Tänak opent snelst in Rallye Monte Carlo

Tänak opent snelst in Rallye Monte Carlo

Ott Tänak is na dag 1 de leider van de Monte Carlo Rally. De Est won beide proeven van vandaag.

Ondanks dat Tänak beide proeven won, bedraagt zijn leiding maar 3.3 seconden voor de Toyota van Kalle Rovanperä. De jonge Fin verraste zichzelf met zijn snelheid: “Ik ben verrast met hoe goed het gevoel was met de pace notes en alles daar om heen. De gravelcrew doet het geweldig, we moeten op deze manier doorgaan.”

Elfyn Evans is na dag 1 derde in het klassement. De Welshman staat op 8.5 seconden van Tänak. Thierry Neuville, die in KP1 de eerste kilometers op snelheid reed met zijn nieuwe navigator Martijn Wydaeghe, is vierde na de eerste dag. De Belg staat op 16 seconden van teamgenoot Tänak. Regerend wereldkampioen Sébastien Ogier is vijfde na de eerste twee proeven. Ogier staat op negen tiende van Neuville.

Er is een groot gat naar P6 in het klassement. Deze plaats wordt bezet door Dani Sordo in de derde Hyundai. De achterstand van de Spanjaard bedraagt maarliefst al 42.7 seconden. P7 is er voor Pierre-Louis Loubet met zijn Hyundai i20 Coupé WRC.

De eerste Rally2 in het klassement zien we al terug op P8. De auto wordt bestuurd door de Noor Andreas Mikkelsen. Mikkelsen’s WRC2-rivaal Adrien Fourmaux is negende algemeen met zijn Ford Fiesta Rally2. Fourmaux staat slechts 8.9 seconden achter Mikkelsen. De top tien wordt afgesloten door Gus Greensmith met de Ford Fiesta WRC. De jonge Brit beschreef zijn eigen prestatie in KP1 als ‘erbarmelijk’.

Greensmith bestuurt de enige Ford Fiesta WRC die nog in de rally zit, nadat zijn teamgenoot Teemu Suninen hard crashte in KP1. Suninen was tot zijn crash het snelste van iedereen bij de tussentijden.

Abbring in top 10 bij Rally2 klasse

Kevin Abbring sluit de eerste dag af op P18 algemeen. De Nederlander is daarmee de negende Rally2 (R5) in het klassement. Cédric de Cecco is elfde bij de Rally2-wagens, daarmee staat De Cecco P4 in het WRC3 klassement. Davy Vanneste is met zijn Citroën C3 Rally2 P14 in het Rally2-klassement. Cédric Cherain staat wegens een lekke band P22 in het Rally2-klassement.

In het Rally5 klassement zijn Benoit Verlinde en Jochen Clearhout de leiders met de Renault Clio RSR Rally5. Timothy van Parijs en Kurt Heyndrickx zijn derde algemeen in de Rally5 klasse.

Dag 2: vroege morgen, vijf proeven

De coureurs moet morgen vroeg opstaan voor de proeven van morgen. KP3 start morgenochtend om 6:10. In totaal staan er morgen vijf proeven op het programma die in totaal 104.7 kilometer tegen de klok opleveren.

Blijf up-to-date van de Monte Carlo Rally via TheRallyFactory.com of onze Facebook en Twitter-pagina’s!

Foto: Twitter OttTanak