Rallye Sulingen: Rostek pakt ONRK-zege, Vrielink beste Nederlander

Rallye Sulingen: Rostek pakt ONRK-zege, Vrielink beste Nederlander

Dennis Rostek heeft de openingsronde van het ONRK 2024 gewonnen voor Yannick Vrielink. De eindoverwinning in de Sulingen Rallye ging naar Marijan Griebel.

Net als vorig jaar vormde de Rally van Sulingen de openingsronde van het ONRK (Open Nederlands Rallykampioenschap). De inschrijvers voor het ONRK 2024 die aan de start stonden in Sulingen: regerend kampioen Kevin van Deijne, regerend nationaal kampioen Yannick Vrielink, Ingo ten Vregelaar, Richard Pex, Stig Andervang, Stefan ter Reehorst én Dennis Rostek.

Over Rosteks ONRK-inschrijving waren voorafgaand het rallyweekend nog onduidelijkheden. Echter werd tijdens het weekend duidelijk dat hij ook dit jaar inschreven staat en dus punten kan behalen.

Rosteks inschrijving bleek niet onbelangrijk voor het wedstrijdbeeld.

IVG-Gelände ook dit jaar belangrijk

Ook dit jaar vormde het militaire terrein IVG-Gelände een groot deel van de rally. Een kleine 40% van de wedstrijdkilometers werd verreden op het terrein, waar 2 verschillende configuraties werden uitgestippeld die beide 2 keer werden verreden.

Eén van die configuraties (Liebenau) werd verreden op vrijdag. Rostek liet meteen zien dat hij het afgelopen jaar veel progressie heeft gemaakt qua snelheid. De Skoda-rijder leidde het ONRK na de eerste dag met 24 seconden voorsprong op Ingo ten Vregelaar. Daarachter volgde Kevin van Deijne op 4,8 seconden. Yannick Vrielink kampte met remproblemen en eindigde de vrijdag op P4, 15,5s achter Van Deijne en 44,3 seconden van Rostek.

Tijdens de zaterdag wist Rostek zijn leiding relatief gemakkelijk te behouden. Vrielink wist (als enige) Rostek ervan te weerhouden om niet elke proef te winnen. Tijdens beide doorkosten op Steyerberg, die andere configuratie op het IVG-Gelände, pakte Vrielink de ONRK-scratch.

Ten Vregelaar vs Van Deijne vs Vrielink voor P2

Achter Rostek vond er een interessant gevecht plaats voor P2. Een duel waarvan we tijdens de Zuiderzee Rally al een voorproefje kregen.

Ten Vregelaar wist zijn voorsprong op Van Deijne uit te breiden naar 13,7 seconden tijdens de openingsboucle van zaterdag.

Vervolgens ging Ten Vregelaar in de fout op KP6, de tweede doorkomst in Brake. Over de inmiddels Sulingen-kenmerkende Brake-jump kwam de Skoda-rijder bij de landing in aanraking met een verkeersbord, nadat hij de jump te ver naar links had aangesneden (zie video still hieronder). Bekijk de bewegende beelden hier.

Ten Vregelaar rolde weliswaar niet, maar moest door de hoge snelheid uitwijken naar het weiland aan de andere kant van de weg. Met schade kon hij zijn weg vervolgen, het tijdverlies: zo’n 20 seconden. Van Deijne nam P2 nipt (2,5s) over van Ten Vregelaar, die op zijn beurt Vrielink slechts 2,9s achter zich had.

Ten Vregelaar over de Brake-jump

Vrielink voert tempo op

Vrielink, die zijn tempo had opgevoerd, ging vervolgens op KP7 voorbij aan Ten Vregelaar en volgde nu op slechts 2,2s van Van Deijne.

Tijdens de een-na-laatste boucle gaat Vrielink ook voorbij aan Van Deijne, mede dankzij zijn scratch op KP8 en een foutje van Van Deijne. Vrielinks voorsprong bedroeg 10,9 seconden op de regerend ONRK-kampioen, met Ten Vregelaar 3,3s daarachter.

Regen hangt in de lucht voor de laatste boucle en Van Deijne gokt op regenbanden. Hoewel er druppels vallen, is van echte regenval geen sprake. Van Deijne’s gok pakt verkeerd uit, maar toch eindigt hij op het ONRK-podium in Sulingen achter Rostek en Vrielink, die de beste Nederlander wordt.

Ten Vregelaar houdt tot de laatste KP zicht op P3, maar verliest drie en een halve minuut op de Power Stage. Problemen met de versnellingsbak zijn het euvel. Hij finisht de rally uiteindelijk op P6 in het ONRK-klassement. Door het terugvallen van Ten Vregelaar worden Richard Pex en Stig Andervang respectievelijk vierde en vijfde. Achter Ten Vregelaar wordt Stefan ter Reehorst zevende met de Ford Fiesta R5.

Net als vorig jaar kent de Duitse openingsronde van het ONRK een Duitse winnaar. Toen pakte Björn Satorius de maximale punten in Sulingen, wat Dennis Rostek nadoet door de rally én de Power Stage te winnen. Op die Power Stage komt Andervang slechts 0,6s te kort voor de scratch. Vrielink wordt in de Power Stage opgehouden door de traag rijdende Ten Vregelaar en krijgt een nieuwe tijd van de wedstrijdleiding die 0,6s langzamer is dan die van Andervang. P3 dus voor Vrielink in de Power Stage, gevolgd door Van Deijne en Pex.

Griebel pakt eindoverwinning in Sulingen Rallye

De strijd om de algemene eindzege in de Rally van Sulingen gaat tussen regerend DRM-kampioen Marijan Griebel en Julius Tannert. Tannert, winnaar van de eerste rally van DRM-seizoen tijdens de Erzgebirge Rallye, verloor de aansluiting met Griebel op KP8 (Steyerberg) na een naar eigen zeggen foute bandenkeuze. Hoewel Tannert 6 van de 11 proeven wint, waaronder de Power Stage, moet hij Griebel 20 seconden voor zich dulden aan het eind van de rally.

Het ONRK gaat eind deze maand verder met de ELE Rally op 24 en 25 mei rondom Son en Eindhoven. Het DRM gaat in hetzelfde weekend verder met de Hünsruck Rallye, de R70-wedstrijd die dit jaar meetelt voor het DRM. Of Rostek net als vorig jaar aan de start staat in de ELE Rally valt nog te bezien. Op moment van schrijven staat de Duitser namelijk ingeschreven voor de Hünsruck Rallye, wat deelname aan de ELE Rally onmogelijk maakt.

Rallye Sulingen 2024 – Einduitslag

#RijdersAutoTijd / Vers. met P1
1.Griebel / BraunSkoda Fabia RS Rally21:28:30,3
2.Tannert / HinnebergSkoda Fabia RS Rally2+20,1
3.Rostek / KopczykSkoda Fabia RS Rally2+1:23,6
4.Knacker / PulsHyundai i20 N Rally2+1:36,8
5.Christ / MeterHyundai i20 N Rally2+2:38,1
6.Dinkel / BenningHyundai i20 N Rally2+2:44,0
7.Vrielink / ChristiaensFord Fiesta R5+2:44,8
8.Van Deijne / VerschuurenHyundai i20 N Rally2+3:16,6
9.Bliss / SimonSkoda Fabia R5+4:17,2
10.Ramonat / DerdaSkoda Fabia R5+5:06,9

Rallye Sulingen 2024 – Einduitslag ONRK

#RijdersAutoTijd / Vers. met P1
1.Rostek / KopczykSkoda Fabia RS Rally21:29:53,9
2.Vrielink / ChristiaensFord Fiesta R5+1:21,2
3.Van Deijne / VerschuurenHyundai i20 N Rally2+1:53,0
4.Pex / FindhammerSkoda Fabia RS Rally2+4:25,3
5.Andervang / HulzebosHyundai i20 N Rally2+4:56,8
6.Ten Vregelaar / WergerSkoda Fabia R5+5:15,1
7.Ter Reehorst / Van TeunenbroekFord Fiesta R5+5:41,2

Stand ONRK 2024 na Ronde 1/7

#RijderPunten
1.Dennis Rostek25
2.Yannick Vrielink21
3.Kevin van Deijne18
4.Stig Andervang16
5.Richard Pex15
6.Ingo ten Vregelaar10
7.Stefan ter Reehorst9

Foto: ADAC