GTC Rally: Weijs pakt zege, De Jong nieuwe leider ONRK

GTC Rally: Weijs pakt zege, De Jong nieuwe leider ONRK

Hans Weijs en Bjorn Degandt hebben de GTC Rally 2022 op hun naam geschreven. Voor Weijs is de winst in Achtmaal zijn derde eindzege van het seizoen. Bob de Jong werd tweede in zijn thuisrally en gaat nu aan de leiding van het Open Nederlands Rallykampioenschap.

De deelnemers van de GTC Rally kregen drie boucles van vier proeven voorgeschoteld. Deze twaalf proeven brachten het totaal aantal wedstrijdkilometers op iets meer dan 150.

In de eerste boucle zat de top ongekend dicht bij elkaar. Hans Weijs was de vroeger leider bij de eerste service van de wedstrijd, ondanks een foutje op De Hel. Jasper van den Heuvel was tweede op 1.9 seconde van Weijs, gevolgd door Bob de Jong en Jim van den Heuvel die met identieke tijden op 3.5s van de leiding zaten.

Gert-Jan Kobus noteerde een derde tijd op de openingsproef maar ging in de volgende KP bij Rucphen van de weg. Met flinke schade moest de Kobus zijn Skoda aan de kant zetten.

Jasper van den Heuvel had zich vlak voor de GTC Rally ingeschreven voor het kampioenschap om punten af te pakken van de concurrentie en zodoende zijn jongere broer Jim te helpen in de strijd om het kampioenschap.

Beelden van de GTC Rally 2022:

In de tweede ronde was Weijs oppermachtig. De Ford-rijder won alle proeven van de boucle en breidde zodoende zijn voorsprong uit naar 18.6s op zowel De Jong als Jasper die gedeeld tweede stonden. Jim reed lek op De Hel en verloor ruim een halve minuut en stond na de boucle 44.5s van de leiding.

Tijdens de beslissende finaleboucle in het donker controleerde Weijs de snelheid vooraan en won de wedstrijd met een uiteindelijk verschil van 35.2 seconden. In de strijd op P2 trok De Jong uiteindelijk aan het langste eind ondanks een foutje op KP9 bij Klein-Zundert.

Jasper van den Heuvel won de Power Stage en finisht uiteindelijk op acht tienden van een seconde achter De Jong. Bij de laatste tijdcontrole klokte Jasper echter bewust te laat in en ontving zodoende een minuut tijdstraf waardoor niet hij maar Jim van den Heuvel uiteindelijk derde werd in Achtmaal.

Den Braber klopt Leemans voor P5

Nick den Braber trok in Achtmaal uiteindelijk aan het langste eind in zijn strijd met Roald Leemans voor P5. De Hyundai-rijder finisht uiteindelijk 1.3s voor Leemans die debuteerde met de Skoda Fabia R5.

Roald Leemans Skoda Fabia R5 GT Rally 2022

Kevin van Deijne werd teleurstellend zevende algemeen na opnieuw remproblemen met met zijn nieuwe Hyundai i20 N Rally2. Lambert Parren werd achtste met de EVO X, gevolgd door Richard Pex en Ingo ten Vregelaar die de top 10 afsloot.

De Jong nieuwe leider in kampioenschap

In de strijd om het kampioenschap gaat Bob de Jong aan de leiding na de GTC Rally. Hans Weijs schuift op naar P2, twaalf punten achter De Jong en vier punten voor Jim van den Heuvel. Gert-Jan Kobus zakt van de leiding in de stand naar P4, acht punten achter van Van den Heuvel.

Winst voor Ludwig in Historic, Geerdink sterkste in Short Rally

Marcel Ludwig won de Historic rally met de Audi Quattro A1. Piet-Hein van de Heijden werd tweede met de Lancia Delta op 21.2 van Ludwig, gevolgd door Antoine Biesheuvel die met de BMW M3 het podium completeerde.

In de Short Rally ging de overwinning naar Bart Geerdink met de Peugeot 106 Maxi voor Elbert Deij en Ramon van de Lindeloof.

De volgende rally op de kalender van de Nederlandse Rallykampioenschappen is de Visual Art Rally op 27 augustus.

GTC Rally 2022 – Einduitslag

#RijdersAutoTijd / Vers. met P1
1.Weijs / DegandtFord Fiesta Rally21:23:05.8
2.De Jong / De WildHyundai i20 R5+32.2
3.Jim vd Heuvel / DockxVolkswagen Polo R5+49.8
4.Jasper vd Heuvel / M. vd HeuvelVolkswagen Polo R5+1:36.0
5.Den Braber / RuiterHyundai i20 R5+3:37.9
6.Leemans / Van WaardenburgSkoda Fabia R5+3:39.2
7.Van Deijne / VerschuurenHyundai i20 N Rally2+4:02.0
8.Parren / StultiensMitsubishi Lancer EVO X+5:30.1
9.Pex / FindhammerCitroën C3 Rally2+7:01.8
10.Ten Vregelaar / WergerFord Fiesta Rally3+7:09.4

Stand (Open) Nederlands Rallykampioenschap na Ronde 4 (Top 5)

#RijderPunten
1.Bob de Jong121
2.Hans Weijs109
3.Jim van den Heuvel105
4.Gert-Jan Kobus97
5.Jan de Winkel91