Hyundai bezetten podium na dag 1 WRC Ypres Rally

Hyundai 1-2-3 na dag 1 WRC Ypres Rally

Thierry Neuville leidt de WK Rally van België na de eerste dag. De Belg heeft een voorsprong van 7.6 seconden op de Craig Breen. Ott Tänak staat nipt derde op 31.2 seconden van Neuville.

Tänak won de openingsproef vanmiddag maar schoot in KP2 rechtuit waardoor er al een gaatje kwam met zijn teamgenoten Neuville en Breen die ook sterk begonnen waren.

Neuville won zijn eerste KP van de rally in Zonnebeke (KP4), en nam daardoor direct de leiding over in de wedstrijd. Breen volgde op slechts vier tienden van een seconde van de Belg.

Eerder in KP3, de eerste passage over Kemmelberg, ging Adrien Fourmaux hard van de weg. De Fransman beschadigde zijn Fiesta WRC dusdanig dat hij niet meer in actie zal komen in de rest van de wedstrijd. Fourmaux’s M-Sport teamgenoot Gus Greensmith ging in het begin van KP4 van de weg waardoor beide WRC-auto’s van M-Sport moesten opgeven halverwege dag 1.

Neuville sterk in tweede boucle

Neuville reed een nog sterkere tweede boucle van de dag in vergelijking met de eerste boucle. De Belg won alle proeven, maar staat desondanks slechts 7.6 seconden voor Craig Breen. De Ier was over de gehele dag gezien de enige die het snelle tempo van Neuville enigszins kon bijhouden.

Ott Tänak maakt een Hyundai 1-2-3 compleet aan het einde van dag 1. De Est staat op 31.2 seconden van Neuville. Echter zijn de verschillen achter Tänak klein. Kalle Rovanperä sluit dag 1 af als vierde, op 1.4 seconden van Tänak en 8 tienden voor Elfyn Evans. Sébastien Ogier staat mede door een sterke laatste KP van de dag zesde algemeen, 6 seconden achter Evans.

Takamoto Katsuta en Pierre-Louis Loubet zijn respectievelijk zevende en achtste algemeen en rijden beide in het spreekwoordelijke niemandsland.

WRC3-kampioenschapsleider Yohan Rossel is de snelste Rally2-rijder van het veld in P9 algemeen. De Fransman staat 16.9 seconden voor op WRC2-klassementsleider Oliver Solberg.

Leider in het BRC is Sébastien Bedoret. De Skoda-rijder staat elfde algemeen op slechts 6.9 seconden van Solberg. In het BRC-klassement is het spannend vooraan. Pieter Jan Michiel Cracco staat tweede op 5.2 seconden van Bedoret. Cracco heeft vervolgens een voorsprong van 7.3 seconden op Kris Princen met de Citroën C3 Rally2. Henk Vossen staat na dag 1 op een 47e plaats algemeen.

De vrijdag kwam vroegtijdig ten einde doordat de laatste KP van de dag, de tweede doorkomst in Zonnebeke, werd geneutraliseerd op basis van veiligheidsredenen.

Morgen staan er acht klassementsproeven op het programma. De eerste KP van de dag, Hollebeke, start om 9:11.