Evans leidt Rallye Monte Carlo na dag 2

Evans leidt Rallye Monte Carlo na dag 2

Elfyn Evans leidt de Rallye Monte Carlo na dag 2. De Welshman heeft een voorsprong van 7.4 seconden op zijn teamgenoot Sébastien Ogier.

Ogier won alle ochtendproeven en leidde de rally halverwege de dag met 11.3 seconden. Echter kreeg Ogier een lekke band in de eerste proef na de middag wat resulteerde in een tijdverlies van 34.7 seconden op Evans, die de leiding zo automatisch overnam.

In de laatste proef van de dag deed Ogier echter wat terug ten opzichte van Evans. De regerend wereldkampioen won zijn vierde KP van de dag en belangrijker: hij was 16 seconden sneller dan Evans in de zware regen. Aan het einde van de dag heeft Evans een voorsprong van 7.4 seconden ten opzichte van Ogier.

Ott Tänak is derde na de vrijdag. De Est, die gisteren als leider afsloot, staat op 25.3 seconden achterstand van Evans. Tänak worstelde met problemen vandaag die hij niet specificeerde: “We komen voor verassingen te staan waar ik niet blij van wordt.”, aldus de wereldkampioen van 2019.

Kalle Rovanperä begon de dag als tweede algemeen. De jonge Fin sluit dag 2 af als vierde, op 53.1 seconden van de leiding. De Toyota rijder ontving een tien seconden tijdstraf voor te laat inklokken bij de start van KP4. In KP6 maakte Rovanperä een foutje die hij zelf omschreef als ‘dom’: “Het was een heel modderige bocht die ik aansneed, daarna verloor ik de macht over de auto. We kwamen in een veld terecht en moesten omkeren. Dat kostte veel tijd. Een domme fout van mij.”

Neuville spint – Sordo in niemandsland

Thierry Neuville had een lastige ochtendboucle mede door een verkeerde bandenkeuze en een spin in KP5. De proeven in de middag verliepen prima voor de Belg die zijn nieuwe bijrijder Martijn Wydaeghe complimenteerde aan het einde van KP7: “Martijn doet het geweldig en ik had meer vertrouwen. Het wordt lastig om de tijd terug te pakken die we vanmorgen hebben verloren.”

Dani Sordo is zesde overall met zijn Hyundai. De Spanjaard worstelde met vertrouwen in zijn Hyundai. Kijkende naar de stand is Sordo in niemandsland. Hij staat 50.5 seconden achter Neuville en heeft een voorsprong van ruim 2 minuten op Andreas Mikkelsen die zevende is.

Mikkelsen is daarmee de snelste Rally2-auto in het veld. Takamoto Katsuta zien we terug op P8. De Japanner noteerde knappe KP-tijden in de middag (P4 en P5), waardoor hij in de top 10 is gekomen met zijn Toyota. P9 is voor Adrien Fourmaux in de Ford Fiesta Rally2. Fourmaux heeft een achterstand van 47.1 seconden op Mikkelsen in het WRC2. De top 10 wordt afgesloten door Gus Greensmith in de Ford Fiesta WRC. De Brit maakte een gefrusteerde indruk na het zien van de achterstand op zijn WRC-collega’s.

Pierre Louis Loubet crashte in de laatste proef van de dag. De Fransman stond op een achtste plaats algemeen voor de start van KP7. Door de crash van Loubet werd KP7 evan later geneutraliseerd. De normtijden zijn op het moment van schrijven nog niet bekend.

Dag 3 Rallye Monte Carlo: Sneeuw verwacht

Morgen staan er maar drie proeven op het programma. Er wordt echter verse sneeuw verwacht wat voor spanning kan zorgen. KP9, de eerste KP van de dag, start morgenochtend om 6:30. Tijdschema dag 3:
KP9 – La Bréole – Selonnet 1 – 06:30
KP10 – Saint-Clément – Freissinières – 08:18
Service F Gap – 10:28
KP11 – La Bréole – Selonnet 2 – 12:08

Foto: Toyota GAZOO Racing