Vanaf WRC 2025 geen hybride Rally1-auto's meer

Vanaf WRC 2025 geen hybride Rally1-auto’s meer

De beslissing is daar: vanaf 2025 zullen de Rally1-auto’s geen hybride-aandrijving meer hebben in het WRC.

De ‘WRC Working Group’ onder leiding van vice-voorzitter Sport bij de FIA Robert Reid en Prodrive-baas David Richards, heeft groen licht gekregen voor hun plannen betreffende de toekomst van het WRC. Wat dit inhoudt leest u hieronder.

Het plan, de ‘roadmap’ genoemd, definieert promotionele, sportieve en technische doelstellingen voor de toekomst van het WRC, waarbij vooral de technische doelstellingen opvallend zijn.

De grootste verandering is omtrent de aandrijving van de Rally1-auto’s, de auto’s waarmee de fabrieksteams van Toyota, Hyundai en M-Sport Ford rijden op het hoogste niveau van de rallysport.

Hybride exit vanaf WRC 2025

Vanaf 2025 zullen de Rally1-auto’s geen hybride-aandrijving meer hebben, wat betekent dat aan het einde van het huidige seizoen (2024) na drie jaar afstand wordt gedaan van de hybride aangedreven Rally1-auto’s.

De basis van de Rally1-auto’s blijft echter in 2025. Ter compensatie van het vermogensverlies, door het vertrek van de hybride unit, zal het gewicht van de 2025 Rally1-auto’s (logischerwijs) lager zijn. Echter zullen, ten behoeve van kostenbesparing, de turborestrictor en de aerodynamische onderdelen worden verkleind/verminderd volgend jaar. De (geschatte) hoeveelheid vermogen van de 2025 Rally1-auto’s is nog niet bekend. De FIA zegt eind juni de nieuwe reglementen voor 2025 te publiceren.

Introductie Rally2 WRC Kit in 2025

Rally2-auto’s blijven voor de (resterende) duur van hun homologatie ongewijzigd voor nationale- en internationale kampioenschappen. Echter mogen Rally2-auto’s, die deelnemen aan WRC-rally’s, vanaf 2025 uitgebreid worden met een zogeheten ‘WRC Kit’. Deze WRC Kit zal uit een grotere restrictor, grotere uitlaat, optionele flipper-versnellingsbak en (grotere) achtervleugel bestaan ter uitbreiding op de ‘standaard’ Rally2-auto. Met de Rally2 WRC Kit-auto’s wil de FIA de kloof tussen de Rally1- en Rally2-auto’s verkleinen.

Rally1 2026: 330 pk, €400.000 maximaal

In 2026 zullen er vervolgens grotere reglementaire veranderingen worden geïntroduceerd voor de Rally1-auto’s. Het concept van de (huidige) Rally1-auto’s blijft. Dat wil zeggen: elke auto wordt gebouwd op basis van een standaard, door elke auto te gebruiken, veiligheidsstructuur, de ”common safety cell”. De common safety cell blijft behouden om de kosten en complexiteit te verminderen en ”fabrikanten en tuners” de mogelijkheid te geven hun eigen bodywork te ontwikkelen op basis van productieauto’s in het B-segment en C-segment alsook compact SUV’s en conceptauto’s. De prestaties van de verschillende ontwerpen zullen op basis van zwaartepunt en aerodynamica in evenwicht gehouden worden.

De 2026 Rally1-auto’s mogen maximaal €400.000 gaan kosten. Een behoorlijke kostenbesparing met de huidige Rally1-auto’s die in de regio van de €1.000.000 kosten. Deze kostenbesparing moet onder andere gerealiseerd worden door een cost-cap in te voeren voor de motor en transmissie. Tevens moeten de motor en transmissie op “technologisch vlak” gelimiteerd worden, vergelijkbaar zoals nu gedaan wordt bij Rally2-auto’s. Ook zal de aerodynamische efficiëntie en topsnelheid worden beperkt in het kader van kostenbesparing.

De FIA mikt op een motorvermogen van 330 pk voor de 2026 Rally1-auto’s. En laatste, opmerkelijke noot, betreffende de 2026 Rally1-auto’s, meldt dat WRC-constructeurs hun auto’s na de finish van een WRC-rally (verplicht) te koop moeten aanbieden.

Tot slot meldt de FIA dat men een (volledig) elektrische klasse ”zo snel als mogelijk” wil introduceren in het WRC. De technische afdeling van de FIA krijgt de taak om reglementen op te stellen die gebruik maken van de Rally1-veiligheidscel en gelijke prestaties kunnen bereiken in vergelijking met Rally1-auto’s.

Foto: Toyota Gazoo Racing