WRC Kenia Safari Rally Rovanperä leidt Toyota 1-2-3 na vrijdag

Rally Kenia: Rovanperä leidt Toyota 1-2-3 na vrijdag

Kalle Rovanperä profiteerde van de late pech van teamgenoot Sébastien Ogier en leidt de Safari Rally Kenia na de zware openingsetappe van vrijdag.

Rovanperä, leider in het WRC, stond donderdagavond nog op de elfde plaats na een lekke band tijdens de eerste super showproef, maar hij mengde zich meteen in de strijd om het podium tijdens de zanderige KP’s op vrijdag aan de oevers van het Naivasha-meer in de Great Rift Valley.

Meer dan de helft van het WRC-veld kreeg in de loop van de dag af te rekenen met een of ander drama, maar de GR Yaris-wagens van Toyota Gazoo Racing presteerden goed onder de druk.

Ogier, winnaar vorig jaar in Kenia, ging verder waar hij donderdag was gebleven en reed het grootste deel van de zes proeven aan de leiding. Hij werd ‘s ochtends kort ingehaald door teamgenoot Elfyn Evans, maar kwam ‘s middags weer aan de leiding toen de Welshman lek reed.

Rovanperä schoof snel op naar de podiumplaatsen en wist drie ritzeges te boeken voordat hij in de laatste KP van de dag de leiding veroverde toen zijn teamgenoot Ogier tijdens de Kedong-proef stopte om een wiel te verwisselen.

De Fin was blij met een buffer van 14,6 seconden voor de monsteretappe van zaterdag, ondanks dat hij als eerste auto op de weg het stof moest vegen.

“Ik denk dat we het goed gedaan hebben”, aldus Rovanperä. “Het plan was om snel en veilig te zijn en we zitten nu in een goede positie, maar morgen wordt het een hele uitdaging.

“Ik heb eigenlijk nog nooit zoiets meegemaakt. Vorig jaar hadden we niet zoveel zachte stukken zand, dus dat was wel iets nieuws.

“Natuurlijk is het hier altijd een uitdaging. Op de tweede doortocht was er nog wat [veeg]werk, maar verder hebben we genoten van de proeven – behalve van de laatste – ik denk dat we ons allemaal opgelucht voelden toen we die voltooiden”, voegde hij eraan toe.

Evans bleef Rovanperä’s naaste uitdager, maar hij vond het moeilijk om precies in te schatten hoe hard hij moest pushen en welke risico’s hij moest nemen. Hij eindigde op slechts 2,9 seconden van de als vierde geplaatste Ott Tänak.

Tänak begon met de rug tegen de muur toen tijdens de eerste etappe de versnellingspook van zijn Hyundai i20 N brak. Dankzij snel denkwerk kon de Est een provisorische reparatie uitvoeren door de reservewielsteun van de auto te gebruiken als tijdelijke versnellingspook, waarna hij nog een aantal top drie tijden noteerde.

Takamoto Katsuta viel in de slotfase terug van de tweede naar de vierde plaats. De jonge Toyota-rijder remde om Craig Breen, die zijn M-Sport Ford Puma met schade aan de rechter voorwielophanging aan de kant had gezet, te passeren. De stewards corrigeerden Katsuta’s tijd met 12 seconden op vrijdagavond na data en onboard video’s van de Japanse coureur te hebben bestudeerd. Daardoor werd Katsuta teruggepromoveerd naar de tweede plaats en eindigt hij de dag 14,6 seconden van de leiding.

Thierry Neuville, tweede in het kampioenschap, had ook een lastige dag met zijn Hyundai. De auto verloor kortstondig vermogen nadat hij op KP4 een stofwolk had opgeschept. Hij eindigt de dag op bijna een minuut achterstand op de koplopers. De Belg heeft een voorsprong van 1min 10,7sec op Sebastien Ogier.

Vorig jaar kwam Ogier na een soortgelijke achterstand terug tot de overwinning, nadat hij op vrijdag een demper van de ophanging had gebroken. Alles is nog mogelijk, hoewel de Fransman zichtbaar teleurgesteld leek te zijn in het servicepark in Naivasha.

“Met zo’n grote achterstand kan ik niet echt zeggen dat we meedoen om de strijd voor de overwinning,” zei hij. “Natuurlijk kan er nog van alles gebeuren, maar het is niet hetzelfde gevecht als je zo ver achter ligt. Ik ben er vrij zeker van dat er morgen nog dingen zullen gebeuren, maar het blijft frustrerend.”

Gus Greensmith was de enige rijder van M-Sport Ford die de dag uitreed, ware het niet dat hij bijna 15 minuten verloor in KP4 om meerdere reparaties uit te voeren aan zijn auto nadat hij rechtsachter lek had gereden.

De Puma van Sébastien Loeb viel op de terugweg naar de middagservice uit met motorproblemen terwijl de Puma Rallyl van Adrien Fourmaux moest het veld ruimen met een defect aan de transmissie.

De 150,88 km lange route van zaterdag, de langste etappe van het weekend, wordt verreden op de noordelijke wegen rond het Elmenteita-meer.

De dag begint met Soysambu (29,32 km). Daarna gaat het over de vaak gebruikte paden van Elmenteita (15,08 km) in het Delamere Estate, gevolgd door Sleeping Warrior (31,04 km). De drie proeven worden na de service nogmaals verreden.

Alles wat je moet weten voor de WK Rally van Kenia.

WRC Safari Rally Kenia 2022 – Stand na KP7

#RijdersAutoTijd / Vers. met P1
1.Rovanperä / HalttunenToyota GR Yaris Rally11:20:58.1
2.Katsuta / JohnstonToyota GR Yaris Rally1+14.6
3.Evans / MartinToyota GR Yaris Rally1+22.4
4.Tänak / JärveojaHyundai i20 N Rally1+25.3
5.Neuville / WydaegheHyundai i20 N Rally1+57.5
6.Ogier / VeillasToyota GR Yaris Rally1+2:08.2
7.Solberg / EdmondsonHyundai i20 N Rally1+4:27.1
8.Kajetanowicz / SzczepaniakSkoda Fabia Rally2 Evo+9:51.1
9.Breen / NagleFord Puma Rally1+10:24.6
10.Johnston / KihuraniCitroën C3 Rally2+11:04.6

Foto: Toyota Gazoo Racing