Evans snelste tijdens shakedown WRC Rally van Portugal 2021

Evans snelste tijdens shakedown Rally van Portugal

Elfyn Evans was het snelste tijdens de shakedown voor de WK Rally van Portugal van dit weekend. De Toyota rijder reed een late vierde run en wist daarmee bovenaan de tijdlijsten te komen.

Voor het laatst werd een WRC rally op gravel verreden tijdens de WK Rally van Sardinië in oktober vorig jaar. Evans kwam het snelste uit te startblokken en hield uiteindelijk 0.2 seconde over ten opzichte van Ott Tänak. De WRC kampioen van 2019 was op zijn beurt slechts 0.1 seconde sneller dan Kalle Rovanperä.

Takamoto Katsuta was het snelste na de eerste runs tijdens de shakedown. De Japanner wist uiteindelijk zijn tijd te verbeteren die goed genoeg was voor P4. Winnaar van de WK Rally van Croatië vorige maand, Sébastien Ogier, was vijfde in de shakedown, één tiende van seconde achter Katsuta.

Gus Greensmith kwam tijdens de eerste twee uur van de shakedown niet in actie wegens technische problemen met zijn Fiesta WRC. De M-Sport monteurs hebben het probleem weten te verhelpen, waardoor Greensmith later nog drie runs kon afwerken. De jonge Brit wist uiteindelijk een zesde tijd te rijden.

Thierry Neuville klokte de zevende tijd in zijn Hyundai: 3:07.4. Daarmee was de Belg anderhalve seconde langzamer dan Evans. Dani Sordo was achtste voor Pierre-Louis Loubet. De top 10 werd afgesloten door Adrien Fourmaux. Fourmaux werkte zeven runs af in de shakedown ter voorbereiding op zijn gravel debuut in een WRC-auto.

De snelste Rally2 (R5) rijder was Esapekka Lappi. Ondanks dat Lappi maar één run deed, was het toch genoeg om de snelste Rally2 auto te zijn. Teemu Suninen kwam het dichtst in de buurt van zijn landgenoot (+0.4s).

Rally Portugal: Acht proeven op dag 1

De WK Rally van Portugal gaat morgenochtend om 08:08 lokale tijd (09:08 NL/BE) van start. Er staan tijdens dag 1 acht proeven op het programma. Volg de rally via therallyfactory.com of onze Twitter, Facebook of Instagram kanalen.

#RijdersAutoTijd / Vers. met P1
1.Evans / MartinToyota Yaris WRC3:05.9
2.Tänak / JärveojaHyundai i20 Coupé WRC+0.2
3.Rovanperä / HalttunenToyota Yaris WRC+0.3
4.Katsuta / BarrittToyota Yaris WRC+0.8
5.Ogier / IngrassiaToyota Yaris WRC+0.9
6.Greensmith / PattersonFord Fiesta WRC+1.2
7.Neuville / WydaegheHyundai i20 Coupé WRC+1.5
8.Sordo / RozadaHyundai i20 Coupé WRC+1.7
9.Loubet / Haut-LabourdetteHyundai i20 Coupé WRC+2.4
10.Fourmaux / JamoulFord Fiesta WRC+2.5

Foto: Toyota Gazoo Racing WRC