WRC Rally Finland: Tänak leidt na zaterdag, Rovanperä nadert op 8,4s

WRC Finland: Tänak leidt na zaterdag, Rovanperä nadert op 8,4s

Ott Tänak verdedigt een voorsprong van 8,4 seconden tijdens de laatste dag van de WK (WRC) Rally van Finland. De wereldkampioen van 2019 hield zaterdag WK-leider Kalle Rovanperä, die vandaag zes van de acht proeven won, achter zich.

De Est ging met zijn Hyundai i20 N Rally1 tot het uiterste op supersnelle gravelpaden in de Jämsä-regio en behield zijn positie aan de leiding van het klassement met nog slechts vier proeven te gaan.

De natte omstandigheden aan het begin van de dag waren niet helemaal naar Tänak’s zin, ondanks dat hij zijn voorsprong on zijn eerste achtervolger had vergroot.

Hij had meer vertrouwen in de drogere, gripvollere tweede doorgang waarin hij het tempo van een ontketende Kalle Rovanperä kon volgen. en hield gelijke tred met kampioenschapsleider Kalle Rovanperä. De jonge Fin schoof op de zaterdag twee plekken op naar P2 ten koste van zijn teamgenoten Esapekka Lappi en Elfyn Evans.

De onderlinge verschillen zijn traditioneel klein in Finland. Rovanperä zal alles uit de kast moeten halen op de overwinning in zijn achtertuin naar zich toe te trekken. Op de zondag staan er slechts 43,92 kilometers op snelheid op het programma. Ter vergelijking, vandaag hebben de rijders 150,3 kilometer gereden. In totaal heeft Rovanperä vandaag 12,6 seconden goedgemaakt op Tänak.

“Het is nog steeds een verrassing dat we eerste zijn, maar het was zeker een goede dag gezien de omstandigheden”, aldus Tänak. “We dachten echt dat we veel meer tijd zouden verliezen en dus doen we het boven verwachting.”

Rovanperä weet dat het niet eenvoudig zal worden om Tänak in te halen op de finaledag: “We hebben gisteren behoorlijk wat tijd verloren, maar vandaag hebben we ons best gedaan om die in te halen”, zei hij. “Het is niet makkelijk omdat de gaten zo klein zijn, toch gaan we proberen het morgen af te maken.”

Lappi beschadigde in KP16 zijn voorruit nadat hij een steen ophoog had geschept. De gebarsten voorruit hinderde het zicht van de Fin waardoor hij de aansluiting met de top 2 verloor.

Ook Evans kwam in de problemen. Zijn Yaris kreeg op de voorlaatste KP een zware klap te verduren, waardoor de linker demper beschadigde. Na reparaties op de verbinding loodste de Welshman zijn auto door de laatste KP van de dag. Wel verloor hij bijna een minuut en lijkt P4 het maximaal haalbare voor de Toyota-rijder.

Thierry Neuville kreeg nieuwe differentiëlen gemonteerd na problemen gisteren en beleefde vandaag een drama-vrije dag. De Belg schoof op naar P5 in niemandsland, 45,8 seconden achter Evans en 42 seconden voor Toyota-rijder Takamoto Katsuta die tijd verloor met enkele spins.

Craig Breen was de enige uitvaller van de dag. De Ier schatte zijn lijn verkeerd in op een jump en raakte een rotsblok in de lucht waardoor het rechterachterwiel van zijn Puma abrupt afbrak.

43,92 wedstrijdkilometers resteren op de zondag van de Rally van Finland. De eerste van vier proeven, Oittila, start om 07:23 uur Nederlandse tijd (08:23 lokale tijd). Lees alles wat je moet weten van de WK Rally van Finland hier.

Volg de WK Rally van Finland dit weekend via onze social-media (Twitter, Facebook, Instagram) kanalen of de website TheRallyFactory.com.

WRC Rally Estland 2022 – Stand na KP18 (Einde zaterdag)

#RijdersAutoTijd / Vers. met P1
1.Tänak / JärveojaHyundai i20 N Rally12:02:44.0
2.Rovanperä / HalttunenToyota GR Yaris Rally1+8.4
3.Lappi / FermToyota GR Yaris Rally1+35.2
4.Evans / MartinToyota GR Yaris Rally1+1:19.7
5.Neuville / WydaegheHyundai i20 N Rally1+2:05.5
6.Katsuta / JohnstonToyota GR Yaris Rally1+2:47.5
7.Greensmith / AnderssonFord Puma Rally1+3:23.0
8.Loubet / LandaisFord Puma Rally1+3:27.2
9.Suninen / MarkkulaHyundai i20 N Rally2+7:56.8
10.Lindholm / HämäläinenSkoda Fabia Rally2 Evo+8:07.5

Foto: Hyundai Motorsport