WRC Safari Rally Kenya: Problemen voor Neuville, Rovanperä controleert

WRC Safari Rally: Problemen voor Neuville, Rovanperä controleert

Kalle Rovanperä heeft zijn leiding in de Safari Rally verstevigd tijdens de zaterdag. De tweevoudig wereldkampioen bleef uit de problemen terwijl achter hem iedereen tijd verloor.

Rovanperä was van de weinige rijders die uit de problemen wist te blijven. Hij vergrootte zijn voorsprong tot een indrukwekkende 2 minuten en 8,9 seconden.

Ondanks dat hij gisteren domineerde en alle proeven won, koos Rovanperä voor een meer behoudende aanpak vandaag. Dat was een goede aanpak, zo bleek.

Thierry Neuville schoof op naar P2 aan het eind van de ochtendlus, maar op de eerste KP van de middaglus kreeg de Belg meteen te maken met problemen met het brandstofsysteem van zijn Hyundai. Neuville verloor 2,5 minuut in KP11, ruim 7 minuten in KP12 en nog 1 minuut in KP13. Desondanks is Neuville nog altijd vijfde algemeen na de zaterdag, zij het op bijna 12 minuten achterstand. Door Neuville’s problemen schoven Takamoto Katsuta en Adrien Fourmaux op naar respectievelijk P2 en P3 overall. Rovanperä mag, indien hij morgen de finish van de rally behaalt, 18 punten bijschrijven, Katsuta 15 punten en Fourmaux 13 punten. Lees meer over de nieuwe puntentelling in het WRC hier.

Rovanpera ‘deed voorzichtig aan’

“De voorsprong is nu vrij groot,” zei Kalle Rovanperä, “dus we hebben het natuurlijk voorzichtig aangepakt.”

Fourmaux reed lek op de laatste KP van de dag, maar wist zijn tijdverlies te beperken. De Fransman kan morgen zijn tweede WRC-podium behalen. Vorige rally in Zweden stond hij voor het eerste op een WRC-podium. De Fransman heeft een voorsprong van ruim 2 minuten op Evans, die in totaal vier lekke banden had vandaag.

Een zichtbaar teleurgestelde Neuville maakte de top vijf compleet, gevolgd door WRC2-leider Gus Greensmith. Greensmith heeft op zijn beurt weer een leiding van een kleine 2 minuten op Oliver Solberg.

Kajetan Kajetanowicz is achtste voor Jourdan Serderidis en Ott Tänak, die vandaag herstartte na zijn uitvalbeurt op vrijdag.

Bekijk hier alle informatie (Tijdschema, KP-Kaarten, Deelnemerslijst, Live timing) over de WRC Safari Rally Kenia.

Tijdens de finaledag van morgen staan er nog 2×3 proeven op het programma. KP14, de openingsproef van zondag, start om 06:02 uur Benelux-tijd. De Power stage begint om 13:15 uur Benelux-tijd.

WRC Safari Rally Kenia 2024 – Stand na zaterdag (KP13)

#RijdersAutoTijd / Vers. met P1
1.Rovanperä / HalttunenToyota GR Yaris Rally12:48:50.2
2.Katsuta / JohnstonToyota GR Yaris Rally1+2:08.9
3.Fourmaux / CoriaFord Puma Rally1+3:13.3
4.Evans / MartinToyota GR Yaris Rally1+5:35.6
5.Neuville / WydaegheHyundai i20 N Rally1+11:48.6
6.Greensmith / AnderssonSkoda Fabia RS Rally2+15:02.0
7.Solberg / EdmondsonSkoda Fabia RS Rally2+16:57.0
8.Kajetanowicz / SzczepaniakSkoda Fabia RS Rally2+21:15.7
9.Serderidis / MiclotteFord Puma Rally1+21:56.4
10.Tänak / JärveojaHyundai i20 N Rally1+21:58.1

Foto: Toyota Gazoo Racing