ERC Rally di Roma Capitale - De Tommaso wint, Llarena op titelkoers

ERC Rome – De Tommaso wint, Llarena op titelkoers

Damiano De Tommaso heeft de overwinning in de Rally di Roma Capitale gepakt nadat Andrea Crugnola op de laatste dag mechanische problemen kreeg met zijn Citroën.

De Tommaso reed de eerste vijf proeven aan de leiding van de zesde ronde van het ERC, maar moest die plaats op zaterdagmiddag prijsgeven toen zijn Italiaanse landgenoot Crugnola hem op Santopadre – Fontana Liri met 9,8 seconden voorbij ging.

De Škoda-rijder begon de finale van zondag met een achterstand van meer dan 10 seconden op zijn rivaal en moest op de openingsproef meer tijd prijsgeven.

Crugnola leek bijna verzekerd van de overwinning, totdat Rocca di Cave – Subiaco 1, de langste proef van de rally (32,30 km), voor een venijnige domper zorgde, waardoor De Tommaso de leiding overnam.

De Citroën van Crugnola reageerde niet goed op het gaspedaal, waardoor hij op de laatste twee proeven van de ochtend tijd verloor.

Tijdens de service halverwege de dag werden reparaties uitgevoerd, maar Crugnola kon De Tommaso niet meer achterhalen. Hij verloor bijna anderhalve minuut en zakte in het klassement. Daardoor loopt Crugnola voor de tweede jaar op rij door problemen de overwinning in Rome mis.

Door het wegvallen van Crugnola uit de tot kon De Tommaso zonder al te veel druk zijn voorsprong consolideren. Uiteindelijk won De Tommaso de rally met een marge van 10,5 seconde op Simone Campedelli. Uiteindelijk wist Crugnola zich na de service nog terug te vechte naar P5.

Een opgetogen De Tommaso “Ik heb geen woorden om dit gevoel te beschrijven. Ik heb genoten van alle etappes en onze banden waren heel, heel goed in deze rally,” vertelde een opgetogen De Tommaso.

Citroën-rijder Yoann Bonato was verwikkeld in een duel met kampioenschapsleider Efrén Llarena en klopte de Spanjaard met slechts drie tienden van een seconde voor de laatste podiumplaats te bezetten.

Llarena deed opnieuw uitstekende zaken in de titelstrijd. Nil Solans en Simone Tempestini hebben nog een theoretische kans op de ERC-titel. Llarena’s voorsprong bedraagt 58 en 70 punten op respectievelijk Solans en Tempestini.

Het kampioenschap wordt volgende maand hervat met een andere asfaltwedstrijd, de Barum Czech Rally Zlín, die van 26 tot 28 augustus plaatsvindt.

Einduitslag ERC Rally di Roma Capitale 2022

1. D De Tommaso / G Ascalone, Škoda Fabia Rally2 Evo 1:52:37.5
2. S Campedelli / T Canton, Škoda Fabia Rally2 Evo +10.5
3. Y Bonato / B Boulloud, Citroën C3 Rally2 +27.7
4. E Llarena / S Fernández, Škoda Fabia Rally2 Evo +28.0
5. A Crugnola / P Ometto, Citroën C3 Rally2 +1:06.8
6. S Tempestini / S Itu, Škoda Fabia Rally2 Evo +1:11.8

ERC kampioenschapsstand (na ronde 6 van 8)

1. E Llarena 137 punten
2. S Tempestini 79
3. N Solans 70

Foto: Red Bull Content Pool