Vrielink wint Zuiderzee Rally voor Ten Vregelaar

Regen, zon, hagel en wind: de Zuiderzee Rally van 2024 had het allemaal. Na vijf jaar keerde het evenement terug met 3×3 proeven rondom Kampen.

De Zuiderzee Rally vormde de aftrap van het Nederlandse rallyseizoen 2024 en telde mee voor het (nationale) NRK en het historic-kampioenschap (NHRK) en de twee (nationaal en historic) rallykampioenschappen. Hoewel de wedstrijd niet meetelde voor het ONRK, stonden er stonden er acht R5/Rally2-auto’s aan de start.

Wat op voorhand op werd gehoopt, kwam deels uit na de eerste KP. Yannick Vrielink reed zijn eerste proef in een R5-auto meteen de snelste tijd: 1,7s rapper dan Ingo ten Vregelaar. Kevin van Deije opende derde op 5,5s.

Even was er hoop op een driestrijd voor de overwinning. Dat werd echter snel een driestrijd nadat Van Deijne op de dijk tussen IJsselmuiden en Wilsum een bankje met de linker achterkant aantikt en en hij niet verder kan. Ondertussen neemt Ten Vregelaar de leiding over na een scratch op die tweede proef. Vervolgens wint de Skoda-rijder ook KP3 en bedraagt zijn leiding na de eerste ronde 5,9 seconden op Vrielink. Michiel Becx schoof op naar derde positie na KP3 nadat Richard Pex van de weg ging met zijn Skoda op het laatste, zeer verraderlijke, stuk richting de finish van Kamperveen.

Vrielink neemt controle over

Vrielink schroeft vervolgens in de tweede boucle zijn tempo op, rijdt in alle drie de proeven de snelste tijd en neem de leiding over. Het verschil na KP6 is 7,2 seconden met nog één ronde te gaan in de schemer en het donker.

Hoewel de verschillen per proef telkens klein zijn, komt Vrielinks leiding niet in gevaar. Op KP8 rijden Ten Vregelaar en Vrielink identieke tijden, verder schrijft de Ford-rijder alle klassementsproeven (alleen) op zijn naam. Bij de finish van de laatste proef is het verschil 38,3 seconden, mede dankzij een foutje van Ten Vregelaar op de laatste proef waarmee de Skoda-rijder 27 seconden verloor. Becx werd derde algemeen met de Ford Fiesta Rally2.

Achter Becx ‘won’ Ceriel Klein Kromhof het duel tussen de Clio Rally3’s. Ben van de Laar eindigde op 9 seconden van Ceriel Klein Kromhof, terwijl Jeroen Klein Kromhof slechts 3,3 achter Van de Laar finishte. Willem-Wouter Overbeek mengde zich ook in de strijd, maar ging van de baan op de laatste KP van de rally. Daardoor schoof Maurice Kuijstermans met de Rally4-uitvoering van de Renault Clio op naar P7 algemeen. De top 10 werd gecomplementeerd door Martijn Morée, Gerben Brouwer en Edwin Wils.

Bij de historics begon Antoine Biesheuvel zijn titelverdediging met een overwinning. De BMW M3 E30-rijder won hij met 41,6s voorsprong op Marcel Ludwig. Henk-Peter Meilink maakte het podium compleet.

Volgende afspraak voor het NRK en NHRK is de ELE Rally op 24 en 25 mei. Voor de rijders in het ONRK gaat het kampioenschap van start in Duitsland tijdens de Sulingen Rallye (2-4 mei).