Hellendoorn Rally 2021 op losse schroeven

Hellendoorn Rally 2021 op losse schroeven

Het doorgaan van de Hellendoorn Rally 2021 staat op losse schroeven nadat de Veiligheidsregio Twente aanvullende eigen heeft gesteld aan het coronaprotocol van de rally, zo meldt RTV Oost vanmiddag.

De Vechtdal Rally, die voor volgende week zaterdag op de planning staat, mag wel doorgaan omdat de Veiligheidsregio IJsselland groen licht heeft gegeven.

Volgens Hellendoorn Rally voorzitter Theo Engels maakt de Hellendoorn Rally gebruik van het exact hetzelfde coronaprotocal als de Vechtdal Rally: “In het Vechtdal gebruiken ze exact hetzelfde coronaprotocol als wij. Ik ben ook betrokken bij de organisatie van de Vechtdal Rally en naar verluidt zijn daar geen problemen. Ditzelfde protocol is bovendien gebruikt voor de rally in juli bij Breda [GTC Rally]. Dat is fantastisch verlopen. Dit valt toch niet meer uit te leggen?”, aldus Engels

De Veiligheidsregio stelt als voorwaarde dat het publiek elkaar niet mag doorkruisen. Door de beperkingen is het vrijwel onmogelijk om de rally te organiseren volgens Engels. Mensen mogen na het bezoeken van een bepaalde proef geen andere proef meer bijwonen: “Hoe hadden ze dat gedacht? Als mensen een proef in Den Ham bijwonen en ze rijden vervolgens naar Ypelo: hoe kunnen wij dat dan zien? Moeten we soms met watervaste inkt iets bij de mensen op het voorhoofd zetten?”

Organisatie mogelijk naar rechter

De Veiligheidsregio brengt een advies uit aan de betrokken gemeentes die de rally bezoekt, in het geval van de Hellendoorn Rally de gemeentes Hellendoorn, Wierden, Rijssen-Holten en Twenterand. Echter is het in de praktijk zo dat de adviezen van de Veiligheidsregio’s vrijwel altijd worden overgenomen.

De organisatie van de rally kan het advies juridisch aanvechten bij de rechter. “Maar dat kan pas als het gemeentebestuur daadwerkelijk het besluit heeft genomen. En dat wordt pas binnen nu en twee weken verwacht.” vertelt Engels.

Ondertussen moeten er wel kosten gemaakt worden om het evenement te organiseren. De kosten die gemaakt moeten worden komen al snel op zo’n 40.000 euro. “Als de boel vervolgens alsnog wordt afgeblazen, betekent dat onherroepelijk het faillissement. En zou daarmee definitief het doek vallen voor de Hellendoorn Rally. Dat is wel het allerlaatste wat we willen. Nu de stekker er al uit trekken, kost ons ook heel veel geld. We staan met de rug tegen de muur.”, aldus Engels.