Toyota moet wachten op eerste zege met Rally2: Tempestini wint ERC Hongarije

Simone Tempestini heeft de Rally van Hongarije gewonnen, de openingsronde van het ERC-seizoen 2024.

De Roemeen erfde de leiding in de voorlaatste proef van de rally in wat een dramatische slotdag was tijdens de gravelrally.

Mikko Heikkilä leidde de rally na de zaterdag met slechts 2,3 seconden voorsprong op Mārtiņš Sesks, met Tempestini in P3 op 6,3 seconden van de leiding. Regerend ERC-kampioen Hayden Paddon stond na dag 1 op P4, 12 seconden achter Heikkilä.

Toyota’s van Heikkilä en Sesks 1 en 2 aan het begin van de zondag

Op zondag wachtte een intrigerend spannende strijd. Het was Heikkilä die de slotdag het best begon, door de eerste twee KP’s te winnen en zijn voorsprong uit te breiden naar 10,1 seconden. Maar toen sloeg het noodlot toe voor Heikkilä, hij moest opgeven nadat hij een wiel verloor: “Ik kan je niet vertellen wat er gebeurde, we verloren plotseling het wiel. Eerst brak de velg, even later verloren we alles. We hebben niets aparts geraakt, op dit soort wegen raak je van alles, maar ik kan niet bedenken wat we geraakt hebben waardoor we het wiel verloren”, aldus de Fin.

Met Heikkilä uit de wedstrijd was een eerste (internationale) algemene overwinning voor de nieuwe Toyota GR Yaris Rally2 nog steeds een mogelijkheid met Sesks aan de leiding met nog drie klassementsproeven te gaan. Spannend was het zeker met Tempestini op P2, een magere 2,1s achter Sesks en Paddon op P3, 5,7s van de leiding.

Sesks breidde zijn voorsprong in KP11 uit naar 6,8 seconden voordat hij een rotsblok raakte in KP12. De Let brak de ophanging linksachter van zijn GR Yaris Rally2 en moest opgeven. Tempestini kreeg een gouden kans toen hij de leiding overnam met nog 1 proef te gaan. Paddon schoof op naar P2 en had 7,7 seconden achterstand op Tempestini.

Mathieu Franceschi lag derde met nog één KP te gaan. De Fransman leidde de rally even na KP2, maar rolde in KP3 en verloor 52 seconden. Na een indrukwekkende comeback lag de 24-jarige Skoda-rijder nu op P3, zij het een kleine 1,8 seconde voor home-hero Miklós Csomós.

Drama in de krachtfase

Het drama was echter nog niet voorbij. Hayden Paddon pushte in de laatste Power Stage hard en was 3,9 seconden sneller dan Tempestini op de splits, maar ook de verdedigend kampioen verloor tijd. De Nieuw-Zeelander reed lek en verloor een halve minuut in de laatste KP. Met de verschillen zo klein, betekende dit voor Paddon dat hij buiten het podium finishte.

Door het tijdverlies van Paddon eindigde Franceschi op P2, die Csomós afhield in de Power Stage. Dat deed Franceschi door de Power Stage te domineren: hij was maar liefst 11,1 seconden sneller dan wie dan ook en eiste daarmee zijn eerste ERC-podium op. Csomós eindigde voor Paddon in P3 tijdens zijn thuisrally. Maar het was Tempestini die zegevierde in Hongarije, zijn eerste zege in het Europees Rallykampioenschap.

McRae pakt eerste ERC Junior-zege

In het Junior ERC ging de overwinning naar Max McRae. De 19-jarige zoon van Alister McRae won bij de juniors met een verschil van 1 minuut en 40,6 seconden. McRae was de snelste Rally4-rijder in Hongarije waardoor hij ook de ERC4-categorie won. De Peugeot-rijder won zijn categorie met een marge van ruim een minuut.

In het ERC3 ging de overwinning naar de Tsjech Filip Kohn met de Ford Fiesta Rally3.