Verstappen kent goede generale voor Ypres Rally: wint Rally van Wervik

Verstappen kent goede generale voor Ypres Rally: wint Rally van Wervik

Jos Verstappen kende een goede generale voor de Ypres Rally van volgende week: hij was de snelste in de Rally van Wervik.

Jos Verstappen stond voornamelijk aan de start om te testen voor dé rally van het jaar in België: de Ypres Rally, de zesde ronde van het Belgisch Rallykampioenschap.

Veel Ypres-deelnemers stonden vandaag aan de start in de Rally van Wervik om te testen. waaronder dus Jos Verstappen, recordwinnaar in Ieper Freddy Loix, Davy Vanneste en Bernd Casier.

Terwijl Vanneste zijn tweede rally reed met de Hyundai i20 N Rally2, maakte Freddy Loix zijn competitieve debuut met de nieuwe Toyota GR Yaris Rally2 van Pieter Tsjoen Racing.

Sortie Loix met nieuwe Toyota

Vanneste begon sterk en leidde na de eerste omloop van drie proeven met 7,6s voorsprong op Verstappen. Loix lag na de eerste omloop vierde achter Casier, maar ging in KP5 van de baan na remproblemen met zijn Toyota.

Na het wegvallen van Loix lijkt het een tweestrijd tussen Vanneste en Verstappen te worden voor de zege in Wervik. Verstappen reed op KP4 een scratch en nam direct de leiding over. Daarna volgde voor Verstappen wederom een snelste tijd op KP5. Vanneste deed echter wat terug op KP6, waardoor het verschil halverwege de rally precies 8 seconden bedroeg.

Loix en Verstappen aan elkaar gewaagd

Loix en navigator Pieter Tsjoen konden vanaf de derde omloop weer herstarten na hun sortie in KP5. Hoewel een eindzege niet meer mogelijk was na het uitvallen in proef 5, waren er nog extra testkilometers te ‘winnen’ voor de Toyota-rijder.

Een gehoopte tweestrijd om de overwinning tussen Vanneste en Verstappen kwam er niet. Echter waren de KP-tijden van Loix en Verstappen wél meer dan interessant om te volgen.

Fast Freddy noteerde in de resterende 6 proeven nog 3 scratches en was bijzonder gewaagd aan Jos Verstappen, die de andere 3 scratches pakte. In die laatste 6 proeven zaten Loix en Verstappen maar liefst 4 keer binnen 1,1 seconden van elkaar.

Nog iets meer context over hoe gewaagd Loix en Verstappen aan elkaar waren: de laatste 6 proeven waren goed voor 70,84 kilometers op snelheid. Het verschil tussen Loix en Verstappen over deze 70,84 km was slechts 1,4 seconden (!) in het voordeel van Verstappen.

Verstappen: ‘Veel uitgeprobeerd en geleerd voor Ieper’

Vanneste kon het tempo van Verstappen en Loix niet volgen in de laatste twee lussen van elk drie proeven. Uiteindelijk won Verstappen, die aan de finish van de rally toegaf dat hij aan het begin moest wennen aan de gladheid van de proeven, met een riante voorsprong van 52,5 seconden.

“Het ging super, top. De auto voelde heel goed aan en we kwamen makkelijk tot snelle tijden. Dit was voor ons een goede test voor Ieper, waar we volgende week rijden. We hebben veel uitgeprobeerd en geleerd. Ieper heeft natuurlijk veel meer stages en is een langere rally, maar aan het materiaal kan het dan niet meer liggen”, vertelde Verstappen bij de finish van de rally.

“De eerste omloop verliep wat moeilijker, omdat we hier al een tijd niet meer gereden hadden. Het was glad en je moet de bochten veel afsnijden, dus dat was even wennen. Maar aan het eind van de dag ben ik heel tevreden”, concludeerde Verstappen.

Vanneste en Casier maakten achter Verstappen het podium compleet in Wervik.

Belgische rallytop aan de start in Ypres Rally

Dat de tegenstand voor Verstappen volgende week een niveau hoger ligt, mag duidelijk zijn. In Ieper staat namelijk de volledige Belgische rallytop aan de start.

Regerend BRC-kampioen Maxime Potty start voor de eerste keer met een Toyota GR Yaris Rally2 en heeft startnummer 1 gekregen. De BRC-kampioen van 2022, Stéphane Lefebvre, schreef zich last-minute in en rijdt met startnummer 2 op de deuren van een voor hem onbekende Hyundai i20 N Rally2.

De huidige leider in de tussenstand van het BRC, Niels Reynvoet, kreeg startnummer 3. Verstappen rijdt volgende week met startnummer 6.

Bekijk hier alle informatie van de Ypres Rally hier: tijdschema, genummerde deelnemerslijst en meer!

Rally van Wervik 2024 – Einduitslag

#RijdersAutoTijd / Vers. met P1
1.Verstappen / JamoulSkoda Fabia RS Rally21:16:30,4
2.Vanneste / SquedinHyundai i20 N Rally2+52,5
3.Casier / VynckeSkoda Fabia RS Rally2+1:12,8
4.Boone / DerooMitsubishi Lancer Evo X+3:48,8
5.Monnens / DesprietPorsche 991 GT3+4:09,2
6.Van Parijs / HeyndrickxPorsche 997 GT3+4:19,6
7.Hodenius / BuysmansSkoda Fabia RS Rally2+4:33,5
8.Janssens / PrévotPorsche 991 GT3+6:06,4
9.Vanden Abeele / StragierPorsche 997 GT3+7:07,4
10.Debackere / KriegerPorsche 997 GT3+7:15,3

Foto: BRC