Evans nipt leider na dag 1 WRC Rally Monza

Evans nipt leider na Dag 1 WRC Rally Monza

Elfyn Evans leidt de WK Rally van Monza na de eerste dag. De Welshman heeft een minimale voorsprong van 1.4 seconde op zijn titelrivaal Sébastien Ogier.

De vrijdag en zaterdag tijdens de Monza Rally zijn opgedeeld in twee delen. Op beide dagen worden ‘s ochtends ‘normale’ proeven verreden op afgesloten publieke wegen waarna de rally zich ‘s middags verplaatst naar circuit van Monza.

KP1 werd gewonnen door Ogier. Evans reageerde meteen met een nipte scratch met een marge van 0.1s voor Ogier. Na de twee openingsproeven ging regerend wereldkampioen Ogier aan de leiding met 3.5s voorsprong op zijn teamgenoot Evans.

Het rappe tempo van het Toyota duo kon niemand volgen. Na twee proeven was Thierry Neuville derde, hetzij met een achterstand van 16.8 seconden van de leiding.

Verkoop nu je auto
Verkoop nu je auto
Verkoop nu je auto

KP3 en KP4 werd vervolgens gewonnen door Ogier. Wederom waren de verschillen minimaal. De Fransman had, ondanks zijn twee snelste KP-tijden, zijn voorsprong met slechts 3 seconden uitgebreid naar 6.5 seconden in totaal.

Op KP3 ging M-Sport Ford-rijder Adrien Fourmaux van de weg. In een linkerbocht ging de Fransman wijd en raakte de wand aan de buitenkant. Vervolgens ging zijn Fiesta WRC over de kop en kwam aan de andere kant van de weg tot stilstand tegen een vangrail.

KP4 werd na vijf auto’s stilgelegd omdat de organisatie medische assistentie moest verlenen aan een toeschouwer. Ogier en Evans hadden de proef reeds voltooid toen de rode flag gehesen werd, waardoor het stilleggen van de proef geen invloed had op het duel vooraan.

Dani Sordo kreeg de rode vlag tijdens de proef te zien en moest dus zijn van gas. Naast Sordo hebben alle rijders die na de Spanjaard zou starten geneutraliseerd door de KP gereden en een normtijd ontvangen.

Evans sterk op circuit

Evans kwam in de middag sterk uit de startblokken op het circuit van Monza. De Welshman noteerde in KP5 de snelste tijd, 0.3s voor Sordo, maar belangrijker: 5.7s voor Sébastien Ogier, waardoor het verschil vooraan teruggebracht werd naar 0.8s.

Ogier wijdde het tijdverlies aan remproblemen. Op KP6, een herhaling van KP5, was Ogier 2.1s langzamer dan Evans waardoor de laatstgenoemde de leiding in de wedstrijd overnam met een voorsprong van 1.3s.

Thierry Neuville noteerde in KP6 de snelste tijd. Het was de eerste KP-winst voor Hyundai rijder van deze rally. Op KP7, die werd verreden in het donker, pakte Dani Sordo de tweede opeenvolgende KP-winst voor Hyundai.

Evans breidde zijn voorsprong met één tiende van een seconde uit ten opzichte van Ogier op KP7 en leidt de wedstrijd na dag 1 daardoor met 1.4 seconde voorsprong op zijn teamgenoot.

Ogier is met de huidige tussenstand op titelkoers. Evans moet 18 punten meer scoren dan Ogier om wereldkampioen te worden. Momenteel loopt Evans slechts 7 punten in op de zevenvoudig wereldkampioen.

Solberg knap vijfde na dag 1

Neuville is derde na de eerste dag, 21.6 seconden van de leider en 3 seconden voor zijn teamgenoot Sordo. De verrassing van de dag is Oliver Solberg. De 20-jarige zoon van Petter Solberg is vijfde op 50.6 van de leiding.

Katsuta is zesde voor Gus Greensmith die gisteren werd bevestigd als M-Sports tweede rijder voor 2022. Teemu Suninen valt dit weekend in voor de afwezige Ott Tänak en sluit dag 1 af op P8. Kalle Rovanperä is negende op een kleine halve minuut van Suninen. De 21-jarige Fin heeft teaminstructies gekregen om het rustig aan te doen en de finish te halen om zodoende de constructeurstitel veilig te stellen, mocht of Evans of Ogier om wat voor reden dan ook wegvallen.

De top 10 wordt afgesloten door Yohan Rossel. De Fransman heeft een voorsprong van 2.9 seconden op WRC3 titelrivaal Kajetan Kajetanowicz. Rossel en Kajetanowicz hebben een gelijk aantal punten in het WRC3. Degene die aan de finish op zondag de hoogste positie heeft behaalt, zal de WRC3-kampioen van 2021 zijn.

Volg de WK Rally van Monza via onze social-media (Twitter, Facebook, Instagram) kanalen of de website TheRallyFactory.com. De eerste KP van de zaterdag start morgenochtend om 7:38 uur! Bekijk hieronder de stand:

#RijdersAutoTijd / Vers. met P1
1.Evans / MartinToyota Yaris WRC1:04:05.2
2.Ogier / IngrassiaToyota Yaris WRC+1.4
3.Neuville / WydaegheHyundai i20 Coupé WRC+21.6
4.Sordo / CarreraHyundai i20 Coupé WRC+24.6
5.Solberg / EdmondsonHyundai i20 Coupé WRC+50.6
6.Katsuta / JohnstonToyota Yaris WRC+1:05.5
7.Greensmith / AnderssonFord Fiesta WRC+1:14.1
8.Suninen / MarkkulaHyundai i20 Coupé WRC+1:28.6
9.Rovanperä / HalttunenToyota Yaris WRC+1:57.3
10.Rossel / RenucciCitroën C3 Rally2+4:21.3

Foto: Toyota Gazoo Racing