FIA maakt ommekeer: hybride Rally1 blijft behouden

FIA maakt ommekeer: hybride Rally1 blijft behouden in WRC

De FIA is teruggekomen van de plannen om vanaf komend seizoen de hybride aandrijving in Rally1-auto’s in de ban te doen in het wereldkampioenschap rally’s (WRC).

De hybride unit in Rally1-auto’s zou verwijderd worden en Rally2-auto’s zouden geüpgraded mogen worden (met meer aerodynamica en vermogen) om ‘de prestatiekloof tussen Rally1- en Rally2-auto’s te verkleinen’.

De FIA presenteerde afgelopen februari vanuit het niets plannen om meer deelnemers aan de top in het WRC te krijgen, om zo het kampioenschap attractiever te maken. De gedachte was dat de hybride Rally1-auto’s te duur zijn, voornamelijk wegens de hybride unit. Door tegelijkertijd Rally2-auto’s sneller te maken, met behulp van de hierboven genoemde upgrades, zouden er in theorie meer rijders mee kunnen dingen voor eremetaal in het WRC.

Dat was de gedachte, een gedachte waar de huidige constructeurs in het WRC allerminst blij mee waren. Die wijziging om hybride in de ban te doen zou namelijk al vanaf komend seizoen effectief zijn. Met andere woorden zouden de teams slechts zeven maanden ontwikkelingstijd hebben om de huidige auto’s klaar te stomen voor de start van het WRC-seizoen 2025.

Daarnaast hebben de teams veel geld geïnvesteerd in de huidige Rally1-auto’s. Wanneer deze hybride auto’s aan het eind van het huidige seizoen waren verdwenen, was de grote investering achteraf voor slechts drie seizoenen (2022 t/m 2024) geweest, zeer kort, zeker gezien historie van het WRC.

Rally1 en Rally2 ongewijzigd voor 2025 én 2026 – Nieuwe reglementen in 2027

De FIA bevestigde vandaag dat de technische reglementen, voor zowel Rally1 als Rally2, voor 2025 én 2026 ongewijzigd blijven. Dit betekent dat de hybride Rally1-auto’s zoals we ze nu kennen, een cyclus zullen hebben van minimaal vijf jaar (2022 t/m 2026).

Nieuwe technische reglementen zullen vervolgens voor het WRC-seizoen 2027 worden geïntroduceerd. Met ‘alle stakeholders’ wordt op dit moment gekeken naar de richting voor de reglementen van 2027, aldus de FIA.

In het statement zegt de internationale motorsportfederatie verder: “De doelstellingen (voor 2027) zijn in de eerste plaats gericht op het verhogen van het aantal deelnemers op het hoogste niveau, zoals eerder geformuleerd”, doelend op de roadmap van afgelopen februari.

“Er is een sterke verwachting van de ‘World Council’ dat de huidige constructeurs zich voor de lange termijn zullen committeren aan de sport. De (nieuwe) reglementen zullen voor goedkeuring worden voorgelegd in december, zodat de fabrikanten meer dan twee jaar de tijd hebben voor de ontwikkeling van de nieuw auto’s.”

Foto: Red Bull Content Pool