Titel binnen handbereik voor Ogier na Dag 2 WRC Rally Monza

Titel binnen handbereik voor Ogier na Dag 2 WRC Rally Monza

Sébastien Ogier heeft na een spannende strijd met Elfyn Evans vandaag tijdens de WK Rally Monza zijn achtste WRC titel binnen handbereik met nog één dag te gaan.

De leiding in de wedstrijd wisselde vijf keer tijdens zes klassementsproeven vandaag. Op de laatste KP van de dag nam Ogier de leiding over op de proeven op het circuit van Monza. De Fransman heeft aan het einde van de zaterdag een voorsprong van halve seconde na bijna 215 kilometer aan klassementsproeven.

Met een top 3 finish zou Ogier zijn achtste titel veilig in zijn laatste rally als full-time rallyrijder. Hoewel de regerend wereldkampioen niets liever zou willen dan zijn 54e rallywinst in de wacht slepen, blijft zijn prioriteit het veiligstellen van de achtste titel: “Ik had niet verwacht dat ik vanavond weer aan de leiding zou komen”, gaf Ogier toe. “Ik neem wat minder risico’s en verlies wat tijd. Een overwinning zou de kers op de taart zijn, maar ons hoofddoel dat we nastreven is niet de rallyzege.”

Ogier greep de leiding in de openingsproef van de dag in de Italiaanse Alpen. De leiding wisselde ‘s ochtends daarna nog twee keer voordat de actie overschakelde naar Monza voor twee middagproeven. Tijdens deze middagproeven wisselde de leiding in de rally nog eens tweemaal.

Verkoop nu je auto
Verkoop nu je auto
Verkoop nu je auto

Neuville verliest tijd door fout

Thierry Neuville herstartte vanochtend met het doel om het gat met Ogier en Evans te verkleinen. De Belg won de eerste KP in San Fermo met zijn Hyundai i20 Coupé WRC, maar kwam op koude banden in aanraking met een vangrail in de volgende KP, waardoor de voorbumper en de aerodynamica van de voorkant van de auto was beschadigd.

Hij moest bijna 30 seconden toegeven op zijn teamgenoot Dani Sordo en worstelde zich door de resterende proeven met onbalans in de aerodynamica. Sordo had in het begin problemen met de wegligging, maar werd naarmate de dag vorderde steeds gelukkiger en sluit de dag dan ook als derde af, 19.2s voor zijn teamgenoot.

Oliver Solberg eindigt de dag als vijfde op 34.6s van Neuville. De jonge Zweed pushte hard met zijn Hyundai op de bergproeven en op het circuit wat enkele spectaculaire drifts opleverde.

Zesde algemeen na de zaterdag is Takamoto Katsuta. De Toyota-rijder had vanochtend aanvankelijk moeite om grip te vinden en een paar fouten op het circuit frustreerde de Japanner. Hij eindigt de dag op 17.6s van Solberg en 38.3s voor Teemu Suninen, die op zijn beurt M-Sport rijder Gus Greensmith voorbij ging vandaag.

Zondag is niet alleen de afsluiter van het seizoen, maar ook de laatste dag van het World Rally Car tijdperk voordat de hybride aangedreven Rally1 wagens intreden in 2022. Alle drie resterende proeven, met een totale lengte van 39.53 km, worden verreden in Monza. De finale van de rally, de Power Stage, start om 12:18 uur!

Volg de WK Rally van Monza via onze social-media (Twitter, Facebook, Instagram) kanalen of de website TheRallyFactory.com. De eerste KP van de zondag start morgenochtend om 7:48 uur! Bekijk hieronder de stand:

WRC Rally Monza 2021 – Stand na KP13 (Einde zaterdag)

#RijdersAutoTijd / Vers. met P1
1.Ogier / IngrassiaToyota Yaris WRC2:13:27.2
2.Evans / MartinToyota Yaris WRC+0.5
3.Sordo / CarreraHyundai i20 Coupé WRC+27.4
4.Neuville / WydaegheHyundai i20 Coupé WRC+46.6
5.Solberg / EdmondsonHyundai i20 Coupé WRC+1:21.2
6.Katsuta / JohnstonToyota Yaris WRC+1:38.8
7.Suninen / MarkkulaHyundai i20 Coupé WRC+2:17.1
8.Greensmith / AnderssonFord Fiesta WRC+2:24.8
9.Rovanperä / HalttunenToyota Yaris WRC+3:39.1
10.Crugnola / OmettoHyundai i20 N Rally2+8:07.1

Foto: Toyota Gazoo Racing