Ogier leidt Croatia Rally na Dag 2 ondanks lekke band

Ogier leidt Croatia Rally na Dag 2 ondanks lekke band

Sébastien Ogier is de leider van de Croatia Rally na de tweede dag. Een secondeduel op zondag moet gaan uitwijzen wie morgen de eerste WK-rally van Kroatië op zijn naam mag schrijven.

Ogier nam de leiding in de wedstrijd meteen over na de eerste KP van vandaag. Thierry Neuville verloor 12 seconden door een foute bandenkeuze. Door de foute bandenkeuze verloor meer tijd na de openingsproef en zag Neuville zijn voorsprong van 7.7 seconden aan het einde van dag 1 veranderen in een achterstand van 19.6 seconden aan het einde van de ochtendboucle.

Ogier breidde zijn leiding op Evans een klein beetje uit naar 7 seconden aan het eind van de morgen. Ott Tänak, die weliswaar het tempo beter kon volgen dan gisteren, maar in het algemeen klassement in niemandsland rijdt, is nog steeds P4. De top 5 wordt afgesloten door Adrien Fourmaux in de M-Sport Ford. Fourmaux schoof een plekje op doordat Craig Breen aan het begin van de eerste KP van de dag lek reed en noodgedwongen zijn band moest vervangen op de proef. De Ier verloor hiermee ruim 2 minuten en zakte daardoor weg naar P9.

Neuville herpakt zich in de middag

Een snel antwoord was nodig voor Neuville om nog aanspraak te maken op de overwinning dit weekend. Dat snelle antwoord kwam door meteen de eerste KP van de tweede boucle te winnen. De Belg was respectievelijk 10.0 en 10.1 seconden sneller dan Evans en Ogier, waardoor de achterstand op Ogier (en Evans) direct gehalveerd was in één proef.

Ogier reed lek waardoor hij tijd verloor, terwijl Evans toegaf te voorzichtig te zijn geweest. Ogier, Evans en Neuville klokten in de resterende drie proeven vrijwel identieke tijden, waardoor de onderlinge verschillen nagenoeg hetzelfde bleven. Aan het einde van de dag heeft Ogier een leiding van 6.9 seconden op zijn teamgenoot Elfyn Evans. Neuville is derde, slechts 3.5 seconden achter Evans. Op P4 staat Ott Tänak, 37.8 seconden van de leiding. De M-Sport auto’s van Fourmaux en Greensmith staan respectievelijk P5 en P6.

Takamoto Katsuta liet vandaag goede snelheid zien en wist twee proeven te winnen. Ondanks dat staat de Japanner P7, op 22.7 seconden van Greensmith. Craig Breen kwam moeilijk terug in zijn ritme na zijn lekke band in de eerste KP van de dag. De Ier schoof en plekje op doordat Pierre-Louis Loubet van de weg ging in KP14 en staat nu achtste op ruim een minuut van Katsuta.

Mads Østberg leidt het WRC2-klassement en staat negende algemeen. De Noor heeft een voorsprong van ruim een minuut op zijn eerste achtervolger Teemu Suninen. Nikolay Gryazin vocht in een secondeduel met Østberg voor P1, maar viel terug door problemen met de stuurbekrachtiging.

In het WRC3 voert de Pool Kajetan Kajetanowicz nog altijd het veld aan. Gevolgd door Emil Lindholm en Chris Ingram.

Jon Armstrong is de leider in het JWRC met nog een dag te gaan. De Brit heeft een voorsprong van 22.5 seconden op de Fin Lauri Joona en 27.7 seconden op de Let Martins Sesks.

Volg de action van de laatste dag van de Croatia Rally via onze Twitter of Facebook pagina!

Tussenstand WRC Croatia Rally na Dag 2 (KP16)

#RijdersAutoTijd / Vers. met P1
1.Ogier / IngrassiaToyota Yaris WRC2:06:35.8
2.Evans / MartinToyota Yaris WRC+6.9
3.Neuville / WydaegheHyundai i20 Coupé WRC+10.4
4.Tänak / JärveojaHyundai i20 Coupé WRC+37.8
5.Fourmaux / JamoulFord Fiesta WRC+1:29.5
6.Greensmith / PattersonFord Fiesta WRC+2:23.8
7.Katsuta / BarrittToyota Yaris WRC+2:46.5
8.Breen / NagleHyundai i20 Coupé WRC+3:51.8
9.Østberg / EriksenCitroën C3 Rally2+7:06.0
10.Suninen / MarkkulaFord Fiesta Rally2+8:09.6

Foto: Red Bull Content Pool