Cherain wint Haspengouw Rally voor Potty, Verstappen 5e

Cherain wint Haspengouw Rally voor Potty, Verstappen 5e

Cédric Cherain heeft de Rally van Haspengouw op zijn naam geschreven. Het verschil met regerend BRC-kampioen Maxime Potty was slechts 3 seconden.

De openingsronde van het Belgian Rally Championship 2024 was, net als vorig jaar, weer secondeduel. Maxime Potty was de vroege leider na twee klassementsproeven maar verloor op KP3, de eerste passage van Halle-Booienhoven, een halve minuut door een foutje. In de verraderlijke, natte omstandigheden van de eerste boucle liet de Citroën-rijder zich verrassen: “Er lag een grote plas in een remzone en ik kreeg de auto niet gestopt. We schoven rechtdoor. Ik moest omdraaien, maar toen ik terug naar de proef reed, schoof ik nog eens rechtdoor en sloeg de motor af. Ik zal nu moeten achtervolgen.”

Cherain nam de leiding over en had na de eerste boucle van vier proeven een voorsprong van 12,3s op Niels Reynvoet, gevolgd door Gino Bux op 14,2s. Potty lag na zijn foutje op P6 en sloot de boucle af op P5, 26,6 seconden van de leiding.

Tijdens de tweede boucle droogden de proeven weliswaar op, maar bleef het verraderlijk. In die tweede boucle reed Cherain sterk. De Hyundai-rijder vergrootte zijn marge naar 25,2s op Reynvoet. De focus voor de finaleboucle leek vooral op de podiumplaatsen te liggen met Reynvoet (P2), Bux (P3), Potty (P4), Rouard (P5), Fernemont (P6) en Verstappen (P7) allemaal binnen 23 seconden van elkaar.

Toch erg spannend voor overwinning

Toch werd het nog erg spannend voor de overwinning. Een foutje op KP10 (tijdverlies ruim 17 seconden), gevolgd door een lekke band op de voorlaatste proef KP11 (tijdverlies ruim 8 seconden), betekent dat Cherains voorsprong met nog één KP te gaan slechts 5,2 seconden bedraagt op Maxime Potty. Reynvoet volgt op slechts twee tienden van een seconde van Potty op P3.

Uiteindelijk het is toch Cédric Cherain die aan het langste eind trekt in de Haspengouw. De Luikenaar wint met een marge van 3 seconden op Maxime Potty die een sterke comeback liet zien na zijn foutje op KP3 en zich terugvocht van P6 naar P2. Niels Reynvoet wordt derde, op slechts 5 seconden van Cherain. Gino Bux sloot zijn eerste rally met de Hyundai i20 N Rally2 af op P4, gevolgd door Jos Verstappen die vijfde algemeen werd met de Skoda Fabia RS Rally2.

Verstappen wint Power Stage

Verstappen kende een lastig begin van de rally en schoot, net als vele anderen, rechtdoor. Toen de omstandigheden verbeterden kwam het vertrouwen terug bij de Skoda-rijder, wat resulteerde in een ijzersterke laatste boucle. Verstappen won drie van de vier proeven in die finaleboucle, waaronder de laatste Power Stage, wat hem 3 punten oplevert voor het BRC. “Het begin van de rally ben ik te rustig begonnen. Beetje aan het slapen denk ik nog ’s morgens. Daarna ben ik een beetje harder gaan pushen, maar maakte ik een foutje, dat werkte niet. Daarna ging het goed, de auto, Renaud [Jamoul, navigator red.], de gravel-crew. Al met al, tevreden.”

De top 10 in de Haspengouw Rally werd vervolledigd door Bastien Rouard, Adrian Fernémont, Frédéric Miclotte, Vincent Verschueren en Bjorn Byx.

Het Belgian Rally Championship 2024 gaat volgende maand verder met de Divisie 2-wedstrijd Rallye des Ardennes op 16 maart. De volgende Divisie 1-rally wordt verreden tijdens de Rally van Wallonië op 26, 27 en 28 april.

Rally van Haspengouw 2024 – Einduitslag

#RijdersAutoTijd / Vers. met P1
1.Cherain / WithersHyundai i20 N Rally21:15:16,2
2.Potty / HermanCitroën C3 Rally2+3,0
3.Reynvoet / D’alleineCitroën C3 Rally2+5,0
4.Bux / GilsoulHyundai i20 N Rally2+13,2
5.Verstappen / JamoulSkoda Fabia RS Rally2+16,7
6.Roaurd / DebuissonHyundai i20 N Rally2+34,3
7.Fernémont / PodgornyCitroën C3 Rally2+36,9
8.Miclotte / PlevoetsSkoda Fabia Rally2 Evo+1:34,6
9.Verschueren / VynckierCitroën C3 Rally2+1:55,6
10.Syx / VanrobaeysCitroën C3 Rally2+2:02,1

Foto: BRC