WRC Rally Monza: Ogier op weg naar zevende titel na crash Evans

De gestrande Toyota Yaris WRC van Elfyn Evans na zijn crash tijdens KP11 van de WRC Rally Monza

Sébastien Ogier is op weg naar zijn zevende WRC titel. De Fransman is met de huidige stand van zaken wereldkampioen. De kansen van Ogier kregen een gigantische boost nadat Elfyn Evans in KP12 van de Monza Rally crashte.

Het weer speelt sinds donderdag al een grote rol in Noord-Italië. Zowel donderdag als vrijdag regende het hevig. Vanochtend regende het relatief gezien niet zo erg, echter sloeg het weer in de middag om naar hevige sneeuwval.

Vanmorgen liet onder andere Kalle Rovanperä zich verrassen, ondanks dat het niet hard regende. De proeven lagen er erg verraderlijk bij, mede doordat het de afgelopen dagen had gesneeuwd in de hoger gelegen proeven.

Sneeuw zorgt voor chaos

Aan het begin van de middag begon het te sneeuwen in de bergen rondom Monza. In de eerste proef van de middag crashten Gus Greensmith en Ole Christian Veiby op hetzelfde punt. Veiby’s Hyundai blokkeerde de weg, waardoor de wedstrijdleiding de proef direct stillegde. Even later werd de proef definitief gecanceld.

De weeromstandigheden waren de proef daarna nog slechter. Kampioenschapsleider Elfyn Evans ging te hard af op een rechterbocht en gleed van de weg. Evans kon niet meer op de weg komen en dus was het game over voor de Welshman. Het uitvallen van Evans betekent dat nu Ogier de grote favoriet is voor de wereldtitel.

Wegens de hevige sneeuwval is de voorlaatste buitenproef van de dag afgelast. De wedstrijdleiding verklaarde dat het niet verantwoord en veilig genoeg was om de proef te laten starten onder omstandigheden op dat moment. Dit betekende dat er enkel nog proeven op het circuit van Monza worden verreden.

Tijdens deze laatste proef op het circuit waren de verschillen klein. Sordo pakte echter wel 2,6 seconden terug op Ogier. Met nog één dag te gaan heeft Ogier een voorsprong van 17,8 seconden op Sordo. Tänak rijdt een relatief onzichtbare wedstrijd, maar doet nog volop mee. De regerend wereldkampioen is derde op slechts 4,3 seconden achterstand van Sordo.

Vijf WRC’s in de top 10

Door alle chaos van de afgelopen dagen zijn er nog maar vijf WRC-auto’s over in de top 10 van het klassement. De rest van de top 10 bestaat allemaal uit Rally2 (R5) auto’s. Andreas Mikkelsen is nog altijd de snelste Rally2 in het klassement. Echter is Oliver Solberg ingelopen op Mikkelsen, het verschil is teruggelopen naar 14,3 seconden. Jari Huttunen is P8 algemeen en de derde Rally2. Mads Østberg is negende met de Citroën C3. De top 10 wordt afgesloten door Emil Lindholm in de Skoda Fabia Rally2.

Kevin Abbring is mede door de choas vooraan het klassement opgeschoven naar P15 algemeen. Daarmee is de Nederlander nog altijd de tiende Rally2 in het veld. De jonge Belg Grégoire Munster staat twee plekken achter Abbring in beide klassementen met de Hyundai i20.

De laatste dag van het WRC seizoen 2020 begint morgenochtend om 07:48. Rond de klok van kwart over twaalf begint de allesbeslissende Power Stage.

Foto: Twitter @ElfynEvans

Airco najaarsactie
Adverteren op THERALLYFACTORY.com