Ogier ontvangt uitgestelde ban van 1 rally en EUR 5000 boete voor incident

Ogier ontvangt uitgestelde ban van 1 rally en €5000 boete voor incident

Sébastien Ogier won vandaag in een bloedstollend secondeduel de WK Rally van Kroatië ondanks een aanrijding aan het begin van de dag. Voor zijn handelingen na die aanrijding heeft de Fransman een uitgestelde ban van 1 WRC evenement gekregen en een boete van €5000,-.

Ogier kwam in aanraking met een andere auto op de verbinding van het service park naar KP17. De Fransman is meteen gestopt om te kijken of niemand gewond was geraakt en heeft zijn contactgegevens uitgewisseld met de andere bestuurder.

De zevenvoudig wereldkampioen belde direct met zijn team om naar hem toe te komen en zodoende de zaak af te handelen omdat de politie geen Engels sprak. Ondertussen had er een telefoongesprek plaatsgevonden tussen de wedstrijdleiding en een politieagent die aanwezig was bij de plek waar de aanrijding had plaatsgevonden. Uit dit gesprek was uitgekomen dat Ogier verder kon gaan, maar volgens de Toyota-rijder was de desbetreffende politieagent die voor de Yaris WRC bleef staan hiervan niet op de hoogte. Toyota had Jarno Lehtinen gestuurd naar de aanrijdingsplek om het papierwerk af te handelen.

“Mr Ogier begrijpt dat dit niet had mogen gebeuren en dat zijn gedrag er slecht uit ziet op social media. Mr Ogier biedt zijn excuses aan voor zijn fouten en belooft de bestuurder van de andere auto en de politieagent die voor zijn auto stond te contacteren om persoonlijk zijn excuses te maken.”

De FIA heeft Ogier een uitgestelde ban gegeven van één WRC rally én een geldboete van €5000,- voor het wegrijden terwijl er nog een politieagent voor zijn auto stond. “Ondanks dat een dergelijke overtreding niet in de reglementen staat, vinden we dat dit gedrag van Mr Ogier niet getolereerd mag worden. Mr Ogier heeft een onveilige situatie veroorzaakt en daarmee de belangen van de motor sport geschaad.”

Naast de geldboete van €5000,- heeft Ogier nog een geldboete ontvangen van €2000,- voor het rijden door rood bij een stoplicht, vlak nadat hij vertrokken was van de plek van de aanrijding.

Ook heeft het team van Toyota een reprimande gekregen omdat zij toestemming hebben gegeven om een teamlid [Lehtinen] binnen 1 kilometer van een deelnemende auto te laten komen buiten een daarvoor bestemde zone (zoals het service park).

Ott Tänak kreeg kreeg tijdens de Rally van Monte Carlo dit jaar ook al een uitgestelde ban van één wedstrijd voor het terugrijden naar het service park op drie wielen.

Foto: Red Bull Content Pool