Van den Heuvel pakt eerste NK overwinning in Twente Rally

Van den Heuvel pakt eerste NK-zege in Twente Rally

Jim van den Heuvel heeft zijn eerste overwinning in het (Open) Nederlands Rally kampioenschap gepakt tijdens de Twente Rally. In een secondeduel won de Volkswagen-rijder de wedstrijd met slechts 1.2 seconde voorsprong op Bob de Jong.

In de beginfase van de wedstrijd was het duidelijk dat de strijd om overwinning om twee mannen zou gaan: Bob de Jong en Jim van den Heuvel. Na de eerste boucle leidde de verdedigend ONRK-kampioen de wedstrijd met 3.6 seconden voorsprong op Van den Heuvel. Kevin van Deijne was derde na KP4, op 14.9s van de leiding.

Van die 14.9 seconden verloor Van Deijne er ruim 10 op KP2 (Stepelo), wat betekende dat hij de aansluiting verloor met de top 2. Ook De Jong en Van den Heuvel waren niet foutloos. Op KP3 had De Jong zijn Hyundai even laten afslaan op het onverhard, terwijl Van den Heuvel ook een foutje had gemaakt op Zeldam (KP4).

Ondanks de foutjes bleven de verschillen miniem in de tweede boucle. Met twee scratches op KP5 en KP6 pakte Van den Heuvel de leiding over met slechts één tiende van een seconde voorsprong. Op KP7 rond Bentelo noteerde Kevin van Deijne een kanontijd. De Skoda-rijder was respectievelijk 3.5 en 7.1 seconden sneller dan Van den Heuvel en De Jong, waardoor hij nu 11 seconden van de leiding stond.

Verkoop nu je auto
Verkoop nu je auto
Verkoop nu je auto

Tijdens de volgende KP bij Zeldam reageerde Van den Heuvel met een scratch, waardoor het verschil na twee boucles vooraan opliep naar 5.8 seconden. Van Deijne klokte 1.9 seconden langzamer en was nu 12.9 seconden van de leiding.

Veel crashes op gladde wegen

De deze week voorspelde (zware) regen bleef tijdens de wedstrijd uit. Echter lagen de proeven er verraderlijk bij na regenval zaterdagavond. Winnaar tijdens de laatste editie in 2019, Melissa Debackere, ging van de weg na iets meer dan één kilometer in KP1. Ook rijders als Paul Souman en Martin van Iersel lieten zich verrassen op de gladde proeven rondom Hengelo.

Martin van Iersel liet zich verrassen op de gladde proef van Stepelo - Twente Rally 2021

De Jong vecht terug in laatste boucle

Resume na acht van de twaalf proeven: Van den Heuvel leidt de wedstrijd met 5.8 seconden voorsprong op De Jong en 12.9 seconden voorsprong op Van Deijne.

De Jong begon zeer sterk aan de laatste omloop. De Hyundai-rijder halveerde zijn achterstand op Van den Heuvel door 2.9 seconden sneller te klokken op De Hoeve. Van Deijne was 2 seconden sneller dan Van den Heuvel waardoor de Skoda-rijder nu 10.9 seconden van de leiding stond.

Op KP10 verloor Van Deijne echter 5.9 seconden op De Jong en 5.4 seconden op Van den Heuvel, waardoor een top 2 klassering nu volledig afhankelijk was van foutjes vooraan. De snelle rekenaar had al berekend dat De Jong een halve seconde van Van den Heuvels voorsprong afsnoepte in KP10, waardoor het gat nu 2.4 seconden was.

De Jong noteerde een geweldige KP-tijd op de voorlaatste proef van de rally bij Bentelo. De Hyundai-rijder reed 6 seconden sneller dan Van den Heuvel waardoor hij de leiding overnam met een verschil van 3.6 seconden met nog één KP te gaan.

Op de beslissende Power Stage reed Van den Heuvel een kanontijd. In het donker noteerde de Volkswagen-rijder een 4:23.9 op Zeldam, een tijd die 4.8 seconden sneller was dan De Jongs tijd, waardoor Van den Heuvel zijn eerste NK-rally overwinning pakt. De Jong reed tijdens de laatste doorkomst in Zeldam zijn beste tijd van de dag op die proef. Het was echter niet genoeg voor een ontketende Van den Heuvel die, ondanks de donkere omstandigheden, vier seconden extra wist te vinden in vergelijking met zijn besttijd tijdens de tweede doorkomst in Zeldam. Aan de finish van de rally wint Van den Heuvel met een marge van slechts 1.2 seconde op De Jong.

Eerste NK-zege voor Van den Heuvel

De overwinning in de Twente Rally is Van den Heuvels eerste overwinning in een wedstrijd die meetelt voor het (Open) Nederlands Rallykampioenschap. Het is niet de eerste eindoverwinning op Nederlandse bodem voor de 24-jarige rallyrijder. In 2019 won hij al de Achterhoek Rally, echter telde deze wedstrijd niet mee voor een kampioenschap, waardoor de Twente Rally zijn eerste NK-overwinning is.

Déjà vu voor Bob de Jong dit weekend. Na de Hellendoorn Rally verliest hij weer de winst op de laatste KP. Desondanks doet de rallyrijder uit Essen meer dan prima zaken voor het kampioenschap. Kevin van Deijne neemt de leiding in het kampioenschap over. Een kanttekening die gemaakt moet worden is dat Van Deijne nu punten heeft behaald in alle vijf verreden wedstrijden.

Zowel De Jong als Kobus, die wegens privé-omstandigheden niet deelnam tijdens de Twente Rally, hebben hun schrapresultaat ‘ingelost’ omdat zij één wedstrijd hebben overgeslaan. Van Deijne moet zijn schrapresultaat nog inlossen en zal enkel punten mogen bijschreven aan zijn totaal wanneer hij meer dan 26 punten scoort in de Drenthe Rally. Een verdere analyse in de stand in het ONRK volgt later op TheRallyFactory.com.

Knappe prestatie Van den Brink – Van der Heijden oppermachtig bij Historics

Achter het Heuvel-Jong-Deijne podium werd Nick den Braber vierde algemeen in de Twente Rally met de Hyundai i20 R5. P4 is Den Brabers beste eindklassering tot nu toe. Ook Mitchell van den Brink behaalde zijn beste eindklassering na eerdere knappe prestaties in Hellendoorn en de ELE. De 19-jarige Mitsubishi-rijder werd knap vijfde algemeen.

Edwin Wolves stuurde zijn spectaculaire Opel Kadett naar een knappe zesde plaats, voor de Mitsubishis van Lambert Parren, Ad Smits en Pierre Brouwer. De top 10 werd afgesloten door de Duitser Daniel Földesch in de Citroën DS3 R5.

Bij de Historics ging de overwinning overtuigend naar Piet-Hein van der Heijden. Marco Geeratz werd nipt tweede algemeen, slechts één tiende van een seconde voor Wouter Koenderink in P3.

Na de afgelasting van de Achterhoek Rally staat er nog één rally op het programma voor de Nederlandse rallykampioenschappen. Afspraak op 27 november tijdens de nieuwe Drenthe Rally op en rondom het circuit van Assen, waar Jos Verstappen zijn rallydebuut zal maken.

Uitslag Conrad Twente Rally 2021

#RijdersAutoTijd / Vers. met P1
1.Jim van den Heuvel / DockxVolkswagen Polo GTI R51:02:07.3
2.De Jong / DegandtHyundai i20 R5+1.2
3.Van Deijne / VerschuurenSkoda Fabia R5+25.6
4.Den Braber / RuiterHyundai i20 R5+2:25.9
5.Van den Brink / HulzebosMitsubishi Lancer Evo IX+3:07.2
6.Wolves / Ter MaatOpel Kadett 20 E Rally+4:15.0
7.Parren / StultiensMitsubishi Lancer Evo X+4:23.1
8.Smits / BoertjeMitsubishi Lancer Evo X+4:40.3
9.Brouwer / HelminkMitsubishi Lancer Evo X+5:00.3
10.Földesch / BenningCitroën DS3 R5+5:13.7