Ogier leidt Evans na Dag 3 Rallye Monte Carlo

Ogier leidt Toyota 1-2-3 na Dag 3 Rallye Monte Carlo

Sébastien Ogier is de leider van de Rallye Monte Carlo na dag 3. De Fransman heeft een voorsprong van 13 seconden op zijn Toyota teamgenoot Elfyn Evans in P2.

Ogier kwam geweldig uit de startblokken vanochtend. De zevenvoudig wereldkampioen won KP9 met maar liefst 17.8 seconden voorsprong op zijn eerste achtervolger in de proef. Zwart ijs maakte het moeilijk voor de rijders om de grip goed in te schatten. De eerste achtervolger was Evans, waardoor de Welshman in het algemeen klassement terugzakte naar P2. Ott Tänak reed lek in de openingsproef van de dag, waardoor hij terugzakte naar P5. Aan het eind van de proef zei Tänak ironisch: “Aan het begin van de proef spinde ik. Daarna, in de volgende bocht, was er steen aan de binnenkant van de bocht. Het is een geweldige morgen.”

Thierry Neuville kwam naar eigen zeggen moeilijk in zijn ritme in het donker. Wat onder andere resulteerde in een foutje. “We gingen even rechtdoor, maar dit koste niet veel tijd. Het was een lastige proef, we kon het ritme niet vinden in de proef.”

Ogier en Evans verliezen veel tijd in KP10

KP10 verliep niet zoals Ogier en Evans zouden hebben gewild. Thierry Neuville zei dat het ritme “veel beter” was. Dat was te zien aan zijn tijd: de Belg won de KP met 12 seconden voorsprong op Pierre-Louis Loubet. Daarmee heeft Neuville’s nieuwe navigator Martijn Wydaeghe zijn eerste WRC KP-overwinning op zak. Dani Sordo werd derde in KP10, op 14 seconden van Neuville.

Ogier en Evans verloren respectievelijk 42.2 en 46.1 seconden ten opzichte van Neuville. De nummers 1 en 2 in het klassement vertrokken als laatste in de proef, waardoor het witte ijs weggesneden werd en veranderde naar zwart ijs. “Er was geen grip.”, aldus Ogier. De schade bleef beperkt voor Ogier aangezien ook Evans worstelde met grip.

KP10 was wederom een slechte proef voor Tänak die nogmaals lek reed. De Est had geen tweede extra band meegenomen, waardoor hij weer op de velg de proef moest uitrijden. Het is Tänak gelukt om de service in Gap te bereiken, echter is de wereldkampioen van 2019 niet vertrokken uit het service park. De Est moest opgeven omdat hij geen reservebanden meer over had. Wegens de regels van de Rallye Monte Carlo kan Tänak niet herstarten op zondag, wat betekent dat de rally er op zit voor de Est.

KP11: Evans doet iets terug

De tweede passage van de La Breóle – Selonnet-proef werd gewonnen door Elfyn Evans. De Welshman pakte 1.3 seconden terug op Ogier, en verkleint daarmee zijn achterstand ten opzichte van Ogier tot 13 seconden. Kalle Rovanperä werd derde in KP11 en breidde daarmee zijn voorsprong op Thierry Neuville uit. De jonge Fin heeft een achterstand van 56.8 seconden op Ogier.

Toyota eindigt de dag met een 1-2-3. Thierry Neuville is vierde, 7 seconden achter Rovanperä. P5 is er voor Dani Sordo. De Spanjaard sluit vandaag wederom in niemandsland af: ruim een minuut achter Neuville en ruim tweeënhalve minuut voorsprong op Katsuta in de Toyota.

Andreas Mikkelsen is nog altijd keurig zevende algemeen met de Rally2 Skoda. Daarmee heeft de Noor een comfortabele voorsprong van ruim 2 minuten op de volgende Rally2 in het klassement van Adrien Fourmaux. Fourmaux staat negende algemeen. P8 is er voor Gus Greensmith in de enig overgebleven WRC van M-Sport. De top 10 wordt afgesloten door Eric Camilli in de Citroën C3 Rally2.

Abbring dertiende Rally2, De Cecco vijfde in WRC3

Kevin Abbring sluit dag 3 af als dertiende Rally2 (R5) in het klassement. De Nederlander die genavigeerd wordt door Pieter Tsjoen, heeft een achterstand van 1 minuut en 33 seconden op P10 in het Rally2 klassement. Cédric de Cecco staat één plek achter Abbring in het gezamenlijke Rally2 klassement. Daarmee is de Belg vijfde in het WRC3. Davy Vanneste is zesde in het WRC3 klassement. Cédric Cherain is negende in het WRC3 met de Skoda Fabia R5.

Rallye Monte Carlo Dag 4

De equipes rijden na de finish van KP11 direct door naar het Parc Fermé in Monaco. Na deze verbinding van ongeveer 4 uur lang zal er geen service zijn vanavond of morgenochtend. De dag van morgen begint met een Tyre Fitting Zone in Monaco. Daarna zullen nog vier proeven verreden worden in de bergen rondom Monte Carlo. KP12 start om 8u30. De laatste proef van de rally start om 12u18.

Programma dag 4:
Tyre Fitting Zone (Monaco) – 06:42
KP12 – Puget-Théniers – La Penne 1 (12.93 km) – 08:30
KP13 – Briançonnet – Entrevaux 1 (14.31 km) – 10:08
KP14 – Puget-Théniers – La Penne 2 (12.93 km) – 10:45
KP15 – Briançonnet – Entrevaux 2 POWER STAGE (14.31 km) – 12:18

Foto: Toyota Gazoo Racing