Vossen en Van Hoek kijken uit naar ELE Rally

Vossen en Van Hoek kijken uit naar ELE Rally

Op 24 en 25 mei vindt de 59e editie van de ELE Rally plaats, de oudste nog bestaande snelheidsrally van Nederland. Met 109 equipes aan de start en 15 uitdagende klassementsproeven op het programma staat deze klassieker op de Nederlandse kalender garant voor rallysport in optima forma. Voor de Limburgse rallyrijder Henk Vossen voelt het jaarlijkse uitstapje naar Brabant als thuiskomen, want in meer dan 40 (!) deelnames pakte hij niet minder dan vier keer de zege en sinds jaar en dag komt een bus vol relaties van ‘zijn’ Helichem de rally bezoeken. Voor navigator Radboud van Hoek is de ELE Rally al evenmin onbekend: de Eindhovenaar is als voorzitter van de Stichting ELE Rally al jarenlang het gezicht van de rally en kent alle ins & outs.

Met zijn deelname dit jaar aan de voor het wereldkampioenschap meetellende wedstrijden in Monte Carlo en Kroatië met tussendoor ook nog de Zuiderzeerally heeft Henk Vossen er al de nodige kilometers opzitten met de Hyundai i20 Rally2, zijn nieuwste rallywapen! “Dat betekent overigens niet dat we alles onder controle hebben,” weet de ervaren Vossen als geen ander.

“Maar we hebben wel al stappen gezet. Het is lastig om te testen, dus wij moeten alles proefondervindelijk tijdens een rally ervaren en eventuele technische tekortkomingen dan oplossen.”  Maar het gaat de rijder van het Helichem Rallyteam al lang niet meer om winnen: “Maar dat betekent niet dat we het spelletje niet serieus nemen. Voor de winst zoals in 1980, 1981, 1982 en 1989 gaan we niet meer, maar ik wil altijd het beste van mijzelf naar boven halen als ik aan de start sta.”

En dat geldt ook voor Radboud van Hoek: “Het is niet voor het eerst dat ik naast Henk zit en ik vind het altijd prachtig om met hem te rijden; hij heeft zoveel ervaring en het is mooi om te zien hoe gedreven hij nog is.” Henk Vossen kijkt ook uit naar de hernieuwde samenwerking met de ervaren navigator: “Ik heb al vijf keer een WK rally met hem gereden (Frankrijk 2012, Monte Carlo 2018, Spanje 2022, Kroatië 2023 en CER 2023) en weet dus wat ik aan hem heb – en dat geeft mij extra motivatie voor de komende ELE Rally.”

Tegenstand kan de equipe Vossen/Van Hoek voldoende verwachten in de komende ELE Rally. Wat te denken van de 65-jarige Zweed Stig Andervang, Nederlands Rallykampioen in 1986, die dit jaar al elf rally’s betwistte? Hij rijdt net als Henk Vossen in een Hyundai en de twee kennen elkaar goed uit de tachtiger jaren toen Andervang veel in Nederland reed. “Maar hij is natuurlijk een stuk jonger dan ik,” grapt Henk Vossen, “dus ik denk niet dat we hem bij kunnen houden.”

De ELE Rally start vrijdag 24 mei rond 18:30 uur vanaf het Kerkplein in Son en Breugel; die avond staan er vier klassementsproeven op het programma, al goed voor 70 km op snelheid. Zaterdag is de herstart om 12:30 uur, ook vanuit Son; na nog eens 11 klassementsproeven rijdt de eerste deelnemer even voor elf uur ‘s avonds over het finishpodium in Son. Zaterdag telt de rally zo’n 100 wedstrijdkilometers. “Een van de mooiste proeven van Nederland ligt op het militaire oefenterrein Strijpse Kampen bij Best; daar komt het aan op de echte stuurmanskunst; ik kijk er naar uit om Henk daar aan het werk te zien,” aldus Radboud van Hoek. Henk Vossen sluit daarbij aan: “Strijpse Kampen is zeker fraai en technisch, maar de hele rally is heel uitdagend en afwisselend; dus ik heb er zin in.”

Foto, tekst: Helichem Rallyteam