WRC Estland: Regen zorgt voor choas, Rovanperä leider

Rally Estland: Regen zorgt voor chaos, Rovanperä leider

Kalle Rovanperä heeft verrassend de leiding genomen in de WK Rally van Estland na een spectaculaire ontknoping van de openingsdag, waardoor Elfyn Evans, die de gehele dag de leider was, zakte naar P2.

De Welshman Evans was oppermachtig en won de eerste vijf klassementsproeven op een droge weg in de buurt van Tartu, waardoor hij zijn Toyota teamgenoot Rovanperä bijna 20 seconden voorbleef.

Rovanperä halveerde de achterstand bijna in de twee proeven daarna, toen regenbuien voor een andere uitdaging zorgden in de aanloop naar de afsluitende Vastsemõisa klassementsproef van 6,70 km.

In de hevige regen genoot wegopener Rovanperä van de beste omstandigheden voordat de sporen geleidelijk verslechterden. Het zanderige grind veranderde in modder en de sporen vulden zich met water, wat een verraderlijke KP opleverde voor de rijders achter Rovanperä.

De jonge Fin reed zijn derde snelste tijd op rij met bijna 15 seconden voorsprong op wie dan ook, terwijl Evans van de slibberige weg ging en in de bosjes belandde. Hij moest meer dan 22 seconden toegeven op Rovanperä waardoor zijn voorsprong was omgebogen in een achterstand van 11,7 seconden.

“Ik had na vanochtend niet verwacht dat ik de leiding zou nemen”, gaf Rovanperä toe. “We hebben de weg goed geopend en ook in de middag hadden we goede tijden. Natuurlijk was het weer in de laatste etappe aan onze kant, wij wonnen tijd toen de anderen de regen kregen.”

Evans vertelde meer over zijn uitstapje in de laatste KP van de dag: “De omstandigheden waren verschrikkelijk en er was veel aquaplaning in het begin van de proef, we hadden een ‘warm’ moment. Daarna was ik voorzichtiger. Het was een beetje een verrassing dat de omstandigheden zo slecht waren bij de start,” zei hij.

Home hero Ott Tänak worstelde de hele dag met stuurproblemen in zijn Hyundai. Toen in Vastsemõisa een luchtkanaal die voor warme lucht richting zijn voorruit moet zorgen losraakte, besloeg de ruit snel en ging hij ook van de weg. Hij kon zijn weg vervolgen en sluit de dag af op 44,3 seconden van de leiding in P3.

Remproblemen hinderde Esapekka Lappi de hele ochtend. Hoewel hij een van de drie rijders was, naast Greensmith en Loubet, die in dezelfde bocht van de laatste KP van de weg raakte, bracht hij zijn GR Yaris als vierde over de streep, 21,6 seconden achter Tänak.

Een ingetogen Thierry Neuville is vijfde algemeen. De Belg had problemen met de wegligging en kon zich vanmiddag niet verdedigen tegen Lappi nadat hij halverwege vierde lag. Hij sluit de dag af met een achterstand van 7,0 seconden op de Fin.

Adrien Fourmaux staat bijna een minuut achter Neuville in P6, ondanks het feit dat hij in de voorlaatste bocht doorschoot toen zijn ruitenwissers het begaven.

De leider na de openingsproef van gisteravond, Craig Breen, was het grote verliezer van vandaag. De Ier lag vierde tot hij vanochtend van de weg ging na het raken van een paal en in het gras. De klap brak de linker voorwielophanging van zijn Puma en hij moest opgeven.

De zaterdag wordt verreden rond het skigebied van Otepää. Het format is vergelijkbaar met vandaag met twee lussen van vier proeven in de ochtends en middag, gescheiden door een service. De dag wordt afgesloten met een herhaling van de openingsproef van Tartu van donderdag. De negen proeven zijn samen goed voor 95,40 km op snelheid.

Alles wat je moet weten van de WK Rally van Estland.

Volg de WK Rally van Estland dit weekend via onze social-media (Twitter, Facebook, Instagram) kanalen of de website TheRallyFactory.com.

WRC Rally Estland 2022 – Stand na KP9 (Vrijdag)

#RijdersAutoTijd / Vers. met P1
1.Rovanperä / HalttunenToyota GR Yaris Rally11:16:19.7
2.Evans / MartinToyota GR Yaris Rally1+11.7
3.Tänak / JärveojaHyundai i20 N Rally1+44.3
4.Lappi / FermToyota GR Yaris Rally1+1:05.9
5.Neuville / WydaegheHyundai i20 N Rally1+1:12.9
6.Fourmaux / CoriaFord Puma Rally1+2:08.1
7.Katsuta / JohnstonToyota GR Yaris Rally1+2:10.9
8.Greensmith / AnderssonFord Puma Rally1+2:29.4
9.Loubet / LandaisFord Puma Rally1+3:59.0
10.Mikkelsen / EriksenSkoda Fabia Rally2 Evo+4:57.4

Foto: Toyota Gazoo Racing