Tänak leider Rally van Portugal na dag 1, Neuville crasht

Ott Tänak leidt de WK Rally van Portugal na dag 1. Thierry Neuville maakte een fout en moest opgeven.

De eerste echte dag op gravel sinds de Rally van Sardinië van oktober vorig jaar verliep niet helemaal zoals gepland bij Toyota aan het begin van dag 1. Geen van de auto’s van het Japanse merk konden het tempo van de Hyundai’s volgen.

Na de eerste boucle van drie proeven was het een 1-2-3 voor Hyundai. Dani Sordo leidde de wedstrijd voor Ott Tänak (+6.7) en Thierry Neuville (+10.0). Sébastien Ogier stond op P8 tijdens de lunch, op ruim een halve minuut van Sordo.

Drama voor Neuville

De Toyota’s kwamen beter voor de dag in de tweede boucle. Kalle Rovanperä won KP4 voor Gus Greensmith. Greensmith liet goede snelheid zien vandaag maar viel terug door een lekke band in KP3. KP5 en KP6 werden weer gewonnen door Hyundai’s. Het was stuivertje wisselen wie van de drie Hyundai-rijders de KP-winsten pakte tijdens dag 1. Sordo won KP5 en Tänak KP6.

In KP7 ging Neuville wijd een snelle bocht naar links. De Belg raakte met de rechterachterkant van Hyundai een boomstronk wat veel schade opleverde aan de aandrijflijn en ophanging van zijn auto. Neuville kon de proef weliswaar finishen, maar moest opgeven op de verbinding naar KP8. Het is nog onduidelijk of Neuville morgen in actie komt via Super Rally.

Ondertussen won Sébastien Ogier vanuit het niets KP7. Greensmith noteerde de tweede tijd op 5.3 seconden van Ogier. Dani Sordo verloor maar liefst 21.3 seconden ten opzichte van Ogier, waardoor hij zijn leiding verloor. Ook Tänak verloor negen seconden op Ogier, maar schoof door het tijdverlies van Sordo wel door naar de leiding in de wedstrijd.

De Hyundai’s bleken op (en wellicht over) de limiet van de banden te rijden en verloren dus meer grip ten opzichte van de Toyota’s en Ford’s. Sordo kreeg op de verbinding naar KP8 zelfs een lekke band.

Elfyn Evans verloor bijna 40 seconden in KP7 doordat hij Neuville bijhaalde die met een zwaar beschadigde Hyundai naar de finish strompelde. Evans had weinig zicht door het stof en kon Neuville dus niet voorbij gaan. De wedstrijdleiding heeft op basis van split tijden en videobeelden Evans een normtijd gegeven die gelijk is aan de KP-tijd van Ogier in KP7. Hierdoor stond Evans niet zesde maar tweede algemeen na de proef.

Tänak leider na dag 1 Rally Portugal

Tänak won de laatste showproef in Lousada en leidt daardoor met 6 seconden na dag 1. Evans is tweede en staat 3 seconden voor Sordo.

Takamoto Katsuta is vierde in zijn Hyundai, gevolgd door Sébastien Ogier die zonder gekkigheden vijfde staat op 24 seconden van Tänak. Rovanperä, Greensmith en Fourmaux zijn respectievelijk P6, P7 en P8. De top 10 wordt afgesloten door de top 2 van het WRC2. Esapekka Lappi leidt het klassement voor de Rus Nikolay Gryazin. Het onderlinge verschil is miniem: 2.2 seconden.

Volg dag 2 van de WK Rally van Portugal via therallyfactory.com of onze Twitter, Facebook of Instagram kanalen.