Ogier leider na dag 2 WRC Rally van Italie drama voor Hyundai

Ogier leider na dag 2 WRC Rally van Italië, drama voor Hyundai

Sébastien Ogier is de leider in de WK Rally van Italië aan het einde van dag 2 na drama voor Ott Tänak die voor de tweede wedstrijd op rij moest opgeven vanuit de leiding.

Tänak begon de dag met een voorsprong van 19.4 seconden op zijn teamgenoot Sordo. Die voorsprong liep in de eerste KP van de dag op naar 34.8 seconden doordat Sordo zijn auto liet afslaan na een waterplas.

Sordo worstelde met zijn auto in de ochtend en verloor meer tijd ten opzichte van Tänak maar ook Sébastien Ogier die hem voorbij ging in KP10. Tänak kon al vroeg beginnen met consolideren nadat de Est een gezonde voorsprong van ruim 40 seconden had op Ogier met nog één KP te gaan in de ochtend.

Wederom problemen voor Tänak in de leiding

In die laatste KP van de ochtend ging het echter helemaal mis voor Tänak. De Hyundai-rijder raakte een niet te ontwijken steen in een snelle sectie en moest even later zijn auto aan de kant zetten met schade aan de linker achterkant van zijn auto. Het is de tweede wedstrijd op rij dat de Est vanuit de leiding moet opgeven na een harde impact op zijn auto.

Sébastien Ogier nam de leiding over en had aan het eind van de ochtend een voorsprong van 17.5 seconden op Sordo. Elfyn Evans werd door het wegvallen van Tänak gepromoveerd naar P3 met Thierry Neuville niet ver achter (8.5s) Evans in P4.

Meer drama voor Hyundai

Na de middag ging breidde Ogier zijn voorsprong geleidelijk uit naar iets meer dan 40 seconden met nog één KP te gaan. Dit kwam mede doordat Dani Sordo in de voorlaatste KP crashte vanuit de tweede plek. Hierdoor stond nu Evans tweede en Neuville op P3.

Evans won de laatste KP van de dag met anderhalve seconde voorsprong op Ogier en staat daardoor aan het einde van de dag op 38.9 seconden van de Fransman. Thierry Neuville is derde op ruim een minuut van Ogier. Takamoto Katsuta is vierde algemeen ondanks enkele kleine foutjes. De Japanner rijdt in het spreekwoordelijke niemandsland.

Hyundai-junior Jari Huttunen is vijfde algemeen en leider in het WRC2. De jonge Fin staat op ruim vier minuten van Katsuta. Mads Østberg is tweede in het WRC2 en staat op slechts 2.7 seconden van Huttunen ondanks remproblemen aan het begin van de dag.

Yohan Rossel is achtste algemeen en de leider in het WRC3-klassement. De Spanjaarden López en Solans zijn respectivelijk achtste en negende algemeen en tweede en derde in het WRC3. De top 10 wordt voltooid door Marco Bulacia die derde staat in het WRC2.

Morgen worden er nog vier proeven gereden met een gezamenlijke lengte van 46.08 kilometer. Volg de finaldedag van de WK Rally van Italië via onze social-media (Twitter, Facebook, Instagram) kanalen of de website TheRallyFactory.com

Stand WRC Rally van Italië 2021 na KP16 (Einde Dag 2)

#RijdersAutoTijd / Vers. met P1
1.Ogier / IngrassiaToyota Yaris WRC2:50:33.1
2.Evans / MartinToyota Yaris WRC+38.9
3.Neuville / WydaegheHyundai i20 Coupé WRC+1:01.6
4.Katsuta / BarrittToyota Yaris WRC+4:01.6
5.Huttunen / LukkaHyundai i20 R5+8:09.6
6.Østberg / EriksenCitroën C3 Rally2+8:12.3
7.Rossel / CoriaCitroën C3 Rally2+8:57.5
8.López / VallejoSkoda Fabia Rally2 Evo+9:35.3
9.Solans / Sanjuan de EusebioCitroën C3 Rally2+9:45.0
10.Bulacia / Der OhannesianSkoda Fabia Rally2 Evo+10:13.1

Foto: Red Bull Content Pool