Neuville als leider naar slotdag WRC Ypres Rally

Na dag 2 van de WK Rally van België heeft Thierry Neuville nog altijd de leiding in handen. Op de slotdag verdedigt de thuisrijder een voorsprong van 10.1 seconden op zijn teamgenoot Craig Breen.

Breen knalde vanochtend uit de startblokken in Hollebeke en Dikkebus met twee besttijden. De Ier verkleinde zijn achterstand op Neuville naar 3.5 seconden. Op de andere twee proeven van de eerste boucle verloor Breen echter weer enkele seconden waardoor het verschil halverwege de dag tussen de teamgenoten 6.8 seconden was.

Op Dikkebus ging crashte Takamoto Katsuta zwaar waardoor de proef een ruime tijd werd stilgelegd. Zowel Katsuta als zijn navigator Keaton Williams stapten ongedeerd uit de Yaris WRC.

Neuville behoudt controle, Toyota’s worden sterker

In KP13 van de wedstrijd, de tweede doorkomst in Hollebeke, pakte Sébastien Ogier zijn eerste scratch van de wedstrijd. Een duidelijk teken dat de Toyota’s het tempo van de Hyundai’s vooraan niet kunnen volgen dit weekend. Eerder in KP11 van de eerste boucle pakte Elfyn Evans nipt de eerste KP-winst van de wedstrijd voor Toyota.

In de tweede boucle van vandaag zagen de Toyota’s er echter beter uit in vergelijking met de Hyundai’s. Ogier won in totaal twee van de vier proeven vanmiddag en kon het tempo vooraan bijbenen. De andere twee proeven werden gewonnen door Neuville waardoor het verschil met Breen aan het einde van de dag 10.1 seconden is.

De strijd om de laatste podiumplaats is nog lang niet beslist. De drie Toyota-rijders staan binnen 4.3 seconden van elkaar. Elfyn Evans is derde op 42.3 seconden van Neuville. Rovanperä staat 3.3 seconden van Evans en 1 seconde voor Ogier.

Ott Tänak reed tijdens de eerste KP van de dag lek en verving de band op de proef. De Est is zesde algemeen op een kleine 4 minuten van Neuville.

Sébastien Bedoret is de eerste Rally2-rijder na dag 2. De Belg, die naast snelste Rally2-rijder ook de leider is in het WRC3- en BRC-klassement, heeft een voorsprong van 0.9 seconden op Yohan Rossel in het WRC3. Pieter Jan Michiel is negende algemeen op 22.4 seconden van Rossel. De top 10 algemeen wordt afgesloten door Vincent Verschueren met de Volkswagen Polo GTI R5.

In het WRC2 is Oliver Solberg de leider. Solberg moest 85 kilometer rijden zonder stuurbekrachtiging in zijn nieuwe Hyundai N i20 Rally2, maar is desondanks leider in het WRC2 doordat alle andere rijders in de categorie uitvielen of nog meer tijd verloren.

Finaledag rondom Spa Francorchamps

Morgenochtend staat er eerst een verbinding van zo’n 300 kilometer op het programma voor de rijders. Om 04:50 uur vertrekt de eerste rijder uit het Parc Fermé in Ypres om vervolgens om 08:00 uur in te klokken in het paddock van het circuit Spa Francorchamps.

Er staan nog 4 proeven op het programma rondom en op het circuit. De Power Stage start om 12:18 en zal finishen bij Eau Rouge. Het kan een (extra) historische dag worden voor de Belgische motorsport wanneer Thierry Neuville als Belg de eerste WRC rally in België weet te winnen: om 08:30 start de eerste KP van de dag.