Sébastien Ogier pakt zevende WRC titel na winst in Monza Rally

Sébastien Ogier pakt zevende WRC titel na winst in Monza Rally

Sébastien Ogier en navigator Julien Ingrassia zijn vanmiddag voor de zevende maal WRC kampioen geworden. Het Franse duo werd in stijl wereldkampioen na winst in de Monza Rally.

Elfyn Evans was de grote favoriet voor de wereldtitel bij aanvang van de rally. Een crash op zaterdagmiddag veranderde de situatie, waardoor uiteindelijk Ogier aan het langste eind trekt.

Ogier en Ingrassia hebben nu met drie verschillende teams de wereldtitel weten te pakken. Met Volkswagen won Ogier in 2013, 2014, 2015 en 2016 het WRC. Na het plotselinge vertrek van Volkswagen stapte Ogier over naar het team van M-Sport. Met het Britse team werd Ogier wereldkampioen in 2017 en 2018 achter het stuur van de Ford Fiesta WRC.

In 2019 maakte Ogier de overstap naar het team waar zijn carrière begon: Citroën. Echter lukte het Ogier niet om wereldkampioen te worden en vertrok aan het eind van 2019 naar Toyota. Met als directe gevolg dat Citroën ook de stekker uit het WRC project trok.

In dit bijzondere jaar is het Ogier weer gelukt om de titel te pakken, ditmaal achter het stuur van de Toyota Yaris WRC.

Ogier is nu twee wereldtitels verwijderd van Sébastien Loeb. Volgend jaar is in principe Ogier’s laatste jaar in het WRC.

Hyundai constructeurs kampioen

Hyundai heeft de constructeurstitel geprolongeerd. Het Zuid-Koreaans/Duitse team werd geholpen door het uitvallen van Evans. Net zoals vorig jaar weet Toyota niet de dubbel te pakken. Hyundai heeft, net zoals als vorig jaar, het gehele jaar doorgewisseld met haar rijders in de derde auto. Sébastien Loeb, Dani Sordo en Craig Breen zijn ook dit jaar allemaal in actie gekomen voor Hyundai om de constructeurstitel te pakken.

Østberg, Huttunen en Kristensson pakken kampioenschap WRC2, WRC3 en JWRC

Mads Østberg heeft in Monza de WRC2 titel weten te pakken met de Citroën C3 R5! Jari Huttunen pakte in het WRC3 de titel. In het JWRC wist Tom Kristensson de titel te pakken.

Ogier op 49 WRC overwinningen

De winst in de Monza Rally is Sébastien Ogier’s 49e WRC overwinning. Ott Tänak wist zijn teamgenoot Dani Sordo nipt te verslaan. Het verschil tussen de Hyundai teamgenoten was slechts 1,4 seconden.

Esapekka Lappi werd vierde voor M-Sport. Aan het eind van de Power Stage liet Lappi weten dat hij waarschijnlijk niet aan de start zal staan tijdens de Monte Carlo rally in januari.

P5 algemeen en tevens laatste WRC-auto in de top 10 was Kalle Rovanperä. De jonge Fin eindigt zijn debuutseizoen in het WRC op P5 in het kampioenschap.

Andreas Mikkelsen was het hele weekend de snelste Rally2 en bleef dit volhouden tot het eind van de rally. Uiteindelijk is het P6 algemeen voor de Noor. Oliver Solberg pakt P7 algemeen, net zoals Mikkelsen achter het stuur van een Skoda Fabia Rally2.

WRC3 kampioen Jari Huttunen eindigde de Monza Rally als achtste algemeen. Mads Østberg werd uiteindelijk negende met de Citroën C3 R5.

De top tien werd afgesloten door Pontus Tidemand. Tidemand eindigt op P2 in het WRC2 klassement achter Østberg.

Volgende afspraak is de eerste rally van het nieuwe seizoen in Monte Carlo. De eerste KP van 2021 staat gepland voor donderdag 21 januari.

Foto: Red Bull Content Pool

Airco najaarsactie
Adverteren op THERALLYFACTORY.com