Ogier leider na WRC Portugal zaterdag, Rovanperä crasht

Ogier leider na WRC Portugal zaterdag, Rovanperä crasht

Sébastien Ogier gaat aan de leiding van de WK (WRC) Rally van Portugal na de zaterdag. De Fransman heeft 11,9 seconden voorsprong op Ott Tänak terwijl Kalle Rovanperä van de weg ging.

Ogier begon de dag met een achterstand van 1 seconde op Kalle Rovanperä. Die achterstand werd vergroot met 5,7 seconden in de openingsproef van de dag dankzij een scratch van de regerend wereldkampioen.

Rovanperä zag er zelfverzekerd uit na het winnen van de openingsproef, met zijn gunstige startpositie in zijn achterhoofd: “Als de auto en de afstelling beter voor me zijn, gaat het vanzelf gemakkelijker [om proeven te winnen],” zei de Fin na het winnen van die openingsproef.

Maar in de volgende KP sloeg het noodlot toe voor Rovanperä. Hij kwam te snel aan in een rechterbocht en ging wijd de bomen in: game over. Rovanperä’s crash gaf Ogier de leiding, met Tänak 3,4 seconden achter de achtvoudig WRC-kampioen.

Ogier kon niet lang genieten van zijn leiding toen Tänak een scratch noteerde in de 37,24-lange Amarante-proef. Echter heroverde Ogier de leiding in de laatste KP van de ochtendlus nadat Tänak lek reed. Het verschil halverwege de dag: 13,6 seconden.

Takamoto Katsuta lag derde nadat Rovanperä eraf was gegaan, maar viel zelf uit in Amarante. De Japanner raakte een wand en brak de ophanging van zijn GR Yaris Rally1 en moest vroegtijdig opgeven.

Tänak pushte hard na de middagservice en won KP’s 14 en 15 en verkleinde zijn achterstand op Ogier tot 7,8 seconden. Ogier antwoordde in Amarante 2 door de proef te winnen én schreef ook daaropvolgende KP op zijn naam. Echter wist Tänak in de Super Special in Lousada nog iets terug te doen, waardoor het verschil aan het einde van de dag 11,9 seconden bedraagt.

Thierry Neuville is derde na de zaterdag, op iets minder dan een minuut van Tänak. De WK-leider haalde zijn teamgenoot Dani Sordo in tijdens de openingsproef van vandaag en schoof daarna op na de uitvalbeurten van Rovanperä en Katsuta.

Sordo is vierde, 14,2 seconden achter zijn Belgische teamgenoot en 7,3 seconden voor Adrien Fourmaux. Elfyn Evans eindigt de dag op P6, op iets minder dan 2 minuten van Fourmaux.

5 verschillende leiders in het WRC2 op zaterdag

Nikolay Gryazin staat zevende in het algemeen klassement, daarmee is hij de snelste Rally2-rijder. De Citroën-rijder is dit weekend niet ingeschreven voor WRC2-punten, wat betekent dat Jan Solans, die op P8 staat, aan de leiding gaat in het WRC2. Solans heeft na de zaterdag 8 seconden voorsprong op Josh McErlean. Yohan Rossel maakt de top 10 compleet en staat derde in het WRC2, 3,6 seconden achter McErlean.

Het was een enerverende dag in het WRC2, die begon met Oliver Solberg die in leidende positie van de weg ging in KP11. Solberg ging wijd twee bochten van de plaats waar Rovanperä eraf was gegaan. Solberg verklaarde dat hij “afgeleid” was toen hij Rovanperä’s auto naast de weg zag.

Rossel nam de leiding over van Solberg voor Gus Greensmith. Echter verloor de Fransman anderhalve minuut in KP13 nadat hij een lekke band moest vervangen op de proef. Zodoende was Greensmith de leider halverwege de dag.

Een tweede leiderswissel vond plaats in KP14 toen Greensmith vast kwam te zitten in een banking waardoor Josh McErlean de leiding over nam. Een vierde leiderswissel was realiteit toen McErlean de hard pushende Jan Solans niet van zich af kon houden. De Ier sluit de dag af op 8 seconden van de Spanjaard.

Grégoire Munster viel vandaag terug met motorproblemen. Hij is veertiende overall en zal morgen op zoek gaan naar WK-punten tijdens Super Zondag.

Tijdens Super Zondag, zoals de laatste dag van een WRC-rally sinds de introductie van het nieuwe puntensysteem genoemd wordt, staan er 2 proeven op het programma die beide twee keer verreden zullen worden. Eén van die proeven is de iconische Fafe-proef die de laatste Power Stage vormt om 13:15 uur Benelux-tijd. De dag begint met KP19 welke om 08:05 uur Benelux-tijd van start gaat.

Bekijk hier alle informatie (Tijdschema, KP-Kaarten, Deelnemerslijst, Live timing) over de WRC Rally van Portugal.

WRC Rally Portugal 2024 – Stand na zaterdag (KP18)

#RijdersAutoTijd / Vers met P1
1.Ogier / LandaisToyota GR Yaris Rally13:01:55,8
2.Tänak / JärveojaHyundai i20 N Rally1+11,9
3.Neuville / WydaegheHyundai i20 N Rally1+1:11,4
4.Sordo / CarreraHyundai i20 N Rally1+1:25,6
5.Fourmaux / CoriaFord Puma Rally1+1:32,9
6.Evans / MartinToyota GR Yaris Rally1+3:23,8
7.Gryazin / AleksandrovCitroën C3 Rally2+9:25,5
8.Solans / SanjuanToyota GR Yaris Rally2+9:35,2
9.McErlean / FultonSkoda Fabia RS Rally2+9:43,2
10.Rossel / DunandCitroën C3 Rally2+9:46,8

Foto: Toyota Gazoo Racing