Evans pakt leiding Rally Portugal na dag 2 drama voor Tanak

Evans pakt leiding Rally Portugal na dag 2, drama voor Tänak

Na dag 2 van de WK Rally van Portugal leidt niet Ott Tänak maar Elfyn Evans de wedstrijd. Evans nam de leiding van Tänak over in de voorlaatste KP van de dag nadat de Hyundai rijder de ophanging van zijn auto beschadigde en moest opgeven.

Tänak domineerde tijdens de eerste boucle van de dag. De Est won alle drie proeven en breidde zijn voorsprong uit tot 19.2 seconden tijdens de middagservice.

Na de middag wist Elfyn Evans de eerste KP te winnen met een minimaal verschil van 0.6 seconden ten opzichte van Tänak. In de KP daarna pakte Tänak weer de KP-winst en breidde zijn voorsprong uit tot 22.4 seconden met nog twee KP’s te gaan.

In de voorlaatste KP ging het echter helemaal mis voor Tänak. De Est beschadigde de rechterophanging waardoor het wiel steeds meer begon te bewegen in de wielkast. Niet veel later zette Tänak zijn Hyundai aan de kant en moest opgeven. Hierdoor nam Elfyn Evans de leiding in de wedstrijd over, met iets meer dan 15 seconden voorsprong op Dani Sordo.

Problemen voor Neuville en Rovanperä

Thierry Neuville stond vanmorgen weer aan de start nadat hij gisteren uitviel wegens te veel schade aan zijn Hyundai na een crash. De Belg reed alle proeven van de ochtendboucle maar meldde dat hij problemen had met zijn Hyundai. Tijdens de middagservice bevestigde Hyundai dat Neuville in de middag niet meer in actie zou komen om het probleem op te kunnen lossen voor morgen. Daarmee heeft Neuville dus op moeten geven in zowel dag 1 als dag 2.

Kalle Rovanperä moest opgeven na KP13 wegens technische problemen met zijn Toyota. De Fin noteerde nog een tweede KP-tijd in KP13 waar weinig aan de hand leek. Op de verbinding naar KP14 bevestigde Toyota echter de opgave van Rovanperä.

Sordo pakt tijd terug op korte superspecial

In de laatste proef van de dag wist Dani Sordo de KP-winst te pakken. Ondanks dat de superspecial in Porto maar 3.3 kilometer lang was, wist de Spanjaard 5.7 seconden goed te maken ten opzichte van Evans.

Aan het einde van dag 2 heeft Evans een voorsprong van 10.7 seconden op Sordo. Sébastien Ogier is derde op ruim een minuut van Evans. Takamoto Katsuta is P4, slechts anderhalve seconde achter Ogier. Adrien Fourmaux is vijfde, 6.4 seconden voor zijn teamgenoot Gus Greensmith. Greensmith verloor veel tijd in de middagboucle wegens problemen met zijn gaspedaal. WRC2-leider Esapekka Lappi is P7, gevolgd door Suninen, Østberg en Gryazin. Oliver Solberg maakte in de voorlaatste KP een fout en verloor ruim een minuut ten opzichte van zijn WRC2 rivalen. Desondanks staat de Zweed slechts 3.1 seconden achter Gryazin.

Volg dag 3 van de WK Rally van Portugal via therallyfactory.com of onze Twitter, Facebook of Instagram kanalen.

Stand WRC Rally Portugal na Dag 2 (KP15)

#DriversCarTime / Diff. to 1st
1.Evans / MartinToyota Yaris WRC3:07:09.1
2.Sordo / RozadaHyundai i20 Coupé WRC+10.7
3.Ogier / IngrassiaToyota Yaris WRC+1:04.2
4.Katsuta / BarrittToyota Yaris WRC+1:05.7
5.Fourmaux / JamoulFord Fiesta WRC+4:21.8
6.Greensmith / PattersonFord Fiesta WRC+4:28.2
7.Lappi / FermVolkswagen Polo GTI R5+8:21.2
8.Suninen / MarkkulaFord Fiesta Rally2+9:01.6
9.Østberg / EriksenCitroën C3 Rally2+10:46.6
10.Gryazin / AleksandrovVolkswagen Polo GTI R5+11:01.1

Foto: Toyota Gazoo Racing WRC