WRC Rally Zweden: Lappi leider na zaterdag, Katsuta crasht

WRC Zweden: Lappi leider na zaterdag, Katsuta crasht

Hyundai-rijder Esapekka Lappi is op koers om zijn tweede WRC-zege uit zijn carrière te behalen nadat hij de zaterdag als leider afsloot met een marge van ruim een minuut.

Door de zaterdag op P1 af te sluiten, heeft Lappi voorlopig 18 WRC-punten gescoord, die worden toegekend wanneer hij morgen de finish van de rally behaalt.

Lappi begon vandaag met een kleine voorsprong van 3,2 seconden, maar kwam al snel onder druk te staan toen Takamoto Katsuta zijn voorsprong terugbracht tot 0,9 seconde in de openingsproef van de dag.

Maar meer druk zou er niet komen op de Fin, nadat Katsuta zich in de volgende KP liet verrassen en vast kwam te zitten in een sneeuwbank: game over voor de Japanner.

“Het was niet zo slecht,” zei Lappi over zijn zaterdag. “Ik heb de hele middag geprobeerd om de banden te sparen en toch een goed tempo te behouden. Het is [moeilijk om het tempo te bepalen], ik ben er niet zo aan gewend dus het is niet de makkelijkste klus ter wereld. Maar alles is onder controle.”

Over zijn crash vertelde een zwaar teleurgestelde Katsuta: “We reden een goede tijd in de openingsproef van de dag en liepen in op EP [Lappi]. Ik wilde blijven pushen, misschien zelfs iets meer om meer tijd te winnen, maar ik ging duidelijk iets over de limiet en brak uit en raakte de sneeuwbank. We zaten vast en konden er niet meer uit.”

Fourmaux op weg naar eerste WRC-podium

Door het wegvallen van Katsuta en nadat hij WRC2-leider Oliver Solberg had ingehaald in KP9, was Adrien Fourmaux opgeschoven naar P2 overall. De Fransman behield de tweede plaats tijdens de dag, ondanks dat hij in KP15 even met de schrik kwijt kwam nadat hij in aanraking kwam met een sneeuwbank.

Elfyn Evans kwam vandaag eveneens in aanraking met een sneeuwbank waardoor hij “veel vermogen verloor”. De Welshman sluit de dag af op 16,2s van Fourmaux op P3 overall.

Thierry Neuville schoof vandaag op van P11 naar P4. De Belg was voornamelijk tijdens de middaglus, waar hij 3 van de 4 proeven won, in zijn element.

Solberg blijft domineren in WRC2

Oliver Solberg kon wegens de stabielere condities vandaag zijn sensationele P3 na gisteren niet vasthouden. Solberg ligt vijfde algemeen voor Sami Pajari, Georg Linnamäe, Roope Korhonen, Mikko Heikkilä en Lauri Joona.

Kees Burger schoof tijdens de zaterdag op van P35 naar P31 algemeen met zijn Skoda Fabia Rally2 Evo.

Tijdens de slotdag staan er nog drie klassementsproeven op het programma. De dag begint met twee passages van de Västervik-proef, gevolgd door de Power Stage. KP16 start om 7:27 uur Benelux-tijd. De Power Stage start om 12:15 uur.

Wegens het nieuwe puntensysteem van het WRC, kan de top 7 van het zondag-klassement ook WK-punten behalen. Een buitenkansje voor vooral Ott Tänak en Takamoto Katsuta die na hun crashes ver buiten de top 10 staan.

Bekijk hier alle informatie (Tijdschema, KP-Kaarten, Deelnemerslijst, Live timing) over de WRC Rally van Zweden.

WRC Rally Zweden 2024 – Stand na vrijdag (KP15)

#RijdersAutoTijd / Vers. met P1
1.Lappi / FermHyundai i20 N Rally12:03:52.0
2.Fourmaux / CoriaFord Puma Rally1+1:06.3
3.Evans / MartinToyota GR Yaris Rally1+1:23.0
4.Neuville / WydaegheHyundai i20 N Rally1+2:22.1
5.Solberg / EdmondsonSkoda Fabia RS Rally2+4:01.1
6.Pajari / MälkönenToyota GR Yaris Rally2+5:15.1
7.Linnamäe / MorganToyota GR Yaris Rally2+5:15.3
8.Korhonen / ViinikkaToyota GR Yaris Rally2+5:35.1
9.Heikkilä / TemonenToyota GR Yaris Rally2+5:51.2
10.Joona / HussiSkoda Fabia RS Rally2+6:29.3

Foto: Hyundai Motorsport