WRC Rally Finland: Rovanperä blijft Lappi nipt voor in shakedown

WRC Finland: Rovanperä blijft Lappi nipt voor in shakedown

WK-leider Kalle Rovanperä is goed begonnen aan de Rally van Finland. De 21-jarige Fin noteerde de snelste tijd in de shakedown van donderdagochtend.

Rovanperä zette op de 4,48 kilometer lange Rannankylä-proef in zijn vierde en laatste run een tijd neer van 1:56,1. Daarmee liet hij zijn Toyota-teamgenoot Esapekka Lappi met een halve seconde achter zich.

Lappi, die in 2017 zijn enige WRC-zege tot nu toe behaalde in de Rally van Finland, bleef Hyundai-rijder Ott Tänak vier tienden voor. De wereldkampioen van 2019 was niet tevreden na zijn eerste doorkomst: “Ik heb geen gevoel in de auto. Finland zal moeilijk worden”, zei de Est.

Takamoto Katsuta was de vierde in de shakedown, 0,4 seconde achter Tänak en 0,3 seconde voor zijn Toyota-teamgenoot Elfyn Evans, die met een late laatste run Oliver Solberg voorbleef. Solberg eindigt de shakedown op P6, een tiende achter Evans.

Craig Breen was zevende op 0,3 seconde van Solberg. De Ier werd gevolgd door Thierry Neuville en Pierre-Louis Loubet die identieke tijden neerzetten voor P8. Loubet reed de shakedown zes keer en verbeterde zijn tijden gaandeweg, waarbij hij in de laatste run zijn beste tijd neerzette. Adrien Fourmaux rondde de top 10 af met een 1:58.8, 0.3s achter Neuville en Loubet.

Jari Huttunen maakt dit weekend zijn WRC-debuut met een Ford Puma Rally1. De Fin reed de elfde tijd op 0,4 seconde van Fourmaux. Hij bleef 1,1 seconde voor Gus Greensmith, die vanochtend de langzaamste was tijdens de shakedown. De M-Sport-rijders hebben allemaal geen test afgewerkt in Finland voorafgaand de rally. Greensmith zei: “Dit is een echte wake-up call als je geen test hebt gedaan. Het is nu vooral het gevoel krijgen en dan zien wat we tijdens de rally kunnen doen.”

Volg de WK Rally van Finland dit weekend via onze social-media (Twitter, Facebook, Instagram) kanalen of de website TheRallyFactory.com.

WRC Rally Finland 2022 – Shakedown uitslag

#RijdersAutoTijd / Vers. met P1
1.Rovanperä / HalttunenToyota GR Yaris Rally11:56.1
2.Lappi / FermToyota GR Yaris Rally1+0.5
3.Tänak / JärveojaHyundai i20 N Rally1+0.9
4.Katsuta / JohnstonToyota GR Yaris Rally1+1.3
5.Evans / MartinToyota GR Yaris Rally1+1.6
6.Solberg / EdmondsonHyundai i20 N Rally1+1.7
7.Breen / NagleFord Puma Rally1+2.0
8.Neuville / WydaegheHyundai i20 N Rally1+2.4
8.Loubet / LandaisFord Puma Rally1+2.4
10.Fourmaux / CoriaFord Puma Rally1+2.7
11.Huttunen / LukkaFord Puma Rally1+3.1
12.Greensmith / AnderssonFord Puma Rally1+4.2

Foto: Toyota Gazoo Racing