ELE Rally: Vrielink pakt overwinning na duel met Van Deijne

ELE Rally: Vrielink pakt overwinning na duel met Van Deijne

Yannick Vrielink heeft de ELE Rally op zijn naam geschreven. De Ford-rijder wist regerend ONRK-kampioen Kevin van Deijne 17,6 seconden achter zich te houden na een spannend duel.

Na de snikhete (en zanderige) 2023-editie van de ELE Rally was dit jaar alles anders. Door de vele regenval in aanloop naar de 2024-editie is de organisatie van de Brabantse klassieker genoodzaakt op 1 kilometer (in totaal) na, al het onverhard uit het programma te halen. Tot het allerlaatste moment is de situatie gemonitord om zo veel mogelijk wedstrijdkilometers te behouden. Door de genoodzaakte aanpassingen bleven er 122 wedstrijdkilometers van de geplande 174 km over.

De wedstrijd ging vrijdagvond rond de klok van 19:00 uur van start met, terug van weggeweest, de wegen rondom Stiphout (Helmond) en Lierop. In de stromende regen gebeurt er meteen veel in de openingsfase.

Hectische openingsfase in de stromende regen

Yannick Vrielink laat zich namelijk op de openingsproef verrassen. Hij weet zijn Fiesta R5 ternauwernood op de weg te houden met behulp van de handrem. Daarbij raakt hij wel een niet te missen boompje ter hoogte van de deur van navigator Harm van Koppen. Vrielink kan zijn weg vervolgen, maar verliest 26 seconden.

Even later wordt de openingsproef stilgelegd na een crash van Willem-Wouter Overbeek, die zich op hetzelfde punt als Vrielink had laten verrassen. De Clio Rally3 van Overbeek blokkeerde de weg waardoor Lambert Parren, Richard Pex, Roger Hodenius, Martin van Iersel, Ben van de Laar en Jelte de Boef een normtijd kregen toegewezen.

Ingo ten Vregelaar behaalde de finish van de eerste proef, maar moest daarna zijn Skoda aan de kant zetten met problemen: game over.

Constantie en foutloos blijven bleek zeer lastig tijdens de openingsavond. Michiel Becx slaagde daar het beste in en sloot de openingsdag af in de leiding, met 23 seconden voorsprong op Pex, gevolgd door Van Deijne die kampte met remproblemen. Vrielink was vierde na dag 1, 33,9 seconden van de leiding.

Verschillende bandenkeuzes

De zaterdag begon met een belangrijke bandenkeuze. Tijdens de service voor de start van de eerste proeven is het bewolkt maar droog. Op het servicepark is volop contact met teamleden die het weer observeren op de proeven. Kevin van Deijne valt op met zijn bandenkeuze: de regerend ONRK-kampioen laat droogweerbanden monteren en gokt, terwijl alle andere rijders kiezen voor regenbanden.

Vrielink valt ook op, hetzij wegens een andere reden. De schade aan de rechter portier na de touché met het boompje van vrijdag was nog altijd zichtbaar (foto hieronder). De deuk zorgt ervoor dat de deur niet perfect sluit. Het belangrijkste: hij kan zijn weg vervolgen.

Schade aan de Ford Fiesta R5 van Yannick Vrielink, bij de start van de zaterdag.

Op weg naar de start van de openingsproef van de zaterdag, de eerste van drie doorkomsten op Strijpse Kampen, komt er een relatief korte maar zeer sterke regenbui.

Uitblinker is rallyleider Becx, die een kanontijd noteert. Zijn eerste achtervolger op de proef is Vrielink op 11,3s. Pex volgt op 13,2 seconden, terwijl Van Deijne 15,1 seconden laat liggen, veel tijdverlies op Becx dus voor Van Deijne, maar niet op de overige rijders, ondanks dat hij op verkeerde banden staat.

Roger Hodenius laat zich verrassen op het gladde militaire terrein. Hij komt vast te zitten in een gracht. Er zijn geen toeschouwers toegelaten op Strijpse Kampen waardoor hij zijn weg niet kan vervolgen: game over voor de Skoda-rijder die zesde lag na de vrijdag.

Vrielink wint vervolgens de eerste doorkomst op KP Spoordonk en stijgt naar P3 ten koste van Van Deijne. Pex laat 7,9s liggen ten op zicht van Vrielink en ziet de regerend NRK-kampioen naderen tot 1,1 seconden. Becx consolideert en heeft 42,3 seconden marge op Pex.

Rallyleider Becx van de weg

Maar toch gaat het mis voor de rallyleider. Op de flink ingekorte proef van Wintelre, waar de korte regenbui ook was geweest, gaat hij van de baan in een zeer gladde bocht naar links. Pex (foto hieronder) lijkt de leiding over te nemen, maar dat is dan toch niet het geval. Vrielink weet in de proef van 4,24 kilometer maar liefst 8,7 seconden sneller te zijn dan Pex, waardoor hij van P3 naar P1 gaat. Van Deijne moet nog meer toegeven, maar liefst 14,3 seconden, met zijn droogweerbanden.

Richard Pex (Skoda Fabia RS Rally2) leek de leiding te nemen in de ELE Rally, maar ging van de weg op KP Strijpse Kampen

Vrielink begint de tweede boucle van de zaterdag met 7,6 seconden voorsprong op Pex en 16,6 seconden voorsprong op Van Deijne. Stig Andervang volgt op ruim een minuut van de leiding op P4. Het weer klaart op en de zon breekt steeds meer door rondom Eindhoven.

Dat het op plekken verraderlijk glad blijft, blijkt meteen op de tweede keer (KP8) Strijpse Kampen. Pex gaat van de weg en komt vast te zitten. Hij weet de proef te finishen met ruim 15 minuten achterstand, maar de kansen op een topklassering zijn weg.

Ondertussen noteert Van Deijne een kanontijd op diezelfde proef, maar liefst 9,4 seconden sneller dan Vrielink. Van Deijne had tijdens de service vóór Strijpse Kampen wederom voor slicks gekozen, terwijl Vrielink wederom voor regenbanden had gekozen.

Wederom verschillende bandenkeuzes

In tegenstelling tot de eerste boucle was Van Deijne’s bandenkeuze nu wel goed. KP9 wint de Hyundai-rijder ook waardoor het verschil met Vrielink nog maar 1,2 seconden bedraagt. Op KP10 (Wintelre 2) doet Vrielink wat terug door, net zoals tijdens de eerste boucle, daar de scratch te pakken. Het verschil met nog vijf proeven te gaan is 6,6 seconden.

Het restant van de wedstrijd is het een rechtstreeks duel tussen Vrielink en Van Deijne voor de overwinning. De zon was doorgebroken en de wegen waren opgedroogd. Beide rijders kozen, vanzelfsprekend, voor slicks.

Op KP11 bij Sint Oedenrode, dit jaar door de genoodzaakte aanpassingen geen rondkoers, pakt Van Deijne de KP-winst, 1 seconde sneller dan Vrielink. Op de volgende proef (KP12), de eerste doorkomst op KP Son op industrieterrein Ekkersrijt, is Vrielink 7 tienden van een seconde langzamer dan Van Deijne waardoor het verschil terugloopt naar 4,9 seconden.

VIDEO: Best of ELE Rally

Vrielink snelste op Power Stage

KP13, de derde en laatste doorkomst op Strijpse Kampen, was door de organisatie gekenmerkt als Power Stage voor deze rally. Organisaties staat het vrij om een (representatieve) proef, die niet per se de laatste KP van de rally is, te kenmerken als Power Stage. Een mogelijkheid waarde ELE-organisatie gebruikt van heeft gemaakt.

Vrielink pakt de scratch op KP13 en dus 5 bonuspunten voor het kampioenschap. Maar belangrijker: hij is 1,9 seconden sneller dan Van Deijne waardoor het verschil oploopt naar 6,8 seconden met nog twee proeven te gaan.

Meer goed nieuws voor Vrielink

Meer goed nieuws ontvangt Vrielink voor aanvang van de laatste proeven. De wedstrijdleiding geeft de Ford-rijder een nieuwe KP-tijd voor KP12 (Son), nadat hij was gehinderd door Stig Andervang op de rondkoers.

Vrielinks nieuwe tijd is 5,1 seconden sneller dan zijn originele tijd, waardoor het verschil met Van Deijne geen 6,8 seconden is, maar 11,9 seconden met nog twee proeven te gaan.

Een foutje is van Vrielink is nodig voor Van Deijne om voor de eerste keer de ELE Rally te winnen. Dat foutje komt niet, sterker, Vrielink wint zowel de voorlaatste als de laatste proef en pakt dus na zijn eerste overall zege in de Zuiderzee Rally ook zijn eerste ONRK-zege met de eindoverwinning in de ELE Rally. Met de overwinning en de snelste tijd op de Power Stage neemt Vrielink de maximale 25 punten mee uit Son en gaat nu aan de leiding van het kampioenschap.

Van Deijne moet genoegen nemen met zijn vierde P2 op rij in zijn thuisrally. De Hyundai-rijder heeft nu zes podiums (op rij) behaald in de ELE Rally, maar wist de wedstrijd nog nooit te winnen.

Kevin van Deijne werd voor de vierde keer tweede in zijn thuisrally, de ELE Rally

Andervang krijgt tijdstraf, podium voor Parren

Het podium wordt compleet gemaakt door meervoudig NRK-kampioen Lambert Parren met de Mitsubishi Lancer Evo X. Na het terugvallen van Pex op KP8 lijkt de derde plek stevig in handen van Andervang. Echter ontving de voormalig Nederlands rallykampioen een tijdstraf van 1 minuut voor het hinderen en “niet opvolgen van inhaal bepalingen” van Vrielink op KP12 (Son).

Naast Parren gaat ook Jelte de Boef, dit weekend rijdend met een Ford Fiesta R5, voorbij aan Andervang, waardoor de veteraan vijfde overall wordt. Het kost hem geen punten voor het ONRK, omdat zowel Parren als De Boef niet zijn ingeschreven voor dit kampioenschap.

Vrielink nieuwe leider in ONRK

In het ONRK gaat Vrielink nu aan de leiding met 46 punten. Van Deijne is tweede met 40 punten, gevolgd door Andervang met 34 punten en Pex met 30 punten. Winnaar van de eerste ONRK-wedstrijd van dit seizoen in Sulingen, Dennis Rostek, reed afgelopen weekend de Hunsrück Rallye als onderdeel van het Duits rallykampioenschap (DRM) en stond dus niet aan de start van de ELE Rally. Rostek gaat van P1 naar P5 met 25 punten.

Ingo ten Vregelaars titelaspiraties kregen afgelopen weekend een flinke knauw met het uitvallen na de finish van KP1. Na versnellingsbak problemen in Sulingen, waar hij zesde werd in het ONRK, vertrekt hij puntloos uit Son. De Skoda-rijder blijft steken op 10 punten en heeft nu 36 punten achterstand op Vrielink. In een kampioenschap waar geen schrapresultaten van toepassing zijn en constant punten behalen dus van groot belang is, is de titel ver weg na twee van de zeven rally’s.

Achter Andervang werd Edwin Wils zesde algemeen in de ELE Rally, gevolgd door Ronald van Loon en Henk Vossen. Nard Ippen en Paul Souman maakten de top 10 compleet.

De Nederlandse rallykampioenschappen gaan volgende maand verder met de Vechtdal Rally rondom Hardenberg en Coevorden op zaterdag 22 juni.

ELE Rally 2024 – Einduitslag

#RijdersAutoTijd / Vers. met P1
1.Vrielink / Van KoppenFord Fiesta R51:20:41,2
2.Van Deijne / VerschuurenHyundai i20 N Rally2+17,6
3.Parren / SlobMitsubishi Lancer Evo X+3:29,1
4.De Boef / ChristiaensFord Fiesta R5+3:46,0
5.Andervang / FindhammerHyundai i20 N Rally2+4:09,3
6.Wils / StupersMitsubishi Lancer Evo VII+4:35,3
7.Van Loon / NortierHyundai i20 R5+5:26,0
8.Vossen / Van HoekHyundai i20 N Rally2+8:06,0
9.Ippen / BierboomsRenault Clio Rally5+8:27,1
10.Souman / AlonsFord Fiesta Rally3+8:38,2

Stand ONRK 2024 na Ronde 2/7

#RijderPunten
1.Yannick Vrielink46
2.Kevin van Deijne40
3.Stig Andervang34
4.Richard Pex30
5.Dennis Rostek25
6.John Coumans15
7.Ger Roovers10
7.Ingo ten Vregelaar10
9.Stefan ter Reehorst9