WRC Rally Finland: Tänak leidt voor Lappi - Game over voor Solberg

WRC Finland: Tänak leidt voor Lappi – Game over voor Solberg

Ott Tänak leidt de WK (WRC) Rally van Finland met 3,8 seconden voorsprong op Esapekka Lappi na de snelle openingsdag van vrijdag.

De Est, tweevoudig winnaar Grand Prix van Finland, nam de leiding van de wedstrijd over van zijn Hyundai-teamgenoot Thierry Neuville na de openingsproef van de dag en hield die positie de hele dag vast.

Ondanks frustraties met de set-up van zijn Hyundai in de openingsboucles leidde Tänak halverwege de dag met 6,2s voorsprong op Esapekka Lappi.

Lappi, winnaar van de 2017-editie van de Rally van Finland, tot nu toe zijn enige WRC-overwinning, reageerde door de druk in de middag op te voeren. Drie KP-zeges in de laatste boucle verkleinde zijn achterstand op Tänak, maar het was niet genoeg om de leiding te pakken. Een voorbeeld hoe dicht het veld bij elkaar zit op de razendsnelle proeven rondom Jyväskylä waar gemiddelde KP-snelheden van 132 km/h genoteerd zijn.

Aan het einde van de dag heeft Tänak een voorsprong van slechts 3,8s op Lappi.

“Het is zeker een stuk beter dan we hadden verwacht. We hadden zeker niet verwacht dat we in de strijd zouden zitten voor P1, dus om de dag in deze positie te eindigen is echt positief.”, vertelde Tänak.

“We zullen zien wat we morgen kunnen doen. Het weer zal waarschijnlijk ook een beetje veranderen. Vandaag was ik vanaf de eerste bocht op de limiet.”, sloot Tänak af.

Elfyn Evans kwam traag uit de startblokken maar behield de derde plaats in het algemeen klassement. Hij kwam terug op de service met een achterstand van 12,2 seconden op Lappi en was verwikkeld in een stevig gevecht met Toyota-teamgenoot Kalle Rovanperä, die slechts 1,7s achter hem staat na de vrijdag.

Als leider in het kampioenschap opende Rovanperä de weg en had hij moeite om tractie te vinden op de losse gravelproeven. De 21-jarige Fin start zaterdag met een gunstigere uitgangspositie en beloofde morgen ervoor te gaan zitten.

Craig Breen sluit de dag af op meer dan een halve minuut van de leiding op de vijfde plaats algemeen. Een probleem met de intercom in de openingsproef was een kleine bron van frustratie. Takamoto Katsuta staat slechts 3,9 seconden achter de Ier, waardoor hij morgen niet alleen maar naar voren kan kijken.

Thierry Neuvilles vrijdag stond in het teken van een zo goed mogelijk gevoel krijgen met zijn Hyundai. De Belg staat zevende algemeen en wil morgen de aansluiting met Breen en Katsuta vinden. Net als Tänak was hij ontevreden over zijn afstelling en had hij moeite om de achterkant van de auto onder controle te houden.

Grootste verliezer van de vrijdag was Oliver Solberg. De jonge Zweed rolde zijn Hyundai in de eerste bocht van de eerste proef van de dag. Door de schade aan zijn rolkooi zal hij morgen niet herstarten.

Op de zaterdag krijgen de rijders 150.3 km aan proeven voorgeschoteld. Daarmee is de zaterdag alleen bijna meer dan de helft van het totaal aantal kilometers van de rally. De eerste KP van de dag start om 07:08 Nederlandse tijd (08:08 lokale tijd). Lees alles wat je moet weten van de WK Rally van Finland hier.

Volg de WK Rally van Finland dit weekend via onze social-media (Twitter, Facebook, Instagram) kanalen of de website TheRallyFactory.com.

WRC Rally Estland 2022 – Stand na KP10 (Einde vrijdag)

#RijdersAutoTijd / Vers. met P1
1.Tänak / JärveojaHyundai i20 N Rally150:41.2
2.Lappi / FermToyota GR Yaris Rally1+3.8
3.Evans / MartinToyota GR Yaris Rally1+19.3
4.Rovanperä / HalttunenToyota GR Yaris Rally1+21.0
5.Breen / NagleFord Puma Rally1+32.5
6.Katsuta / JohnstonToyota GR Yaris Rally1+35.5
7.Neuville / WydaegheHyundai i20 N Rally1+50.2
8.Loubet / LandaisFord Puma Rally1+1:00.9
9.Greensmith / AnderssonFord Puma Rally1+1:02.6
10.Suninen / MarkkulaHyundai i20 N Rally2+2:59.9

Foto: Hyundai Motorsport