Ogier crasht terwijl Tänak controleert

Ogier crasht terwijl Tänak controleert

Ott Tänak leidt ook na de tweede dag de Arctic Rally Finland. De Est heeft een voorsprong van 24.1 seconden op Kalle Rovanperä. Thierry Neuville volgt op slechts 1.8 seconden van Rovanperä in P3.

Tänak bleef in de eerste KP van de dag doorgaan met het winnen van proeven. Hoewel het verschil met zijn Hyundai teamgenoot Neuville maar 1 seconde was. In de tweede proef van de dag wist Tänak voor het eerst niet een KP te winnen deze wedstrijd. Elfyn Evans won deze KP, waar de gemiddelde snelheid op een wonderbaarlijke 131.1 kilometer per uur lag. In KP5, de laatste KP van de eerste boucle, pakte Tänak weerd de proef winst met het minimale verschil van 1 tiende van een seconde. Elfyn Evans kwam net te kort om zijn tweede KP-overwinning op rij te pakken.

Lorenzo Bertelli, die dit weekend zijn eerste rally van het jaar rijdt, crashte in de openingsproef van de dag. De Italiaan kwam vast te zitten in een sneeuwbank en wist hier niet uit te komen.

Tijdens de middagservice had Tänak een voorsprong van 23.6 seconden op Kalle Rovanperä die steeds fracties te kort kwam om een KP-overwinning te pakken. De Ier Craig Breen was nog steeds derde, op 28.9 seconden van Tänak. Thierry Neuville was vierde in de middag en kampte met intercom problemen tijdens de morgen, waardoor de Belg zijn navigator Martijn Wydaeghe niet goed kon verstaan en dus minder vertrouwen had.

Neuville vol in de aanval

De eerste proef van de middag werd weer gewonnen door Ott Tänak. Thierry Neuville moest echter maar 2 tiende van een seconde toegeven op de wereldkampioen van 2019. Kalle Rovanperä werd derde in zijn Toyota in KP6 en volgde op 1.4 seconde van Tänak.

De rest van rijders kon het tempo van het Tänak-Neuville-Rovanperä trio niet volgen. Teemu Suninen klokte de vierde tijd in KP6, maar moest al 11.2 seconden toegeven op Tänak. Pierre Louis Loubet kreeg te maken met turbo problemen aan zijn Hyundai. Op verbinding tussen KP6 en KP7 heeft de jonge Fransman moeten opgeven.

In KP7 wist Kalle Rovanperä zijn eerste KP-winst te pakken van de dag. Tänak zat er weer goed bij en klokte 1.7 seconde langzamer dan Rovanperä. Elfyn Evans (+3.8), Thierry Neuville (+5.0) en Sébastien Ogier (+7.9) volgden in de 19.91 kilometer lange proef.

Oliver Solberg maakte een foutje in KP7 die hem 10 seconde kostte, daarmee zakte de debuterende Zweed naar een zevende plek algemeen met nog één KP te gaan op zaterdag.

In die laatste KP ging Sébastien Ogier van de weg. De zevenvoudig wereldkampioen brak met de achterkant van zijn Toyota uit, wat er voor zorgde dat de auto met zijn voorkant in een sneeuwbank terecht kwam. Uiteindelijk wist Ogier uit de sneeuw te komen, echter was het tijd verlies enorm: bijna 20 minuten.

Terwijl Ogier crashte, liet Thierry Neuville geweldige snelheid zien. Met zijn Hyundai wist hij de KP-overwinning te pakken in KP8 met maar liefst 12.3 seconden voorsprong op wie dan ook. Tänak was tweede achter Neuville, terwijl Rovanperä derde was op 13.1 seconden van Neuville. Daarmee zit Neuville slechts 1.8 seconde achter Rovanperä aan het eind van dag 2.

Lappi domineert in WRC2

Met het terugvallen van Sébastien Ogier, is nu Esapekka Lappi binnengedrongen tot de top 10 in het algemeen klassement. In het WRC2 leidt Lappi op dominante wijze. De Fin heeft een voorsprong van 49.8 seconden voor Andreas Mikkelsen. Nikolay Gryazin in derde in het WRC2. In het WRC3 is Teemu Asunmaa de leider. Asunmaa heeft een voorsprong van 12.5 seconden op Egon Kaur in het WRC3 met nog een dag te gaan.

Arctic Rally Finland Dag 3

Voor de laatste dag van Arctic Rally Finland staan er twee klassementsproeven op het programma. Het is dezelfde proef die tweemaal verreden zal worden. De eerste doorkomst in Aittajärvi start om 09:08 Nederlandse tijd. De laatste proef en tevens Power Stage begint om 12:18 Nederlandse tijd.

Arctic Rally Finland top 10 na dag 2

1. Tänak 1:43:32.1
2. Rovanperä +24.1
3. Neuville +25.9
4. Breen +53.4
5. Evans +1:03.5
6. Solberg +1:26.8
7. Katsuta +1:34.4
8. Suninen +1:49.3
9. Greensmith +3:01.8
10. Lappi +4:48.8
22. Ogier +11:04.5
49. Cracco +48:14.0


Foto: Ott Tänak