Neuville leider Croatia Rally, Rovanperä crasht hard

Neuville leider Croatia Rally na Dag 1, Rovanperä crasht hard

Thierry Neuville leidt de Croatia Rally na de eerste dag. De Belg heeft een voorsprong van 7.7 seconden op regerend wereldkampioen Sébastien Ogier. Kampioenschapsleider Kalle Rovanperä ging hard van de baan.

De grip was zichtbaar laag voor de rijders. Veel auto’s gleden en worstelden met tractie. Rovanperä ging in de eerste KP van de weg door in een snelle bocht naar rechts “alle grip” te verliezen. “Ik worstelde met onderstuur vanaf het begin maar probeerde toch te pushen. Maar in een snelle bocht naar rechts verloor ik alle grip en onderstuurde de bomen in.”

Toyota heeft bekendgemaakt dat de jonge Fin morgen niet terug zal keren omdat de opgelopen schade te veel is om te repareren.

Neuville won drie van de vier proeven in de eerste boucle, maar had slechts een leiding van 7.3 seconden ten opzichte van Elfyn Evans. Sébastien Ogier stond derde tijdens de lunch op 12.3 seconden van Neuville. Ott Tänak kon het tempo van de top 3 niet volgen en stond na de eerste boucle op een kleine halve minuut van leider Neuville.

In de tweede boucle wist Neuville zijn leiding te behouden. Door het vele snijden was het wegdek erg vuil met opgegooid zand en steentjes. Ott Tänak wist de eerste KP van de tweede boucle te winnen en verloor in de overige middagproeven niet veel ten opzichte van de top 3. Sébastien Ogier won de drie resterende proeven van de dag en ging daardoor in de laatste proef net voorbij aan zijn teamgenoot Elfyn Evans voor P2. Thierry Neuville leidt de rally met 7.7 seconden voorsprong op Ogier. Evans staat op slechts 3 tienden van Ogier.

Ott Tänak is vierde op iets meer dan een halve minuut van Neuville. Gevolgd door Breen en WRC-debutant Adrien Fourmaux. Gus Greensmith, die dit weekend voor het eerst met zijn nieuwe navigator Chris Patterson rijdt, is zevende algemeen na dag 1. Pierre-Louis Loubet is P8, gevolgd door Katsuta in P9. De top 10 wordt gecomplementeerd door WRC2-leider Mads Østberg in de Citroën C3 Rally2.

Østberg heeft een voorsprong van 7.8 seconden op Nikolay Gryazin in het WRC2-klassement. Teemu Suninen is derde met de Ford Fiesta Rally2.

In het WRC3 voert de Fransman Yohan Rossel de tijdlijsten aan. Kajetan Kajetanowicz is tweede op slechts 2.2 seconden. De Oostenrijker Mayr-Melnhof staat op dit moment op de laatste podiumplaats in het WRC3. Cedric de Cecco crashte hard in KP7 van de wedstrijd en viel daardoor uit. De schade aan de De Cecco’s Skoda Fabia is te zien op de onderstaande foto.

Tussenstand WRC Croatia Rally na Dag 1 (KP8)

#RijdersAutoTijd / Vers. met P1
1.Neuville / WydaegheHyundai i20 Coupé WRC2:45.1
2.Ogier / IngrassiaToyota Yaris WRC+7.7
3.Evans / MartinToyota Yaris WRC+8.0
4.Tänak / JärveojaHyundai i20 Coupé WRC+31.9
5.Breen / NagleHyundai i20 Coupé WRC+54.8
6.Fourmaux / JamoulToyota Yaris WRC+1:14.7
7.Greensmith / PattersonFord Fiesta WRC+1:21.7
8.Loubet / LandaisFord Fiesta WRC+1:31.5
9.Katsuta / BarrittHyundai i20 Coupé WRC+2:23.2
10.Østberg / EriksenCitroën C3 Rally2+3:17.6

Foto: Red Bull Content Pool