Machtige Neuville heerst tijdens dag 2 WRC Rally Spanje

Machtige Neuville heerst tijdens dag 2 WRC Rally Spanje

Tijdens de tweede dag van de WRC Rally van Spanje heeft Thierry Neuville zijn voorsprong ten opzichte van Elfyn Evans uitgebreid. Met nog één dag te gaan is het verschil opgelopen naar 16.4 seconden.

Neuville begon de dag waarmee hij gisteren geëindigd was: het zetten van snelste KP-tijden. De Belg won alle proeven van de ochtendlus. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat de verschillen steeds zeer klein waren. In de openingsproef van de dag (KP7) was Neuville 1.7 seconden sneller dan Evans. Adrien Fourmaux noteerde een knappe tweede tijd in KP8, ook dit maal was de marge van Neuville met zijn eerste achtervolger 1.7 seconden.

Dani Sordo was slechts 0.3 seconden langzamer dan Neuville in KP9. Aan het einde de eerste boucle was de achterstand van Evans op Neuville opgelopen tot negen seconden. Hyundai-rijder Sordo was ondertussen ingelopen op Ogier. De Fransman was nog altijd derde, op 32 seconden van Neuville, maar zijn voorsprong op Sordo was slechts twee tienden van een seconde.

Ogier reageert in middag

Na de lunch ging Neuville verder met het winnen van proeven. Zowel KP10 als KP11 schreef de Hyundai-rijder op zijn naam. In KP11 moest Neuville zijn scratch delen met Ogier. De Fransman zette deze stijgende lijn verder in KP12 die hij wist te winnen: “Het gevoel begint beter te worden. Ik heb nog nooit zoveel veranderd [setup] aan de auto tijdens een rally. Maar gelukkig lijkt het erop dat we wat snelheid vinden.”

Verkoop nu je auto
Verkoop nu je auto
Verkoop nu je auto

Elfyn Evans kon het tempo van zowel Neuville als Ogier niet volgen in de middag. De Welshman sluit de dag af met 16.4 seconden achterstand op leider Neuville. Ogier is na dag 2 nog altijd derde, 38.7 seconden van de leiding en slechts 1.2 seconden voor Dani Sordo. Op de laatste KP van de dag liet de regerend wereldkampioen zijn auto’s afslaan in een hairpin waardoor hij 6.5 seconden verloor in de showproef van 2.15 km. Deze proef op de boulevard van Salou werd gewonnen door Neuville.

Kalle Rovanperä staat op P5 na de tweede dag. De jonge Fin kan het tempo vooraan niet volgen en heeft een gat van ongeveer twee minuten achter zich. Oliver Solberg schoof op naar P6 wegens een lekke band bij Gus Greensmith en een klein maar duur foutje van Adrien Fourmaux. Fourmaux raakte in KP11 de vangrail en reed lek. Deze lekke band verving de Fransman op de proef. Na het vervangen van de band kreeg hij zijn auto niet meer aan het rijden. Uiteindelijk wist Fourmaux zijn auto te repareren en kon hij de proef uitrijden. Het tijdverlies bedroeg een kleine negen minuten waardoor Fourmaux buiten de top 10 terecht kwam. Naast Ogier verloor ook Solberg tijd in het showproef van Salou. De jonge Zweed verloor 33.1 seconden wegens problemen met de koppeling en zakte daardoor naar P7 algemeen, slechts 0.7 seconde achter Greensmith.

Thuisrijder Nil Solans sluit de dag af op P8, 7.9 seconden achter Solberg. WRC2-leider Eric Camilli is negende. De top 10 wordt afgesloten door Nikolay Gryazin.

Op de slotdag van de WK Rally van Spanje staan er nog vier proeven op het programma. KP14 start om 07:00 uur. Volg de WK Rally van Spanje via onze social-media (Twitter, Facebook, Instagram) kanalen of de website TheRallyFactory.com

WRC Rally van Spanje 2021 – Stand na Dag 2 (KP13)

#RijdersAutoTijd / Vers. met P1
1.Neuville / WydaegheHyundai i20 Coupé WRC2:03:45.7
2.Evans / MartinToyota Yaris WRC+16.4
3.Ogier / IngrassiaToyota Yaris WRC+38.7
4.Sordo / CarreraHyundai i20 Coupé WRC+39.9
5.Rovanperä / HalttunenToyota Yaris WRC+1:12.3
6.Greensmith / PattersonFord Fiesta WRC+3:45.2
7.Solberg / DrewHyundai i20 Coupé WRC+3:45.9
8.Solans / MartíHyundai i20 Coupé WRC+3:53.8
9.Camilli / VilmotCitroën C3 Rally2+7:52.8
10.Gryazin / AleksandrovSkoda Fabia Rally2 Evo+8:02.5

Foto: Red Bull Content Pool