WRC Safari Rally Kenya: Rovanperä domineert, problemen voor Hyundai's

WRC Safari Rally: Rovanperä domineert, problemen voor Hyundai’s

Toyota-rijder Kalle Rovanperä leidt de Safari Rally in Kenia na de vrijdag. De regerend wereldkampioen toonde vandaag zijn dominantie door alle zes de klassementsproeven te winnen.

De Fin heeft een voorsprong van 56,9 seconden op zijn teamgenoot Elfyn Evans na de eerste volledige dag. Takamoto Katsuta maakt een Toyota 1-2-3 compleet, op slechts 3,9 seconden achterstand op Evans.

WK-leider Thierry Neuville is de eerste niet-Toyota op P4 algemeen, 6,5 seconden verwijderd van het podium. Neuville, die gisteren aan de leiding ging na de eerste Super Special Stage in Nairobi, verloor 19 seconden in KP3 nadat hij een wal raakte aan de buitenkant van een snelle bocht naar links. Door de klap klapte de band van de velg, waardoor de bodywork verder beschadigd raakte.

Adrien Fourmaux had het moeilijk in de ochtendlus, maar na set-uo veranderingen tijdens de service halverwege de dag kon de Fransman meer pushen in de tweede lus. De M-Sport-rijder heeft iets minder dan 40 seconden achterstand op Neuville en iets minder dan twee minuten marge op zijn teamgenoot Grégoire Munster.

De Luxemburger neemt geen risico’s, waardoor hij zich in het spreekwoordelijke niemandsland bevindt.

Gus Greensmith staat na de vrijdag op P7 en leidt de WRC2-categorie met meer dan 3 minuten. De Brit is zichtbaar niet fit en was opgelucht dat hij de finish van de laatste KP behaalde. Jourdan Serderidis staat achtste met de Ford Puma Rally1 voor Kajetan Kajetanowicz die tweede staat in het WRC2. De top 10 wordt gecompleteerd door Oliver Solberg.

Solberg had een frustrerende dag met een lekke band in de derde én vierde proef. Door de twee lekke banden verloor de Zweed meer dan 3,5 minuut op WRC2-leider Greensmith. De Rally2-wagens rijden op andere banden dan de Rally1-wagens. Solberg: “Wat kun je in aan doen? De bandendruk is super hoog. Je doet het rustig aan in de rotsachtige sectie en toch krijg je een lekke band. Zonder WRC (Rally1) banden is het geen pretje.”

Drama voor Hyundai in tweede boucle

Het was een dramatische tweede boucle voor Hyundai. Esapekka Lappi, de winnaar in Zweden vorige rally, moest zijn i20 N Rally1 stoppen vanwege transmissieproblemen in KP5. De Fin lag halverwege de dag tweede, op 15,5 seconden van Rovanperä.

Ott Tänak nam de tweede plaats van Lappi over, maar de wereldkampioen van 2019 viel uit in KP6 nadat hij in een linkerbocht een steen in een compressie raakte, waardoor zijn Hyundai onbestuurbaar werd en hij aan de buitenkant recht op een wand knalde: game over.

Lappi en Tänak zullen uitkijken naar zondag om nog WK-punten te redden voor dit weekend

Bekijk hier alle informatie (Tijdschema, KP-Kaarten, Deelnemerslijst, Live timing) over de WRC Safari Rally Kenia.

De actie op zaterdag bestaat uit drie proeven die allemaal twee keer worden verreden, waaronder de 36,08 lange ‘Sleeping Warrior’-proef. De zes proeven zijn samen goed voor maar liefst 160,96 wedstrijdkilometers. KP8 begint om 08:01 uur lokale tijd, 06:01 uur Benelux-tijd.

WRC Safari Rally Kenia 2024 – Stand na vrijdag (KP7)

#RijdersAutoTijd / Vers. met P1
1.Rovanperä / HalttunenToyota GR Yaris Rally11:16:22,6
2.Evans / MartinToyota GR Yaris Rally1+56,9
3.Katsuta / JohnstonToyota GR Yaris Rally1+1:00,8
4.Neuville / WydaegheHyundai i20 N Rally1+1:07,3
5.Fourmaux / CoriaFord Puma Rally1+1:46,6
6.Munster / LoukaFord Puma Rally1+3:34,2
7.Greensmith / AnderssonSkoda Fabia RS Rally2+6:51,3
8.Serderidis / MiclotteFord Puma Rally1+9:11,7
9.Kajetanowicz / SzczepaniakSkoda Fabia RS Rally2+10:14,3
10.Solberg / EdmondsonSkoda Fabia RS Rally2+10:28,8

Foto: Toyota Gazoo Racing