Ogier wint Croatia Rally thriller met 0.6s

Sébastien Ogier heeft vanmiddag de WK Rally van Kroatië op zijn naam geschreven ondanks een aanrijding op de verbinding vanochtend. De Fransman won de rally met een voorsprong van 0.6 seconden op zijn teamgenoot Elfyn Evans. Thierry Neuville werd derde op slechts 8.1 seconden van Ogier.

Ogier kwam vanmorgen voor de start van de eerste KP van de dag (KP17) al in de problemen nadat de Toyota rijder betrokken was bij aanrijding op de verbinding. De zevenvoudig wereldkampioen kon zijn weg met schade aan de rechterkant van zijn Yaris WRC vervolgen.

De eerste KP van de dag werd gewonnen door Elfyn Evans, gevolgd door Neuville (+1.4) en Ogier (+2.7). De schade aan Ogier’s auto leek niet veel hinder te geven aan de prestaties van de auto.

Evans won ook KP18, ditmaal 3.5 seconden voor Neuville en 7 seconden voor Ogier, waardoor Evans de leiding overnam van Ogier met 2.8 seconden. In de voorlaatste proef was Neuville het snelste met 0.4 seconden voorsprong op Evans. Ogier verloor 1.1 seconde op Evans en had een achterstand van 3.9 seconden op Evans met nog een proef te gaan. Neuville stond nog altijd derde op slechts 8 seconden van de leiding.

Ogier magistraal in Power Stage

Craig Breen was als tweede WRC-auto in de Power Stage en noteerde een zeer competitieve tijd zo bleek. Met alleen de top 3 nog te gaan stond de Ier nog bovenaan de tijdlijsten van de Power Stage. Neuville kon uiteindelijk niet aan de tijd van Breen komen. De Belg klokte 1 seconde langzamer dan zijn teamgenoot. Ogier liet geweldige splittijden zien ging uiteindelijk naar P1 in de Power Stage, met 3 seconden voorsprong op Breen. Rallyleider Evans moest nog komen maar was enkele seconden langzamer op de splits vergeleken met Ogier. Uiteindelijk klokte Evans een vierde tijd in de Power Stage, 4.5 seconden langzamer dan Ogier, waardoor de Fransman de rally wist te winnen met een verschil van slechts 0.6 seconden. Neuville finisht de rally uiteindelijk op 8.1 seconden van rallywinnaar Ogier.

Ott Tänak kon vanaf het begin het tempo van de top 3 niet volgen en eindigt in niemandsland op P4. Adrien Fourmaux maakte dit weekend een sterke indruk tijdens zijn WRC-debuut door als vijfde te finishen. Takamoto Katsuta wist nog een plekje op te schuiven ten opzichte van Gus Greensmith. Craig Breen eindigt op P8, gevolgd door WRC2-winnaar Mads Østberg. Teemu Suninen, die tweede wordt in het WRC2, sluit de top 10 af.

In het WRC2 complementeert Marco Bulacia het podium, mede door een crash van Nikolay Gryazin in de voorlaatste KP van de rally. Kajetan Kajetanowicz won in het WRC3 voor Emil Lindholm en Yohan Rossel. Jon Armstrong wist de openingsronde van het JWRC te winnen. De Let Martins Sesks en Fin Lauri Joona eindigden respectievelijk P2 en P3 in het JWRC.

Ogier herpakt leiding in het kampioenschap

Door zijn overwinning in Kroatië herpakt Sébastien Ogier de leiding in het wereldkampioenschap. Thierry Neuville blijft tweede met 8 punten achterstand op Ogier. Elfyn Evans volgt op slechts 2 punten van Neuville in P3. Ott Tänak schuift een plekje op en heeft nu 40 punten. Dat is een puntje meer dan Kalle Rovanperä die van P1 naar P5 zakt dit weekend. Bekijk de volledige kampioenschapsstand hieronder.

De Rally van Portugal is de volgende ronde van het WRC 2021 op 20 t/m 23 mei!