Ippen toont klasse met winst in ELE Rally

Ippen toont klasse met winst in ELE Rally

Extreme weersomstandigheden in de aanloop naar de rally zorgen ervoor dat de ELE Rally niet de wedstrijd is zowel we deze kennen. Op de kenmerkende onverharde paden door de Brabantse bossen is dermate veel regen gevallen dat ze onbegaanbaar geworden zijn en de organisatie zich genoodzaakt ziet ze te schrappen uit het programma. Wat resteert is een ingekorte wedstrijd die bijna volledig op asfalt verreden wordt, saai wordt het echter allerminst.

De Motul Clio Rally Trophy blijft zich bewijzen als de toonaangevende merkenklasse in Nederland en trekt wederom nieuwe deelnemers aan. René Jeths en Maikel Verkade maken hun rallydebuut in respectievelijk de Rally3 en Rally5 uitvoering van de Clio en de zeer ervaren Paul Allerts komt de Rally5 proberen waarmee Stan Pex later in het jaar ook een aantal wedstrijden zal rijden. Allerts reed in zijn rijke carrière met veel verschillende auto’s, variërend van een Ford Escort RS Cosworth en Toyota Celica tot de brute Porsche 997 maar was onder de indruk van de Clio. “Het is een hele fijne auto, hij stuurt geweldig. We vermaken ons zeer.” Terug van weggeweest is Anja van Loon. In 2022 deed ze mee in het eerste jaar van de Motul Clio Rally Trophy waarnaar ze haar focus op Cross Country rally’s legde en furore maakte in de Dakar Rally. De ELE Rally is haar thuisrally en ze zou direct van zich doen spreken.

Vrijdagavond staan er vier proeven op het programma die door de aanhoudende regen buitengewoon verraderlijk zijn. Willem Wouter Overbeek is het eerste slachtoffer als hij al op de eerste proef tegen een boom aan glijdt en de strijd voorlopig moet staken. Hij is niet de enige die een uitstapje maakt, bij de eerste service na twee proeven zijn her en der op de auto’s de nodige ‘oorlogswonden’ zichtbaar. Esmee den Hartigh start de wedstrijd ijzersterk met een derde plaats op de eerste proef. Tijdens de tweede doortocht op deze proef gaat ze er goed voor zitten om dat huzarenstukje te herhalen maar ook zij gaat van de weg. “Heel erg balen, we hadden echt een superstart en wilden dat doorzetten. We gingen echter van de weg en kwamen vast te zitten, geen schade ofzo, maar het koste drie minuten voor we weer los waren.”

Vooraan opent Ben van de Laar het sterkst door alle vier de proeven op vrijdagavond te winnen en een sterke vijfde plaats in het algemeen klassement van de rally op te eisen. Zijn zus Anja volgt op de tweede plaats, een knappe prestatie bij haar terugkeer in de rallysport. John Coumans voert het klassement in de Rally5 aan en is in een mooi gevecht verwikkeld met Nard Ippen.

Ben van de Laar klinkt op zaterdagochtend ambitieus. “Vijfde algemeen is mooi, maar het kan beter, we hebben gisteren eigenlijk rustig aan gedaan. Vandaag gaan we de aanval openen en kijken of we nog wat plaatsen kunnen klimmen.” Van de Laar neemt een gok door voor slicks te kiezen, in de hoop dat de regen verder uitblijft en de proeven snel opdrogen. Die gok blijkt echter een vergissing. De regen komt wel en op het militaire terrein lijken de betonplaten wel een ijsbaan. Van de Laar glijdt van de weg en belandt in het gras dat door de vele regen meer weg heeft van een moeras. Op het militaire terrein is geen publiek aanwezig en dus moet Van de Laar de auto zelf losduwen, wat uiteindelijk acht minuten kost. Van Loon profiteert en neemt de leiding over.

Willem Wouter Overbeek herstart op zaterdag en hoewel hij in het klassement geen rol van betekenis meer speelt laat hij zien waar hij toe in staat is. “Het gaat super, een tweede en vierde tijd algemeen, echt top. Zonde natuurlijk dat het klassement weg is maar gelukkig sluiten we de wedstrijd zo wel positief af.” Voor René Jeths eindigt wedstrijd niet positief. Hij begint goed en weet in de moeilijke omstandigheden uit de problemen te blijven en de vierde plaats in te nemen. Op proef negen gaat het echter mis. Na een hairpin breekt de auto uit, Jeths probeert nog te corrigeren maar raakte op snelheid een boom. De persoonlijke schade blijft gelukkig beperkt maar het is einde wedstrijd voor de debutant. De andere debutant, Maikel Verkade vermaakt zich lange tijd opperbest. In het dagelijks leven runt Verkade een raceteam en het was tijd om ook zelf eens achter het stuur te kruipen. “Ik heb alleen op motoren gereden. Omdat we een raceteam hebben denkt iedereen altijd dat ik ook zelf rijd of gereden heb, maar dit is echt de eerste keer in een auto dus alles is nieuw. Het is een hele gave ervaring, we vermaken ons enorm!” Klinkt het positief. Op de laatste proef gaat het echter mis licht navigatrice Yani Goffart toe “Ook dit is rally, opgave op KP15 met een gebroken cardan. We stonden 19e algemeen maar het lot zat niet mee.”

Henri Kamphuis kent op vrijdag geen goede start van de wedstrijd “vraag me morgen aan de finish nog maar eens hoe het gaat…” klinkt het veelzeggend. De regen en duisternis zijn niet aan Kamphuis besteed en als op zaterdagmiddag het weer opklaart komt het plezier ook terug. “Uiteindelijk hebben we lekker kunnen rijden. De regen ligt me niet, ik heb daar nog weinig ervaring mee. Maar zo in het droog hebben we er lol in.” Kamphuis sluit de wedstrijd als vierde of in het Rally5 klassement voor Paul Allerts en Esmee den Hartigh die op zaterdag opnieuw lekker in de wedstrijd zit en goede tijden noteert maar door het tijdverlies op vrijdag geen rol van betekenis meer speelt in het klassement. Elbert Deij en Nadia Muilwijk rijden een solide wedstrijd, blijven uit de problemen en worden beloond met de derde plaats in de Rally5.

Anja van Loon pakt bij haar terugkeer in de Trophy direct de winst in de Rally3/4 categorie. “We begonnen goed, het liep vrijdag erg lekker. Op zaterdag zat ik niet goed in mijn ritme en liep het niet zo lekker, aan het eind ging het gelukkig weer beter. Super tevreden met het resultaat en we hebben het enorm naar onze zin gehad” aldus een stralende Van Loon. De algemeen winnaar komt in de ELE echter uit de Rally5 klasse. Op vrijdag verliest Nard Ippen tijd met een slepende achterrem. “Enerzijds remt het je af op de rechte stukken, daar wordt de rem ook enorm heet van waardoor hij vervolgens in de bochten niet goed meer remt. Het lijkt soms wel een achterwielaandrijver zo dwars gaan we” legt navigator Bierbooms uit. Coumans grijpt zijn kans en neemt de leiding in handen, wat Ippen uitdaagt. “Het is ergens ook wel lekker dat we tijd verloren, ik heb echt een doel nodig om op te jagen, dan haal ik het beste uit mezelf. Nu hadden we dat door het tijdverlies en toen we de problemen opgelost hadden konden we er echt voor gaan.” En als Ippen en Bierbooms er voor gaan, dan gaan ze ook. Op zaterdagmiddag nemen ze de leiding over in het Trophy klassement en stomen door naar een sensationele negende plaats in het algemeen klassement in hun thuisrally vlak achter het Rally2 geweld van de nationale top.

De volgende ronde van de Motul Clio Rally Trophy is de Vechtdal Rally op 22 juni rondom Hardenberg en Coevorden.

Uitslag Clio Rally Trophy ELE Rally

1. Nard Ippen / Mark Bierbooms – Rally5
2. John Coumans / Renaldo Lier – Rally5; +1.47,8
3. Anja van Loon / Martine van den Heuvel – Rally3; +1.48,8
4. Elbert Deij / Nadia Muilwijk – Rally5; +2.58,4
5. Henri Kamphuis / Arjan Reefhuis – Rally5; +4.52,1
6. Ben van de Laar / Marlon Krieger – Rally3; +5.30,8
7. Paul Allerts / Anouck Preda – Rally5; +7.26,0
8. Esmee den Hartigh / René Bril – Rally5; +10.03,8
9. Willem Wouter Overbeek / Christiaan van der Rijsen – Rally3; +44.41,7

Uitvallers:
– René Jeths / Lisette Bakker – Rally3
– Maikel Verkade / Yani Goffart – Rally5

Stand Algemeen na 3 van de 6 wedstrijden:

Rijders
1. Ben van de Laar – 85
2. John Coumans – 71
3. Nard Ippen – 69
4. Elbert Deij – 55
5. Willem Wouter Overbeek – 44
6. Henri Kamphuis – 41
7. Esmee den Hartigh – 39
8. Ceriel Klein Kromhof – 35
9. Anja van Loon – 33
10. Johan Deen – 31
11. Jeroen Klein Kromhof – 23
12. Maurice Kuijstermans – 19
13. Alexander Derez – 17
14. Paul Allerts – 14
15. Ingmar Kobes – 9
16. Mark Bierbooms – 6
17. Hendri Klein Kromhof – 0
18. Stan Pex – 0
19. Maikel Verkade – 0
20. René Jeths – 0

Navigatoren
1. Marlon Krieger – 85
2. Renaldo Lier – 71
3. Mark Bierbooms – 69
4. Nadia Muilwijk – 55
5. Christiaan van der Rijsen – 44
6. Arjan Reefhuis – 41
7. René Bril – 39
8. Marcel Hanstede – 35
9. Martine van den Heuvel – 33
10. Harmen Scholtalbers – 31
11. Jouri Dockx – 23
12. Kirsten Rothman – 19
13. Barbara Vromman – 17
14. Britt Kobes – 9
15. Nard Ippen – 6
16. Ragna Kobes – 0
17. Michiel Klein Horsman – 0
18. Yani Goffart – 0
19. Joyce Ruiter – 0
20. Lisette Bakker – 0

Stand Rally3/4 na 3 van de 6 wedstrijden

Rijders
1. Ben van de Laar – 61
2. Willem Wouter Overbeek – 33
3. Ceriel Klein Kromhof – 25
4. Anja van Loon – 25
5. Jeroen Klein Kromhof – 15
6. Maurice Kuijstermans – 12
7. Hendri Klein Kromhof – 0
8. René Jeths – 0

Navigatoren
1. Marlon Krieger – 61
2. Christiaan van der Rijsen – 33
3. Marcel Hanstede – 25
4. Martine van den Heuvel – 25
5. Jouri Dockx – 15
6. Kirsten Rothman – 12
7. Michiel Klein Horsman – 0
8. Lisette Bakker – 0

Stand Rally5 na 3 van de 6 wedstrijden:

Rijders
1. John Coumans – 51
2. Nard Ippen – 50
3. Elbert Deij – 40
4. Esmee den Hartigh – 30
5. Henri Kamphuis – 30
6. Johan Deen – 25
7. Alexander Derez – 12
8. Paul Allerts – 10
9. Ingmar Kobes – 8
10. Stan Pex – 0
11. Maikel Verkade – 0

Navigatoren
1. Renaldo Lier – 51
2. Mark Bierbooms – 50
3. Nadia Muilwijk – 40
4. René Bril – 30
5. Arjan Reefhuis – 30
6. Harmen Scholtalbers – 25
7. Barbara Vromman – 12
8. Britt Kobes – 8
9. Yani Goffart – 0
10. Ragna Kobes – 0
11. Joyce Ruiter – 0

Tekst: Clio Rally Trophy