WRC Rally Estonia Estland: Rovanperä ongenaakbaar op zaterdag

Rally Estland: Rovanperä ongenaakbaar op zaterdag

Kalle Rovanperä zette zaterdag in de WK (WRC) Rally van Estland een grote stap naar zijn vijfde overwinning in zes wedstrijden na dominante vertoning.

De 21-jarige Fin, die 12 maanden geleden in Estland de jongste winnaar in de geschiedenis van het WRC werd, zette zeven opeenvolgende snelste tijden neer tijdens de zaterdag.

Rovanperä ging Evans in de laatste KP van vrijdag voorbij en had aan het begin van de dag een voorsprong van 11,7 seconden op zijn teamgenoot. Nadat hij in de openingsproef op zaterdag een handvol tienden had toegeven op de Welshman, was hij de rest van de dag bijna onaantastbaar en vergrootte hij het gat tot 29,1 seconden.

De regen en de zonneschijn zorgden ‘s ochtends voor inconsistente grip op de supersnelle gravelwegen. In de middag zorgde regen in combinatie met de diepe groeven (ruts) voor een andere uitdaging. De Toyota-rijder was niet van slag en vertelde dat zijn prestatie ‘niets bijzonders’ was.

“Ik had het gevoel dat we goed reden en de hele tijd vrij hard pushten, maar nog steeds het risico beperkten”, legde hij uit. “Ik zou niet zeggen dat ik veel harder kan, maar ik zit ook niet continu op de absolute limiet. Ik hoef de auto en de banden niet te pushen op de ruwe plekken, verder gaan we overal voluit.”

Evans zijn eigen reeks van vijf snelste tijden op vrijdag, waarmee hij zijn teamgenoot bijna 20 seconden voorbleef, waren een verre herinnering en hij gaf toe dat een lastig verhaal wordt om Rovanperä in de laatste dag nog in de halen.

“Realistisch gezien is het een vrij groot gat voor een rally waar je constante tijden moet neerzetten,” zei hij. “Vanmiddag had ik geen antwoord op Kalles snelheid, de hele dag al niet om eerlijk te zijn. Hij is heel, heel goed.”

Hyundai-teamgenoten Ott Tänak en Thierry Neuville staan respectievelijk derde en vierde na drama-vrije dagen. Tänak staat op 42,4 seconden van Evans en heeft bijna 70 seconden voorsprong op zij Belgische teamgenoot, die de positie had geërfd toen Esapekka Lappi een wiel verwisselde na een zware landing.

Neuville staat niet onder druk van Takamoto Katsuta op de vijfde plaats en testte vanmiddag verschillende afstellingen. Toyota-rijder Katsuta ging Adrien Fourmaux voorbij in de ochtend en heeft marge van 10,9 seconden op de M-Sport-rijder aan het einde van de dag.

De laatste etappe van zondag is de kortste, maar telt toch nog 77,98 km op snelheid. Twee identieke boucles van drie proeven staan er op het programma. De Kambja proef vormt de Power Stage waar de Top 5 snelste rijders bonuspunten kunnen behalen.

Alles wat je moet weten van de WK Rally van Estland.

Volg de WK Rally van Estland dit weekend via onze social-media (Twitter, Facebook, Instagram) kanalen of de website TheRallyFactory.com.

WRC Rally Estland 2022 – Stand na KP18 (Zaterdag)

#RijdersAutoTijd / Vers. met P1
1.Rovanperä / HalttunenToyota GR Yaris Rally12:07:53.0
2.Evans / MartinToyota GR Yaris Rally1+29.1
3.Tänak / JärveojaHyundai i20 N Rally1+1:11.5
4.Neuville / WydaegheHyundai i20 N Rally1+2:20.3
5.Katsuta / JohnstonToyota GR Yaris Rally1+3:43.0
6.Fourmaux / CoriaFord Puma Rally1+3:53.9
7.Lappi / FermToyota GR Yaris Rally1+4:35.4
8.Loubet / LandaisFord Puma Rally1+6:16.4
9.Greensmith / AnderssonFord Puma Rally1+7:22.9
10.Mikkelsen / EriksenSkoda Fabia Rally2 Evo+8:39.7

Foto: Toyota Gazoo Racing