Ogier leider na zaterdag, Munster 5e, Neuville crasht

Ogier leider na zaterdag WRC Italië, Munster 5e, Neuville crasht

Sébastien Ogier ligt op koers om zijn derde WRC-overwinning op rij te pakken. De achtvoudig WRC-kampioen heeft een voorsprong van 17,1s met nog één dag op het programma.

Ogiers dag begon niet ideaal. Hij had slechts één reserveband meegenomen en reed meteen lek op de eerste KP van de dag. Daardoor moest hij nog drie KP’s rijden zonder reserveband.

Tänak kon meer pushen en leidde zodoende halverwege de dag met 3,5 seconde voorsprong.

In de legendarische KP van Monte Lerno gooide Ogier echter de voorzichtigheid overboord. Terwijl het tempo van Tänak afnam nadat hij had lieten doorschemeren dat hij ”op veilige moest spelen”, stormde Ogier al na één proef terug naar de leiding en noteerde hij daarna nog eens drie scratches.

“Het was een positieve dag en een nog positievere middag,” glimlachte hij. “De proeven van vanochtend waren erg ruw, maar ik heb zoveel meer genoten van de middag en het was een genot om met de auto te rijden.”

WK-leier Thierry Neuville gaat van de baan

Thierry Neuville arriveerde in Sardinië met 24 punten voorsprong op Elfyn Evans en leek op weg om die marge te vergroten nadat hij vroeg op de dag van de vijfde naar de derde plaats was gestegen. Zijn hoop op een podiumplaats vervloog echter toen hij een rempunt in KP8 verkeerd inschatte, waardoor zijn Hyundai van de weg gleed en moest opgeven.

Takamoto Katsuta steeg daardoor naar het podium, maar de Japanse rijder stond maar kort in de top drie. Zijn Toyota-rijder kreeg transmissieprobleem en moest opgeven in KP9.

De opgaves van Neuville en Katsuta opende de deur voor Dani Sordo die derde is na de zaterdag. Achter Sordo volgt Elfyn Evans op een halve minuut.

Grégoire Munster maakte de top vijf compleet met zijn Ford Puma Rally1. Het is Munsters beste positie na een zaterdag dit seizoen, wat hem 8 WK-punten oplevert wanneer hij morgen de wedstrijd uitrijdt.

WRC2-leider in Sardinië, Sami Pajari, is zesde overall, gevolgd door Yohan Rossel, Jan Solans, Kajetan Kajetanowicz en Martin Prokop.

Bekijk hier alle informatie (Tijdschema, KP-Kaarten, Deelnemerslijst, Live timing) over de WRC Rally van Sardinië.

De finale van zondag vindt plaats ten noordwesten van Alghero en bestaat uit twee lussen van twee proeven, eindigend met de Power Stage. De openingsproef van de dag start om 08:00 uur. De Power Stage begint om 12:15 uur.

WRC Rally Sardinië 2024 – Stand na zaterdag (KP12)

#RijdersAutoTijd / Vers. met P1
1.Ogier / LandaisToyota GR Yaris Rally12:39:43,2
2.Tänak / JärveojaHyundai i20 N Rally1+17,1
3.Sordo / CarreraHyundai i20 N Rally1+2:12,8
4.Evans / MartinToyota GR Yaris Rally1+2:43,3
5.Munster / LoukaFord Puma Rally1+5:28,8
6.Pajari / MälkönenToyota GR Yaris Rally2+5:38,5
7.Rossel / BoulloudCitroën C3 Rally2+6:33,2
8.Solans / SanjuanToyota GR Yaris Rally2+6:45,2
9.Kajetanowicz / SzczepaniakSkoda Fabia RS Rally2+8:12,1
10.Prokop / ErnstSkoda Fabia RS Rally2+8:22,1

Foto: Toyota Gazoo Racing