Neuville leider in WRC Rally van Spanje na Dag 1 Tanak crasht

Neuville leider in WRC Rally van Spanje na Dag 1, Tänak crasht

Thierry Neuville is de leider in de WRC Rally van Spanje na dag 1. Elfyn Evans volgt op slechts 0.7 seconde van de Belg.

Er stonden tijdens de openingsdag van de WK Rally van Spanje zes proeven op het programma met in totaal 112 wedstrijdkilometers.

Toyota-rijder Takamoto Katsuta crashte in de eerste proef. Door pace note fout ging de Japanner te snel door een knijpende rechterbocht. Daardoor kwam zijn Yaris WRC linksvoor in aanraking met een vangrail. Katsuta kon de KP uitrijden maar moest daarna op de verbinding opgeven.

De Toyota Yaris WRC van Takamoto Katsuta aan de finish van KP1 - WRC Rally van Spanje 2021
De Toyota Yaris WRC van Takamoto Katsuta aan de finish van KP1 – WRC Rally van Spanje 2021 – Foto Twitter: @RubnPerez

De eerste boucle stond in het teken van Elfyn Evans zijn zeer rappe tempo. Evans won begin de maand de WK Rally van Finland en reed de snelste tijd in alle KP’s tijdens de ochtendboucle. Thierry Neuville volgde op 7.9 seconden van de Welshman op P2. Leider in de WK-stand, Sébastien Ogier, was derde na de eerste omloop, op 12.6 seconden achterstand van zijn teamgenoot en titelrivaal Evans.

Verkoop nu je auto
Verkoop nu je auto
Verkoop nu je auto

Neuville ijzersterk in tweede boucle, Tänak crasht

Op KP4 ging Ott Tänak van de weg. De wereldkampioen van 2019 legde uit dat hij een bocht met te veel snelheid nam en daardoor op het vuil buiten de ideale lijn terechtkwam. Vervolgens verloor de Hyundai-rijder grip en beschadigde hij zijn auto linksachter waardoor het game over was voor vandaag.

De Hyundai i20 Coupé WRC van Ott Tänak na zijn crash in KP4 - WRC Rally van Spanje 2021
De Hyundai i20 Coupé WRC van Ott Tänak na zijn crash in KP4 – WRC Rally van Spanje 2021 – Foto Twitter: @OttTanak

Ondertussen pakte Neuville de KP-winst in KP4. Evans volgde op slechts 3 tiende van een seconde van de Hyundai-rijder. In de nieuwe KP van La Granadella (KP5) reed Neuville een kanontijd. De Belg was 7.9 seconden sneller dan zijn eerste achtervolger Evans, waardoor hij de leiding overnam met 0.3 seconde voorsprong.

Evans verloor naar eigen zeggen tijd door een warm momentje toen hij op het vuil terechtkwam. Meerdere rijders merkten op dat de proeven er verraderlijk bij lagen in de tweede omloop. Door het snijden in de eerste boucle waren de proeven erg vuil buiten de ideale lijn. Wanneer je eenmaal buiten de ideale lijn komt, kan het snel gedaan zijn, zoals Tänak in KP4 demonsteerde.

In de laatste KP van de dag reed Neuville weer een scratch. Aan het einde van de dag is zijn voorsprong op Evans dus 0.7 seconde. Sébastien Ogier sluit de dag af op P3, 19.4 seconden van de leiding. Dani Sordo is vierde op 24.8 seconden. Kalle Rovanperä kon het tempo van zijn teamgenoten niet volgen maar staat op een stabiele vijfde plaats, op 38 seconden van de leiding. M-Sport Ford-rijders Adrien Fourmaux en Gus Greensmith hebben net zoals in Finland ook voor deze rally geen testdag afgewerkt en staan respectievelijk zesde en zevende algemeen op meer dan een minuut van de leiding.

Oliver Solberg vertelde bij aanvang van de rally dat hij vooral ervaring wil opdoen. Solberg Jr. is achtste algemeen op een kleine twee minuten van Neuville. Nil Solans maakt zijn WRC-debuut dit weekend en staat op twee en een halve minuut achterstand. De top 10 wordt afgesloten door WRC2-leider Eric Camilli. WRC3-leider Emil Lindholm is elfde algemeen op 5.7s achterstand van Camilli in de strijd om de snelste Rally2/R5. In het JWRC leidt Jon Armstong het klassement. Dit weekend wordt het kampioenschap beslist in het JWRC.

Morgen staan er zeven proeven op het programma. KP7 start om 08:44. Volg de WK Rally van Spanje via onze social-media (Twitter, Facebook, Instagram) kanalen of de website TheRallyFactory.com

WRC Rally van Spanje 2021 – Stand na Dag 1 KP6

#RijdersAutoTijd / Vers. met P1
1.Neuville / WydaegheHyundai i20 Coupé WRC1:01:26.6
2.Evans / MartinToyota Yaris WRC+0.7
3.Ogier / IngrassiaToyota Yaris WRC+19.4
4.Sordo / CarreraHyundai i20 Coupé WRC+24.8
5.Rovanperä / HalttunenToyota Yaris WRC+38.0
6.Fourmaux / CoriaFord Fiesta WRC+1:10.2
7.Greensmith / PattersonFord Fiesta WRC+1:28.9
8.Solberg / DrewHyundai i20 Coupé WRC+1:55.6
9.Solans / MartíHyundai i20 Coupé WRC+2:30.5
10.Camilli / VilmotCitroën C3 Rally2+3:50.5

Foto: Hyundai Motorsport