WRC Kenia Safari Rally: Rovanperä breidt leiding uit in modder

Rally Kenia: Rovanperä breidt voorsprong uit in modder

Kalle Rovanperä heeft tijdens de zaterdag van de WRC Safari Rally Kenia zijn voorsprong uitgebreid naar 40.3s nadat natte omstandigheden voor chaos zorgde.

Op een dag waarin veel WRC-rijders foutjes maakten, bleef Rovanperä foutloos ondanks wat ziekteverschijnselen. Sterker, de Fin breidde voorsprong uit en voert een Toyota 1-2-3-4 aan.

Rovanperä, leider in het kampioenschap, nam vrijdag laat de leiding over toen teamgenoot en vroege rallyleider Sébastien Ogier stopte om een wiel te verwisselen. Tijdens de zaterdagmorgen controleerde Rovanperä zijn snelheid vooraan zonder al te veel moeite.

De middagboucle was een heel ander verhaal. Regenbuien in de laatste twee proeven veroorzaakten chaos toen de droge en stoffige wegen in modder veranderden, met gripniveaus vergelijkbaar met ijs.

Rovanperä sterk in modder

Rovanperä deed het goed in de extreme omstandigheden, ook al voelde hij zich niet helemaal lekker. Hij liep in Elmenteita 2 11,2 seconden uit op het hele veld en voegde daar in de laatste KP van de dag, Sleeping Warrior, nog eens 13,2 seconden aan toe.

De 21-jarige begint zondag aan de laatste etappe met een voorsprong van 40,3 seconden.

“Het was een hele klus om vandaag alleen al om op de weg te blijven”, zei Rovanperä. “Er is hier geen grip in de modder en soms is er zoveel water dat het moeilijk is om erdoor te komen.

“Ik had meteen door dat het glad was en ik probeerde wat slimmer te zijn op plaatsen waar ik de lijnen van andere coureurs wijd zag gaan. Ik heb gewoon geprobeerd om het netjes te houden.

“Ik voelde me niet zo goed vandaag. Het is niet iets met de maag, maar ik voel dat ik behoorlijk moe ben. Hopelijk gaat het morgen beter”, voegde hij eraan toe.

Evans kreeg een lekke band op KP10 en had ook geluk dat hij in de laatste proef een boom raakte. De Welshman wijdde het uitstapte aan slecht zicht als gevolg van een kapotte ruitensproeier. Desondanks voltooide hij de dag 35,3 seconden voor Takamoto Katsuta.

Katsuta kwam traag uit de startblokken vandaag en viel in de eerste KP terug van de tweede plaats. Twee leeglopende banden en een remfout waren de enige echte problemen voor de Japanner waardoor hij op koer blijft voor zijn tweede achtereenvolgende podium in Kenia.

Neuville valt uit maar blijft in top 5

Katsuta’s plaats in de top 3 werd mogelijk gemaakt door een fout van Thierry Neuville in KP13. De Hyundai-rijder won in het begin van de dag enkele KP’s, maar verloor tijd toen zijn i20 N tot stilstand kwam met problemen in de laatste KP. Hij kon zijn auto moeizaam herstarten maar amper 1 kilometer later was het alsnog game over voor de Belg nadat hij gecrasht was tegen een boom.

Neuville’s uitvalbeurt maakte de schade voor zijn Hyundai Motorsport-team nog erger, aangezien Ott Tänak eerder op de dag ook al uitviel door een defecte aandrijfas. Neuville (her)start zondag als vijfde algemeen, ondanks een straf van 10 minuten voor het niet uitrijden van de laatste etappe. Een aanwijzing hoe groot de verschillen zijn en hoe zwaar de rally is voor mens en machine.

Achtvoudig wereldkampioen Ogier werd geholpen door het drama dat zich voor hem afspeelde en bracht zijn Yaris naar de finish vandaag met een achterstand van 1min 22,7sec op het podium. De Fransman is als vierde algemeen.

Oliver Solberg maakt de top zes compleet. De jonge Hyundai-rijder kreeg 1min 30sec tijdstraf nadat hij langs de kant van de weg reparaties had uitgevoerd aan de ophanging van zijn auto en heeft aan het einde van de dag een achterstand van ruim 12 minuten op de leiders.

Craig Breen kampte met een probleem aan de achterwielophanging, maar is desondanks de hoogst geklasseerde M-Sport-rijder op P7. Zijn team werd uitgedund door uitvallers: Gus Greensmith kwam tot stilstand als gevolg van een koprol terwijl Adrien Fourmaux uitviel wegens een gebroken ophanging.

De finale van zondag bestaat uit drie proeven die elk twee keer worden verreden. De etappe is lang voor zondag begrippen met in totaal 87,20 kilometer op snelheid.

Alles wat je moet weten voor de WK Rally van Kenia.

WRC Safari Rally Kenia 2022 – Stand na KP13

#RijdersAutoTijd / Vers. met P1
1.Rovanperä / HalttunenToyota GR Yaris Rally12:52:39.7
2.Evans / MartinToyota GR Yaris Rally1+40.3
3.Katsuta / JohnstonToyota GR Yaris Rally1+1:15.6
4.Ogier / VeillasToyota GR Yaris Rally1+2:38.3
5.Neuville / WydaegheHyundai i20 N Rally1+10:59.3
6.Solberg / EdmondsonHyundai i20 N Rally1+12:19.1
7.Breen / NagleFord Puma Rally1+18:56.1
8.Serderidis / MiclotteFord Puma Rally1+25:45.6
9.Kajetanowicz / SzczepaniakSkoda Fabia Rally2 Evo+27:34.7
10.Loeb / GalmicheFord Puma Rally1+33:01.0

Foto: Toyota Gazoo Racing