Tevredenstellende achtste plaats voor Henk Vossen in ELE Rally

Tevredenstellende achtste plaats voor Vossen in ELE Rally

Na een verregende Zuiderzeerally bij de opening van het Nederlandse rallyseizoen waren de weergoden ook tijdens de 59e ELE Rally de rallyrijders niet gunstig gezind. Na een zeer natte aanloop en eerste helft van de rally brak zaterdagmiddag dan toch de zon door, maar toen had de organisatie al moeten ingrijpen door enkele klassementsproeven drastisch in te korten, omdat vooral de onverharde passages er te slecht bij lagen. “Dat is wel spijtig, ook voor de talloze vrijwilligers die dag en nacht in touw zijn geweest om te redden wat er te redden viel,” zegt Henk Vossen, die vrijdag tijdens de verkenning van de klassementsproeven live getuige was van de laatste wijzigingen: zijn navigator tijdens deze ELE Rally was niemand minder dan Radboud van Hoek, de voorzitter van het organisatiecomité en die werd uiteraard betrokken bij de laatste belangrijke beslissingen.

Vrijdagavond stond voor de meeste van de meer dan 100 deelnemende equipes in het teken van overleven, vooral bij de tweede doorkomst in het donker op de klassementsproeven in Helmond en Lierop: “De condities waren zeer ‘tricky’,” vertelt Henk Vossen na de openingsavond. “Donker, regen, grote plassen en veel modder op de wegen maakten de omstandigheden uitdagend om snelle tijden op de klokken te zetten. Uiteindelijk kwamen wij er zonder problemen door, maar de vijftiende positie in het klassement was lager dan ik op had gehoopt. Een top-10 klassering zat wel in mijn hoofd, maar wellicht dat we zaterdag wat tijd terug kunnen pakken.”

Zaterdag stonden elf klassementsproeven op het programma, onder meer op het Defensieterrein Strijpse Kampen in Oirschot en het Industrieterrein Ekkersrijt bij Son. Die pure asfaltproeven bleven ongewijzigd, maar vooral op Strijpse Kampen zorgden grote plassen voor gevaarlijke condities: “Je moest echt op je qui vive zijn om tijdens het aanremmen voor een bocht niet verrast te worden door het ‘staande’ water,” aldus routinier Vossen, die al snel wist op te klimmen naar de top-10.

“We zijn lekker aan het knallen en kunnen aansluiten bij het groepje equipes waar wij thuishoren,” was het commentaar dan ook op de eerste service stop in Veldhoven. In de tweede helft van de middag klaarde het weer op en brak de zon door: “Dat was een hele opluchting, niet alleen voor de rijders, maar ook voor alle andere betrokkenen, zoals officials en fans,” analyseerde navigator Radboud van Hoek.

Gedurende de dag vermaakten zo’n 25 gasten van Helichem zich onder begeleiding van oud-navigator Rene Smeets door de klassementsproeven en het servicepark te bezoeken. Henk Vossen daarover: “Dat is elk jaar weer erg leuk om hier in mijn thuisrally te ervaren. Daarom blijf ik voorlopig nog wel even doorgaan.”

En doorgaan deed hij ook met de Helichem Hyundai i20 op de laatste klassementsproeven met uiteindelijk een prachtige 8e plaats als beloning. “Daar ben ik zeker tevreden mee!” Ook navigator Van Hoek toonde zich content: “Natuurlijk knaagde het aan mij dat al het onverhard eruit moest, maar met 122 wedstrijdkilometers was het nog steeds een serieuze wedstrijd vol uitdagingen en Henk weet als geen ander om te gaan met zulke lastige omstandigheden. Respect!”            

Met vier rally’s in de eerste helft van dit jaar is het Helichem Rallyteam nu klaar voor de komende periode, waarin hoogstwaarschijnlijk nog eens twee Nederlandse rally’s worden betwist, de GTC Rally (12/13 juli) en ‘Hellendoorn’ (20/21 september).

Tekst: Helichem Rallyteam